Російський суд залишив під арештом п'ятьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Російський суд залишив під арештом п'ятьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Укрінформ
Російський апеляційний суд залишив чинним продовження арешту п'яти активістам і цивільним журналістам з Криму, підтримавши звинувачення проти них у тероризмі.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарністьпередає Укрінформ.

«Апеляційний військовий суд у селі Власиха залишив чинним рішення Південного окружного військового суду про продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою у СІЗО п'ятьом кримським татарам з другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» - журналісту Ремзі Бекірову, правозахиснику Різе Ізетову, активістам Фарходу Базарову, Раїму Айвазову, Шабану Умерову», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Денісова вимагає від РФ звільнити з-під арешту кримського татарина, в якого стався мікроінсульт

Захисник Еміль Курбедінов після засідання повідомив, що підсудні наполягали на застосуванні до них IV Женевської конвенції, як до громадян України, які вимушено отримали російське громадянство і незаконно були вивезені з території Криму.

Під час засідання Умеров знову клопотав про надання йому перекладача, але суддя повідомив, що адвокати пояснять незрозумілі йому речі.

«Для мене це було незрозумілим, це абсолютно необгрунтована, суперечлива позиція суду, що адвокати, зокрема, можуть мати статус перекладача», - прокоментував Курбедінов.

Читайте також: У політв'язня в РФ Теймура Абдуллаєва було триденне побачення з матір'ю

Захист має намір оскаржити рішення про чергове продовження арешту п'яти кримським татарам в касаційному суді, щоб потім представляти інтереси політв'язнів в ЄСПЛ.

Як повідомлялося, з березня до квітня 2019 року після масових обшуків в окупованому Криму були затримані 25 осіб. Усіх їх звинувачують в причетності до ісламської політичної партії «Хізб-ут Тахрір», яка визнана в Росії терористичною організацією, але не заборонена в Україні. П'ятьох із них звинувачують в організації терористичної діяльності, інших - в участі. Більшість із затриманих були активістами громадського правозахисного руху «Кримська солідарність», відомого своєю активною роботою із захисту жертв політичних переслідувань в Криму. Серед них - правозахисники, громадські журналісти, волонтери. В обвинувальний вирок проти них лягли свідчення «секретного свідка» і висновки релігієзнавчої експертизи, виконані не фахівцями в області релігії.

Читайте також: Мати політв'язня Узеїра Абдуллаєва заявляє про погіршення його здоров'я в колонії РФ

На думку адвокатів, які працюють з даною категорією справ, упродовж усього слідства не надано жодного доказу провини та причетності підсудних до терористичних актів або насильства.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Відсутні будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ і захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що обвинувачені вели дискусії на релігійні та політичні теми, що є єдиним аргументом сторони звинувачення.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-