Українському політв'язню на суді РФ забороняли говорити кримськотатарською – Денісова

Українському політв'язню на суді РФ забороняли говорити кримськотатарською – Денісова

Укрінформ
Українському політв’язню, кримському татарину Ленуру Халілову, якого наразі судить Південний військовий окружний суд (Ростов-на-Дону), головуючий суддя забороняв надавати покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача.

Про це Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова поінформувала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«До мене звернувся адвокат українського політв’язня, кримського татарина Ленура Халілова, якого наразі судить Південний військовий окружний суд, що в Ростові-на-Дону, за нібито «участь в терористичній організації «Хізб ут-Тахрір», яку окупаційна влада вважає такою. Зокрема, головуючий суддя вкотре забороняв Ленуру Халілову звертатися, спілкуватися і висловлювати свою правову позицію, надавати свідчення й покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача», - зазначила український омбудсман.

Читайте також: ЄС вимагає від Росії звільнити усіх незаконно затриманих кримських татар

За її інформацією, на останньому судовому засіданні всі клопотання щодо надання перекладача Халілову було розцінено як «небажання висловитися на свій захист».

Але, згідно з чинним російським законодавством, а саме пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу РФ, обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють, уточнила Денісова.

«Тому, вищевказані дії суду є порушенням статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Відмова незаконно ув’язненим громадянам України - кримським татарам у наданні їм права при спілкуванні із судом скористатися перекладачем, наразі несе масовий і системний характер держави-окупанта», - написала омбудсман.

Вона висловила переконання, що цей метод використовується з метою позбавлення права на захист наших громадян, яких безпідставно утримують у в’язницях та незаконно судять.

«Невідкладно звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою відновити права громадянина України Ленура Халілова, а саме, забезпечити йому право на захист та іншим громадянам України, які його позбавлені»,- уточнила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Читайте також: Справи кримських татар: адвокат розповів про роль «агентів держави» в російському суді

Окрім того, Денісова звернулася до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ щодо притягнення до відповідальності суддів, які порушили закон, а також до генпрокурора РФ та голови Південного військового окружного суду з вимогою вжити заходів реагування з метою відновлення порушених прав Халілова та забезпечити у подальшому додержання процесуальних прав інших незаконно утримуваних українців.

«Країна-агресор продовжує грубо порушувати процесуальні права українських громадян, які незаконно звинувачуються окупаційною владою в скоєнні нібито «кримінальних злочинів», - зазначила Денісова.

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року після обшуків у будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах були затримані 8 осіб: Руслан Нагаєв, Ельдар Кантіміров, Руслан Месут, Ленур Халілов, Риза Омеров, Енвер Омеров, Айдер Джеппаров і Ескендер Сулейманов.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять в рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь в діяльності терористичної організації) і стосуються релігійної організації Хізб ут-Тахрір.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-