В українського політв’язня Бекірова у колонії РФ стався мікроінсульт

В українського політв’язня Бекірова у колонії РФ стався мікроінсульт

Укрінформ
Український політв’язень Інвер Бекіров, який шостий рік перебуває в незаконному ув’язненні в Російській Федерації, переніс мікроінсульт.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Український політв’язень Інвер Бекіров, який утримується у «ФКУ ИК-2 УФСИН России по Республике Башкортостан» міста Салават, переніс мікроінсульт”, - зазначила Денісова.

Читайте також: «Суд» у Криму залишив у силі арешт фігурантам третьої сімферопольської групи

За словами його адвоката, Інвер сам звернувся по допомогу до медсанчастини колонії, де згодом знепритомнів. Лікарі діагностували мікроінсульт.

"Попри критичний стан здоров'я ув'язненого, керівництво виправної установи планує перевести 58-річного чоловіка в штрафний ізолятор, через надумані порушення правил внутрішнього розпорядку. Перебування у ШІЗО може закінчитися для Бекірова найгіршим", - додала Денісова.

Уповноважена ВР з прав людини заявляє, що “дії адміністрації виправної колонії є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням”.

Читайте також: У РФ двох кримських татар незаконно помістили до ШІЗО за спробу здійснити намаз

Денісова звертається до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Бекірова, зокрема забезпечити йому необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медзакладу, де провести кваліфіковане обстеження і подальше лікування.

“Від генерального прокурора Республіки Башкортостан Володимира Ведернікова вимагаю надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації «ФКУ ИК-2 УФСИН России по Республике Башкортостан» та притягнути винних до кримінальної відповідальності”, - зазначила уповноважена.

Денісова закликає міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення усіх бранців Кремля.

Читайте також: Під Петербургом провели одиночні пікети на підтримку кримських татар

Вона нагадала, що Інвера Бекірова країна-окупант безпідставно засудила до 18 років позбавлення волі за нібито «участь в організації «Хізб ут-Тахрір», яку РФ вважає терористичною. Він вже шостий рік перебуває в незаконному ув’язненні.

Як повідомляв Укрінформ, 12 листопада 2016 року Південний окружний військовий суд у м. Ростові-на-Дону засудив фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»: Мусліма Алієва - до 19 років ув'язнення, Інвера Бекірова - до 18 років ув'язнення, Еміра-Усеїна Куку і Вадима Сірука - до 12 років ув'язнення, Рефата Алімова - до 8 років ув'язнення і Арсена Джеппарова - до 7 років ув'язнення.

26 травня 2021 року Верховний суд РФ повністю відмовив у касаційній скарзі на вироки Південного окружного військового суду шести фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» та залишив ці вироки без змін, попри численні процесуальні порушення і протиріччя в кримінальній справі.

Читайте також: Денісова вимагає від Москалькової з’ясувати, де утримують політв’язня Приходька

В Amnesty International всіх шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» вважають в'язнями совісті і закликають приєднатися до кампанії щодо їхнього звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-