РФ у декілька способів намагається протидіяти Кримській платформі — Джапарова

РФ у декілька способів намагається протидіяти Кримській платформі — Джапарова

Укрінформ
Росія боїться проведення саміту Кримської платформи і всіляко намагається дискредитувати цю ініціативу.

Таку думку висловила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ. 

"Кожен злочинець боїться, що його злочин буде розкрито. Оскільки цей злочин відбувається. Це ж не так, що в 2014 році відбулася окупація і все, ні. Це злочин, який РФ кожного дня вчиняє і щодо наших громадян, і щодо нашої країни. Тому кожен злочинець мріє про те, щоб цього ніхто не бачив, не помічав, і що все це було б приховано щільною завісою таємниці", — зазначила вона.

Джапарова додала, що Росія у декілька способів намагається протидіяти Кримській платформі. Зокрема, вона всіляко прагне її дискредитувати.

Читайте також: Кримській платформі необхідно заснувати постійно діючий офіс - Кориневич

"Наративи, які ми чуємо, — що це ні про що, це чергове шоу київської влади, це чергова провокація, це спроба зіштовхнути великі держави в їхніх геополітичних інтересах тощо. І друге завдання — це зробити так, щоб на цей саміт, який ми будемо запускати 23 серпня, за день до Дня Незалежності, щоб на цей саміт ніхто не приїхав", — розповіла представниця МЗС.

Водночас вона наголосила, що інформацію про те, які саме країни погодилися брати участь у саміті, і точну кількість країн-учасниць Кримської платформи не оприлюднюють через провокації Росії. 

За словами Джапарової, є три категорії країн, з якими Україна "веде діалог".

"Перші — це ті, які вже нотою офіційно сповістили українську сторону про те, що вони будуть брати участь на найвищому рівні: це лідери, президенти, прем’єри, голови парламентів", — зазначила вона.

Читайте також: Джапарова обговорила з представником ЄС взаємодію по Кримській платформі

До другої категорії, за її словами, належать країни, які повідомили про свою участь і на якому рівні будуть представлені, але не підтвердили це офіційною нотою.

"І третя категорія — країни, з якими ми ведемо діалог, які ще не визначилися, яким буде рівень", — сказала Джапарова.

Вона зазначила, після саміту Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня, буде підписаний документ, який називатиметься Кримська хартія або Кримська декларація. "Він зафіксує основні позиції України як країни й міжнародного співтовариства, які консолідувалися з Україною в політиці невизнання окупації. Це кодифікація політики невизнання. Це також буде фіксація тих злочинів, які Росія вчиняє в щоденному режимі, а також ті наслідки, які можуть очікувати Росію в разі продовження такої агресивної політики", — розповіла перша заступниця міністра. 

Читайте також: Джапарова - про окупований Крим: Росія намагається демонструвати цукрово-пудрову дійсність

Як повідомлялося, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-