Україна в ОБСЄ нагадала про незаконно засудженого кримського активіста Приходька

Україна в ОБСЄ нагадала про незаконно засудженого кримського активіста Приходька

Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ поінформувала країни-учасниці про справу кримського активіста Олега Приходька, засудженого за сфабрикованими обвинуваченнями через опозицію до окупації півострова, та закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Росію.

Як передає кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 11 березня.

"Минулого тижня ми детально обговорювали наслідки незаконної окупації Криму Росією, яка триває вже сім років. У центрі уваги були політично вмотивовані переслідування незгідних голосів. Сьогодні я хочу запропонувати вашій увазі ще одну справу, яка чітко засвідчує, що це були не порожні слова", - зазначив у своєму виступі Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Читайте також: Правозахисники засудили вирок Олегу Приходьку

Він повідомив, що 3 березня громадянин України Олег Приходько був незаконно засуджений російськими окупантами до п'яти років позбавлення волі за сфабрикованим звинуваченням у "підготовці терористичного акту, виготовленні та незаконному зберіганні вибухових речовин".

Посол нагадав, що Приходько є українським кримським активістом, який ще у 2014 році, після початку окупації Криму, вивісив український прапор у дворі свого приватного будинку у Криму з метою висловлення незгоди з окупацією Росією півострову.

"Після цього на нього почав здійснюватися тиск з боку російських спецслужб, які намагалися змусити його відмовитись від своїх поглядів. Не досягнувши цього, вони просто підклали вибухівку у його будинку під час незаконного обшуку та звинуватили його у підготовці теракту", - зазначив Цимбалюк.

Читайте також: Незаконний вирок Приходьку: МЗС висловило Росії протест

Він повідомив, що пізніше, в порушення норм міжнародного права, Приходька було незаконно переміщено на територію Російської Федерації до м. Ростов-на-Дону. Російський "суд" не взяв до уваги численні процедурні порушення під час досудового слідства, як і надані захистом обґрунтовані свідчення про непричетність українця до інкримінованих діянь, та ухвалив рішення позбавити свободи Приходька на 5 років із відбуванням першого року покарання у в’язниці та решти терміну - в колонії суворого режиму.

"Ми закликаємо держави-учасниці суворо засудити протиправні дії Росії та посилити тиск на Росію з метою примусити її дотримуватися міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях України", - наголосив очільник української місії в ОБСЄ.

Читайте також: Російський суд дав кримчанину Приходьку 5 років в'язниці

Як повідомляв Укрінформ, Європейський союз під засідання Постійної ради ОБСЄ 11 березня закликав Росію негайно звільнити усіх незаконно затриманих та засуджених громадян України на тимчасово окупованому Криму.

Делегація Сполучених Штатів в ОБСЄ у 7-му річницю загибелі першої жертви російських окупантів в Криму, кримськотатарського активіста Решата Аметова, закликала російську окупаційну владу в Криму притягти до відповідальності винних у цьому та інших випадках вбивств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-