У РФ двох кримських татар незаконно помістили до ШІЗО за спробу здійснити намаз

У РФ двох кримських татар незаконно помістили до ШІЗО за спробу здійснити намаз

Укрінформ
У Росії двох незаконно ув’язнених кримських татар Айдера Саледінова та Рустема Ісмаїлова помістили до ШІЗО за спробу здійснити намаз.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі поінформувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Незаконно ув’язнених громадян України – кримських татар Айдера Саледінова та Рустема Ісмаїлова, які утримуються «ФКУ ИК 2 УФСИН России по Республике Башкортостан» безпідставно помістили до штрафного ізолятора за спробу здійснити намаз. Цинічність дій адміністрації колонії полягає у тому, що молитва є обов'язковою для мусульман у свято Курбан-Байраму», - поінформувала Денісова.

За її словами, упереджене ставлення з боку співробітників виправної установи до кримських татар суперечить міжнародним стандартам, зокрема, 18 статті Загальної декларації прав людини та 9 статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якими кожна людина має право на свободу сповідувати свою релігію.

Читайте також: Репресії проти кримських татар є гібридною депортацією з боку російської влади - адвокат

Тож український омбудсман звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової щодо вжиття відповідних заходів з метою відновлення прав засуджених українців на свободу віросповідання, відповідно до статті 14 Кримінально-виконавчого кодексу РФ.

«Закликаю міжнародну спільноту об’єднати зусилля, аби змусити країну-агресора виконувати норми міжнародного права та звільнити незаконно ув’язнених громадян України», - наголосила Денісова.

Як повідомлялося, Верховний суд РФ, який розглянув апеляційну скаргу на рішення Північно-Кавказького окружного військового суду м. Ростов-на-Дону фігурантам сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір", залишив чинним вирок, лише на пів року зменшивши терміни кожному з них.

Зокрема, Абдуллаєв Теймур засуджений до 16 років 6 місяців і 1 року 4 місяців адміністративного нагляду, Абдуллаєв Узеїр - до 12 років і 6 місяців, Ісмаїлов Рустем - до 13 років і 6 місяців, Джемаденов Еміль - до 11 років і 6 місяців, Саледінов Айдер - до 11 років і 6 місяців виправної колонії суворого режиму.

Фото: Telegram Людмили Денісової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-