Російські тюремники приховують реальний стан здоров'я кримського політв'язня

Російські тюремники приховують реальний стан здоров'я кримського політв'язня

Укрінформ
Адвокат політв'язня, інваліда другої групи Джеміля Гафарова вважає, що медустанови російської кримінально-виконавчої системи приховують реальний стан здоров'я його підзахисного, побоюючись підстав для зміни йому запобіжного заходу з утримання під вартою на домашній арешт.

Про це інформує у Фейсбуці Кримська солідарність, повідомляє Укрінформ.

Зі слів адвоката Ріфата Яхіна, керівництво ростовських лікарень кримінально-виконавчої системи ретельно приховує відомості про реальний стан здоров'я політв'язня, кримського татарина Джеміля Гафарова, обвинуваченого у справі «Хізб ут-Тахрір», щоб у суду не було підстав для зміни запобіжного заходу.

За даними Кримської солідарності, 10 червня 59-річного Джеміля Гафарова було екстрено госпіталізовано до тюремної міжобласної туберкульозної лікарні №19 Ростова-на-Дону з нирковою недостатністю та іншими захворюваннями.

Як стверджує сам Джеміль Гафаров, попри те, що його проблеми зі здоров'ям не вирішуються в лікарні виправної установи, суд продовжує наполягати на його участі в слуханнях за допомогою відеозв'язку.

Читайте також: Троє кримських татар захворіли на COVID-19 у російському СІЗО

За словами Ріфата Яхіна, через погіршення стану здоров'я Гафарова йому було змінено групу інвалідності з третьої на другу. У зв'язку з цим, адвокат намагається домогтися від суду зміни запобіжного заходу хоча б на домашній арешт, оскільки захворювання, на які страждає Гафаров, входять до переліку причин, затверджених Постановою Уряду РФ № 3 від 14 січня 2011 року, що перешкоджають утриманню під вартою.

Однак адвокату стало відомо, що в туберкульозній лікарні №19, де утримується Гафаров, немає медичних документів і свідоцтва про його інвалідність, хоча ці документи було відправлено туди ще в березні.

26 червня 2021 року захисник знову відправив документи Гафарова на адресу лікувального закладу з проханням надати також результати його аналізів, на що йому надійшла відповідь, що надання медичних документів не входить в компетенцію лікарні.

Факт цих відписок адвокат вважає «свідченням непотрібності і даремності подібних медичних установ пенітенціарної системи», а також спробою приховати в будь-яких офіційних документах відомості про реальний стан здоров'я важкохворого Джеміля Гафарова.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова вимагала від РФ забезпечити доступ до професійного медичного обстеження та лікування для політв'язнів Кремля Сервета Газієва і Джеміля Гафарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-