Окупанти назвали секретною інформацію про здоров'я кримського політв'язня

Окупанти назвали секретною інформацію про здоров'я кримського політв'язня

Укрінформ
Опозиційний російський політик і головний редактор газети «За права людини» Лев Пономарьов звернувся до Ростовського управління ФСВП з вимогою надати інформацію про здоров'я Сервета Газієва, що переніс мікроінсульт у СІЗО.

Про це інформує Укрінформ з посиланням на Фейсбук Кримської солідарності.

У відповідь він отримав повідомлення, у якому тюремники відмовляють у поширенні відомостей про політв'язня, посилаючись на «лікарську таємницю».

«Відомості про факт звернення громадянина за наданням медичної допомоги, стан його здоров'я та діагноз, інші відомості, отримані при його медичному обстеженні та лікуванні, складають лікарську таємницю і розголошенню не підлягають», - йдеться у поясненні Пономарьову.

У своїй відповіді ФСВП посилається на статтю 13 Федерального Закону «Про основи охорони здоров'я громадян у РФ» («Дотримання лікарської таємниці»). При цьому тюремники зазначають, що «загальний стан здоров'я Газієва задовільний», і «екстреної медичної допомоги та госпіталізації він не потребує».

Читайте також: Денісова вимагає від РФ звільнити з-під арешту кримського татарина, в якого стався мікроінсульт

Раніше, 28 червня, у слідчому ізоляторі №1 Ростова-на-Дону у 61-річного Сервета Газієва стався мікроінсульт на тлі регулярного ненадання медичної допомоги. У політв'язня - ціла низка хронічних захворювань, у нього частково паралізована права частина тіла.

9 липня редактор газети регіональних правозахисних організацій Пономарьов направив звернення до Ростовського управління ФСВП, в якому просив дати вичерпну інформацію про політв'язня літнього віку Газієва. У своєму запиті він ґрунтувався на статті 39 Федерального Закону РФ «Про засоби масової інформації».

Читайте також: Кримський адвокат написав скарги через участь Бекірова в суді з температурою

Газієв проходить у справі другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір».

9 липня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зажадала від своєї російської колеги Тетяни Москалькової допомогти в обранні запобіжного заходу, не пов'язаного з арештом, кримському татарину Газієву.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Росією Криму в селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Читайте також: Російський суд залишив під арештом п'ятьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Після обшуків були заарештовані 25 цивільних журналістів і кримськотатарських громадських активістів, серед яких Сервет Газієв.

Фігурантів справи обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, визнаної в Росії терористичною, але не забороненої на території України.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-