Окупанти знищили університети у Криму, об’єднавши їх в «освітнього монстра» - правозахисники

Окупанти знищили університети у Криму, об’єднавши їх в «освітнього монстра» - правозахисники

Укрінформ
До російської окупації Криму на півострові налічувалося 26 вищих навчальних закладів, не враховуючи філіали вишів з інших регіонів України, але зараз вища освіта там знищена.

Про це йдеться у доповіді "Ситуація з правами людини в Криму", яку презентували сьогодні в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова зауважила, що вища освіта в Криму "знищена". До окупації на півострові налічувалося 26 вищих навчальних закладів, не враховуючи філіали вишів з інших регіонів України. Нині ж майже усі виші півострова об'єднані у "Кримський федеральний університет" - "освітній монстр", додала спікерка. Кількість студентів скоротилася, бюджетних місць також стало менше, тож кримська молодь змушена виїжджати для продовження навчання в РФ, материкову Україну або до інших країн.

Читайте також: На тимчасово окупованих територіях навчається майже 10% українських школярів

Можливості отримання середньої освіти рідною мовою, якщо йдеться про українську або кримськотатарську, за інформацією Потапової, лишилися лише на папері. Згідно з відкритими даними окупантів, кількість школярів, які навчаються кримськотатарською, залишилася на рівні 2013 р. - близько 3%. Але монітори правозахисних організацій констатують, що реально освіта кримськотатарською мовою не здійснюється.

Що ж до освіти українською мовою, то на півострові вона теоретично доступна лише 0,1% школярів. За різними даними, це від 206 до 244 дітей. В Криму є лише одна школа, за кілька кілометрів від Феодосії, де до 9 класу учні навчаються українською мовою. Але правозахисникам не вдалося знайти жодного підручника українською, виданого в РФ.

Крім того, нагадала Потапова, з 2014 р. в Криму діяла програма "перенавчання" вчителів української мови і літератури у викладачів російської, психологів тощо.

Також, за її словами, в Криму 17% учнів закладів загальної середньої освіти складають діти, які переїхали сюди з батьками після окупації півострова Росією.

"Використовуючи відкриті джерела - сайти так званих "Міністерства освіти Криму", "Управління освіти міста Севастополь" та шкіл - ми можемо сказати, що кількість дітей збільшується. І збільшується вона за рахунок дітей, які переміщаються разом з батьками на півострів. Кількість таких дітей збільшилася вже на 17%. Тому, коли ми розглядатимемо право на освіту дітей, які матимуть бажання продовжити освіту на вільній частині України, потрібно враховувати, що вже майже 1/5 дітей у шкільних класах Криму не мають жодного зв'язку з Україною", - зазначила Потапова.

Читайте також: Росія посилено мілітаризує освіту у Кримуправозахисниця

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня було представлено доповідь "Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації". Документ підготовлено Домом прав людини "Крим", Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини, Центром громадянської просвіти «Альменда», Центром прав людини ZMINA за підтримки Фонду Домів прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-