Денісова вимагає від РФ звільнити з-під арешту кримського татарина, в якого стався мікроінсульт

Денісова вимагає від РФ звільнити з-під арешту кримського татарина, в якого стався мікроінсульт

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від своєї російської колеги Тетяни Москалькової посприяти в обранні запобіжного заходу, не пов'язаного з арештом, кримському татарину Сервету Газієву, в якого у СІЗО в Ростові-на-Дону стався мікроінсульт.

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Телеграмі.

За її словами, адвокат політв’язня Кремля Газієва, який незаконно утримується у "ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области", повідомив, що у його підзахисного стався мікроінсульт, який спричинив параліч обличчя.

Читайте також: Окупанти продовжили арешт батька трьох малолітніх дітей з Криму ще на три місяці

"За словами правозахисника, лікар "швидкої", яку викликали у слідчий ізолятор, це заперечив. Сказав, що Сервет цілком здоровий та не потребує допомоги.

Наш співгромадянин також скаржився на загострення хронічних захворювань: шлунково-кишкового тракту, хвороби ніг, суглобів, серцеві та головні болі.

Однак звернення до адміністрації СІЗО про надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфікованого лікарського огляду ігноруються", - наголосила Денісова.

Вищевказані дії вона розцінює як катування і нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Читайте також: «Суд» у Криму відмовив в апеляції матерям політв'язнів, засудженим за одиночний пікет

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва, зокрема забезпечити йому необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медзакладу, де провести медичне обстеження і подальше лікування, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з взяттям під варту, через критичний стан здоров'я громадянина України.

Від генерального прокурора РФ Ігоря Краснова вимагаю надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростов-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності", - повідомила уповноважена.

Також Денісова закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення усіх бранців Кремля.

Читайте також: Троє кримських татар захворіли на COVID-19 у російському СІЗО

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня 2019 року в тимчасово окупованому Росією Криму в селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Після обшуків були заарештовані 25 громадянських журналістів і кримськотатарських громадських активістів - Меджит Абдурахманов, Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніковов, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртазу, Ерфан Османов, Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.

1 липня адвокат Айдер Азаматов заявив, що утримувані у СІЗО-5 в Ростові-на-Дону Джеміль Гафаров, Сервет Газієв та Ерфан Османов захворіли на COVID-19.

Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-