Наслідки окупації Криму сягають далеко за межі України – США в ООН

Наслідки окупації Криму сягають далеко за межі України – США в ООН

Укрінформ
Окупація Росією Кримського півострова є не лише проблемою України, це становить загрозу всій міжнародній безпеці через спроби РФ силою змінити встановлені кордони, а також небезпечну мілітаризацію окупованого півострова.

З такою заявою виступила в п’ятницю на засіданні ООН по Криму за формулою «Арріа» постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Окупація й мілітаризація Росією (Кримського – ред.) півострова має наслідки, що поширюються далеко за межами України. Росія перемістила на півострів літаки, ракети, зброю та боєприпаси, здатні доставляти ядерну зброю, та збільшила свою військову присутність у Чорному, Азовському морях і Керченській протоці. Це загроза нашій спільній міжнародній безпеці», - наголосила представниця США.

За її словами, Росія не просто порушила суверенітет і територіальну цілісність іншої держави, вона порушила міжнародне право та самі норми, за якими сучасні країни взаємодіють між собою.

Водночас представниця США акцентувала увагу на участь великої кількості країн у засіданні щодо Криму, і це є «потужною демонстрацією, що через сім років після вторгнення Росії в Крим міжнародна спільнота продовжує підтримувати принцип, який лежить в основі Статуту ООН: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої».

У цьому зв’язку вона заявила, що США вітають нову ініціативу України, Кримську платформу, «як наступний крок та майданчик» для міжнародних партнерів, відданих суверенітету й територіальній цілісності України.

Читайте також: Військова присутність РФ у Криму за сім років зросла більш ніж удвічі – Кулеба

«Настав час припинити російську окупацію Криму та її тривалу агресію на сході України. Ми сподіваємось продовжити нашу роботу з Україною, нашими союзниками та нашими партнерами саме з цією метою», - наголосила постійна представниця США при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему: «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України». Засідання скликано державами-членами Ради Безпеки ООН - Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією - разом з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-