Агресія Росії у Криму загрожує міжнародному миру – уряд Чехії

Агресія Росії у Криму загрожує міжнародному миру – уряд Чехії

Укрінформ
Дії Росії стосовно України в Криму є загрозою для всього світового порядку та міжнародного миру.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Мартін Повейшил під час онлайнової дискусії високого рівня за формулою «Арріа», присвяченій 7-й річниці анексії Криму, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Порушення українського територіальної цілісності України шляхом агресії та незаконної анексії Криму є порушенням Хартії ООН. Ці акти становлять серйозну загрозу міжнародному порядку, який базується на правилах, міжнародному миру та безпеці», - заявив чеський дипломат і повторив позицію офіційної Праги щодо підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

Чехія, заявив її представник, переконана, що цей конфлікт має залишатися високо на порядку денному ООН, включно ГА ООН, СБ ООН, управління з прав людини та інших форумів. Прага говоритиме про Крим на всіх можливих міжнародних майданчиках і під час двосторонніх консультацій із РФ, - запевнив Повейшил.

Він закликав до незалежного, незаангажованого та повного розслідування всіх повідомлень щодо викрадення людей та тортур. Як приклад репресій він назвав ім’я Галини Довгопулової, якій окупаційна влада закинула «шпіонаж на користь України» у 2019 році й тепер 66-річній українці загрожує до 20 років тюрми.

Читайте також: Нідерланди в ООН нагадали Росії про Будапештський меморандум

Сім років російської окупації Криму є 7 роками систематичних кричущих порушень прав людини та фундаментальних свобод, переслідування громадянського суспільства та активістів, незалежних журналістів і просто українських громадян, які залишаються відданими своїй Батьківщині, 7 роками політично вмотивованих судових процесів, цілеспрямованих репресій проти кримських татар та інших національних меншин, сказав заступник міністра. Ситуація, додав він, погіршується з кожним роком, а пандемія ще більше каталізувала негативний тренд. Дипломат звернув увагу на той факт, що окупаційна влада, яка, згідно з міжнародним гуманітарним правом, несе відповідальність за медичне забезпечення жителів Криму, неохоче вживає заходів з подолання пандемії, натомість використовує ситуацію у своїх інтересах, запроваджуючи додаткові обмежувальні заходи, зокрема, щодо перетину адміністративної лінії на кордоні з материковою Україною. Як наслідок, політичні в’язні не можуть отримати достатньо легальної допомоги від адвокатів.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України». Засідання скликане державами-членами Ради Безпеки ООН - Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією - разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-