Троє кримських татар захворіли на COVID-19 у російському СІЗО

Троє кримських татар захворіли на COVID-19 у російському СІЗО

Укрінформ
Адвокат Айдер Азаматов заявив, що в російському СІЗО-5 м. Ростов-на-Дону «вирує COVID», у зв'язку з чим фігурантам другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», які перебувають там, необхідно змінювати запобіжний захід.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«У п'ятому СІЗО просто вирує цей COVID і треба вживати заходів і змінювати запобіжний захід людям. Інакше їх здоров'ю, а то і життю загрожує велика, величезна небезпека», - сказав Азаматов.

За його словами, троє з «п'ятірки» сімферопольської групи, виділеної в окреме провадження, захворіли на коронавірус.

Читайте також: У політв'язня в РФ Теймура Абдуллаєва було триденне побачення з матір'ю

«Це Джеміль Гафаров, Сервет Газієв та Ерфан Османов», - повідомив адвокат, зазначивши, що Османов хворий на пневмонію, швидше за все спричиненою коронавірусом.

Саме з цієї причини, вважає Азаматов, людей часто не доставляють на судові засідання.

Він зазначив, що адвокати неодноразово вимагали від російського суду розглянути питання про зміну запобіжного заходу підзахисним, особливо Газієву і Гафарову, у яких ситуація зі здоров'ям була складною і до коронавірусу, проте судді стверджують, що в слідчому ізоляторі нібито надається необхідна медична допомога.

«Судді, як завжди, посилаються на слідчий ізолятор, що там начебто надають медичну допомогу, але... на останньому процесі вже було видно, що судді теж вже розуміють, що ні про яку медичну допомогу не може бути й мови в СІЗО-5, тому що на запити суду СІЗО-5 ніяких медичних документів не надає», - пояснив адвокат.

Читайте також: Мати політв'язня Узеїра Абдуллаєва заявляє про погіршення його здоров'я в колонії РФ

На його думку, відмова розглядати зміну запобіжного заходу фігурантам «другої сімферопольської справи» пояснюється її політичним характером.

«Я думаю, що не змінюють запобіжний захід лише з однієї простої причини: всі знають - справа політична, гучна. Ці люди є політв'язнями, громадянами України, кримськими татарами. Про цю справу знають у всьому світі, я не знаю, що потрібно для того, щоб судді змінили запобіжний захід. Вже є всі підстави це зробити, але вони нічого не роблять», - зазначив Азаматов.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня 2019 року в тимчасово окупованому Росією Криму в селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Читайте також: Денісова вимагає від Москалькової забезпечити меддопомогу в’язню Кремля Абдурахманову

Після обшуків були заарештовані 25 громадянських журналістів і кримськотатарських громадських активістів - Меджит Абдурахманов, Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніковов, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртазу, Ерфан Османов, Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.

Раніше Уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова вимагала від РФ забезпечити доступ до професійного медичного обстеження та лікування для політв'язнів Кремля Сервета Газієва і Джеміля Гафарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-