Двоє політв'язнів Кремля потребують термінового медичного лікування – Денісова

Двоє політв'язнів Кремля потребують термінового медичного лікування – Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова вимагає забезпечити доступ до фахового медичного обстеження та лікування для політв’язнів Кремля Сервета Газієва та Джеміля Гафарова.

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Телеграмі.

За її словами, у місцях несвободи Російської Федерації продовжують порушувати основоположні права незаконно ув’язнених громадян України на одержання медичної допомоги.

"Вчора адвокат кримського татарина Джеміля Гафарова повідомив мені, що після судового засідання у справі другої Сімферопольської групи "Хізб ут-Тахр, яке відбулось 10 червня, українських політв’язнів Джеміля Гафарова та Сервета Газієва доправили у федеральний казенний лікувально-профілактичний заклад Міжобласна туберкульозна лікарня №19 Ростова-на-Дону. Джеміль Гафаров досі залишається у лікарні через загострення хронічної хвороби нирок і подагру, але жодних медичних обстежень йому не проводять. Вчора Джеміль брав участь у черговому судовому засіданні через відеозв’язок", - повідомила Денісова.

Читайте також: Денісова вимагає від Москалькової забезпечити меддопомогу в’язню Кремля Абдурахманову

За її словами, у Газієва медики швидкої допомоги діагностували хронічний холецистит - підвищений артеріальний тиск та сильні болі в печінці, але з лікарні його повернули у СІЗО без надання необхідної медичної допомоги. Про госпіталізацію Гафарова та Газієва їхніх адвокатів не повідомили.

"На необхідності надання належної медичної допомоги українським політв’язням я неодноразово наголошувала у своїх зверненнях до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Однак і цього разу отримала відписку, в якій російський омбудсман запевняє, що умови утримання, зокрема Джеміля Гафарова і його медичне забезпечення відповідають російським та міжнародним стандартам. Наголошую, що Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування", - заявила Денісова.

Вона зауважила, що відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та закону РФ від 21 листопада 2011 року № 323-ФЗ «Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации», Гафаров і Газієв потребують негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти.

Читайте також: Стан здоров'я кримського політв'язня Газієва критичний — омбудсмен

"Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на порушення статті 3 положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, аби негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ", - наголосила Денисова.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Росією Криму у селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Після обшуків були заарештовані 25 кримськотатарських громадських активістів - Меджит Абдурахманов, Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муедінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Риза Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яников, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов , Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртазу, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", визнаної у Росії терористичною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-