В ООН розповіли про колонізацію Росією Криму

В ООН розповіли про колонізацію Росією Криму

Укрінформ
Росія колонізує захоплений Крим шляхом зміни демографічного складу, примушуючи незгідних з окупацією українців залишати півострів та переміщуючи на півострів сотні тисяч росіян.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою "Арріа".

"Цивільні особи змушені залишати Крим та виїжджати на материкову Україну, щоб захисти себе та свої сім’ї від широкомасштабних та систематичних порушень прав людини. Водночас сотні тисяч людей прибувають до Криму з РФ у рамках політики прямого та непрямого переміщення. У час, коли світ намагається позбутися наслідків колоніальних практик минулих століть, Росія робить протилежне: вона колонізує частину територію України шляхом зміни демографічного складу", - заявила вона.

Томак нагадала, що різке погіршення ситуації з правами людини в Криму після окупації півострова у 2014 року відображено у відповідних звітах Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, а також у резолюціях Генеральної Асамблеї ООН. Втім, РФ як держава-окупант продовжує ігнорувати усі рекомендації, що містяться у цих резолюціях, як і відповідні заклики з боку окремих держав та міжнародних інституцій.

"На сьогодні щонайменше 108 українських громадян перебувають в ув’язненні в Криму та території РФ через політично вмотивовані справи. Більшість з них – кримські татари, 50 з них – активісти "Кримської солідарності", групи хоробрих людей, які документують порушення прав людини у Криму та надають гуманітарну допомогу сім’ям політичних в’язнів", - поінформувала учасників засідання координаторка Медійної ініціативи за права людини.

Читайте також: Російські спецслужби застосовують тортури в окупованому Криму – ООН

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему: «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликано державами-членами Ради Безпеки ООН - Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією - разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-