МЗС Британії розповіло про порушення Росією прав людини у Криму та ОРДЛО

МЗС Британії розповіло про порушення Росією прав людини у Криму та ОРДЛО

Доповідь
Укрінформ
Росія у 2020 році регулярно порушувала права людини в окупованому Криму та окремих районах Донецької і Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у «Звіті про права людини та демократію» за 2020 рік, опублікованому на сайті МЗС Великої Британії.

Зазначається, зокрема, що Росія продовжувала ігнорувати заклики міжнародних моніторингових організацій відкрити доступ до Криму та скасувати обмеження доступу до непідконтрольних уряду районів на сході України.

«У Криму де-факто російська влада продовжила переслідувати групи меншин і дисидентів, використовуючи свавільні арешти, тортури і залякування для обмеження основних свобод. Щонайменше 109 політичних в’язнів залишилися під вартою в Росії та Криму, в тому числі 72 кримських татари, чимало з них утримувалися у нелюдських умовах, піддавалися тортурам і жорстокому поводженню, або їм було відмовлено в медичній допомозі», – йдеться у звіті.

У МЗС вказують, що Британія надала підтримку правозахисним організаціям у Криму, аби вони могли й надалі відстежувати ситуацію з правами людини та шукати можливість компенсацій жертвам зловживань.

Читайте також: Окупанти заблокували правозахисний сайт за статті про незаконний призов у Криму

«На багатосторонніх форумах, зокрема в ОБСЄ, ми закликали надати міжнародним місіям з моніторингу прав людини життєво важливий доступ до Криму», - наголошується у доповіді.

Британські правозахисники зазначили, що у 2021 році продовжать закликати російські органи влади виконувати власні міжнародні зобов'язання з прав людини.

«Велика Британія також підтримає нову міжнародну Кримську платформу, яка об’єднає світову спільноту заради сприяння повернення Криму в Україну», - підсумували в МЗС Британії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Європи висловила занепокоєння ситуацією з правами людини в окупованому Росією Криму і прагне отримати доступ для своїх органів на півострів.

Читайте також: На саміті Кримської платформи запрацює офіс для відстеження ситуації на півострові — Жовква

Нагадаємо, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Перший саміт Кримської платформи намічено на 23 серпня, на нього запрошені лідери низки країн та дипломати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-