Адвокат Приходька розповів про жорстоке поводження з політв'язнем у російській в'язниці

Адвокат Приходька розповів про жорстоке поводження з політв'язнем у російській в'язниці

Укрінформ
Український політв'язень Олег Приходько, що утримується у в'язниці для особливо небезпечних злочинців у Володимирській області (РФ), зазнає жорстокого поводження.

Про це з посиланням на адвоката Сергія Легостова повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Адвокат Сергій Легостов провів зустріч із 63-річним українським активістом Олегом Приходьком, який відбуває покарання у Володимирському централі за зберігання вибухівки та підготовку до теракту. Юрист повідомив про грубі порушення установи, допущені на зустрічі, а також про жорстоке поводження з Приходьком», - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката, Приходько вже 3 місяці перебуває у в'язниці для особливо небезпечних злочинців - ФКУ Т-2 Управління Федеральної служби виконання покарань РФ Володимирської області. Це перший візит захисника до політв'язня після його етапування з Новочеркаська.

Читайте також: Засуджений окупантами кримчанин Приходько перебуває у в'язниці Владимира

Як розповів адвокат, перш ніж потрапити на зустріч з підзахисним, йому довелося чекати 2 години під дощем, оскільки приміщень для очікування в даній установі не передбачено.

Побачення з підсудним пройшло без дотримання передбаченої законодавством конфіденційності - на зустрічі був присутній представник установи з відеокамерою, що записувала розмову. Як виявилося, Приходьку не роз'яснили його права на заяву про конфіденційне побачення з адвокатом.

Розмова адвоката з політв'язнем проходила через скло, зв'язок був низької якості. Через 25 хвилин бесіда добігла кінця через обідню перерву і повернутися для продовження зустрічі Легостову не дозволили.

Адвокат звернув увагу, що йому не дозволили передати підзахисному для підпису низку документів, зокрема, касаційне звернення на оскарження його вироку, термін написання якого спливає вже в листопаді. Крім того, було відмовлено передати довіреність на представлення його інтересів в ЄСПЛ, згоду на розголошення відомостей, що становлять лікарську таємницю, персональних даних і опитування Приходька про умови утримання, що є грубим порушенням права на захист.

В установі запропонували надіслати документи поштою, «щоб їх могли перевірити на наявність екстремізму і тероризму».

«Я вважаю, це було зроблено навмисно, як і обраний перед обідньою перервою час для побачення. Конституційне право особи про отримання юридичної допомоги на практиці не виконується», - зазначив адвокат.

Читайте також: Україна в ОБСЄ нагадала про незаконно засудженого кримського активіста Приходька

Сам Приходько розповів, що за три місяці його перебування у Володимирському централі йому не передають необхідні ліки, що надсилаються родичами. Лікуючий лікар також жодного разу не обстежував його.

Політв'язень додав, що весь цей час перебуває в одиночній камері. 63-річний чоловік з хронічними захворюваннями змушений проводити весь день на ногах, оскільки лежати йому дозволяють тільки під час відбою.

За три місяці він не отримав жодного листа і його кореспонденція теж не потрапляє до родичів, хоча він пише листи щодня. Також адміністрація в'язниці відмовляє Приходьку у видачі йому особистих речей, у яких у нього містяться номери телефонів рідних і близьких і він не може написати заяву на телефонний дзвінок.

«Це є жорстоким поводженням з людиною, яка повністю перебуває в їхній владі», - констатував адвокат.

Легостов уже звернувся зі скаргою до прокуратури про численні порушення закону в ФКУ Т-2 УФСВП РФ по Володимирській області.

Як повідомлялося, 9 жовтня 2019 року у тимчасово окупованому Криму силовики затримали Олега Приходька, залишивши його на всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук до його гаража, де «виявили» вибухівку.

Приходька заарештували і висунули звинувачення в підготовці до терористичного акта і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше до нього додалися «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухівки» і планування вибуху в будівлі генконсульства Росії у Львові.

3 березня 2021 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону Приходька засудили до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в'язниці, а також до штрафу в розмірі 110 тис. рублів ($1,5 тис.)

16 квітня сторона звинувачення подала апеляцію на рішення Південного окружного військового суду м. Ростов-на-Дону з метою збільшення Приходьку терміну позбавлення волі з 5-ти років до 11-ти.

17 травня російський апеляційний суд залишив у силі вирок - п'ять років колонії суворого режиму - українському активісту, кримчанину Приходьку.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав його політичним в'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-