Нідерланди в ООН нагадали Росії про Будапештський меморандум

Нідерланди в ООН нагадали Росії про Будапештський меморандум

Укрінформ
Нідерланди підтвердили свою відданість суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та нагадали Росії про її зобов’язання за Будапештським меморандумом.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою "Арріа", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нідерланди підтверджують свою відданість суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. У цьому контексті дозвольте мені нагадати Будапештський меморандум від 1994 року, одним з підписантів якого була Російська Федерація", - заявив Блок.

Глава МЗС Нідерландів наголосив, що спроба анексії Росією Криму "є очевидним та неприйнятним порушення міжнародного права" і є грубим порушенням Статуту ООН. "Застосування сили з метою зміни кордонів у Європи у XXI столітті є неприйнятним", - наголосив він.

Міністр також зазначив, що так званий "референдум" від 16 березня 2014 року не дає жодних правових підстав для зміни статусу Автономної Республіки Крим, яка залишається законною частиною України.

Він висловив занепокоєння з приводу нарощування військових сил з боку РФ, яке відбувається паралельно з розширенням сухопутних та морських баз у Криму. "Ми також занепокоєні з приводу військових навчань РФ, які не відповідають міжнародним стандартам транспарентності. І це призводить до погіршення безпекової ситуації у ширшому регіоні ОБСЄ", - зауважив міністр.

Крім того, Блок відзначив різке погіршення ситуації з правами людини в Криму після спроби його анексії Російською Федерацією і висловив занепокоєння з приводу жорстких обмежень основних свобод на півострові, що особливо стосується кримських татар.

Читайте також: Наслідки окупації Криму сягають далеко за межі України – США в ООН

Глава МЗС заявив, що Нідерланди закликають Росію виконати свої зобов’язання як держави-окупанта і міжнародні зобов’язання щодо прав людини та забезпечити безперешкодний доступ на територію Криму незалежних міжнародних моніторингових місій з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликали держави-члени Ради Безпеки ООН - Велика Британія, Естонія, Ірландія, Норвегія, США та Франція - разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН стали співорганізаторами заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-