Військова присутність РФ у Криму за сім років зросла більш ніж удвічі – Кулеба

Військова присутність РФ у Криму за сім років зросла більш ніж удвічі – Кулеба

Укрінформ
Від початку окупації Криму Росія в рази збільшила військову присутність на українському півострові.

З такою заявою виступив під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою «Арріа» щодо Криму міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«За сім років російська військова присутність на півострові зросла більш як удвічі», – підкреслив глава МЗС.

Він зауважив, що підривна політика Росії спрямована як на легітимізацію спроби анексувати півострів, закріпити статус-кво, так і на «проєктування своєї військової потужності з Криму на весь Азово-Чорноморський регіон та Середземне море».

Читайте також: В ООН розповіли про колонізацію Росією Криму

Міністр також звернув увагу на інші негативні тенденції в окупованому Криму. Це, зокрема, зміна демографії населення півострова, масштабні порушення прав людини, політичні переслідування й утиски української і кримськотатарської громад.

Міністр також звернув увагу на варварське поводження та розграбовування об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та культурних об’єктів на тимчасово окупованому півострові.

«Світ може закрити очі на погіршення ситуації на півострові й тимчасово окупованих територіях на Сході України та продовжувати свої відносини з Росією «як завжди». Це найгірше, що може статися сьогодні», - підкреслив Кулеба.

У цьому зв’язку він вважає надзвичайно важливим «підтримувати тверду спільну позицію щодо окупації, вироблену в межах ООН, ЄС та інших регіональних і міжнародних організацій». Глава МЗС України зауважив, що причин переглядати або послаблювати цю позицію нині не існує.

Кулеба наголосив на необхіднсті довготермінового бачення й рішучих дій щодо подолання негативних наслідків окупації Криму та забезпечення відновлення територіальної цілісності України.

Читайте також: Російські спецслужби застосовують тортури в окупованому Криму – ООН

З огляду на це він нагадав, що Україна ініціювала новий формат консультацій та координації – Кримську платформу.

«Це гнучкий міжнародний механізм, який забезпечує довгострокове стратегічне бачення деокупації Криму, щоби консолідувати міжнародні зусилля та посилити синергію відповідних процесів на міжурядовому, парламентському та експертному рівнях», - зауважив глава МЗС.

Він запросив усі країни-члени ООН долучитися до цієї ініціативи.

Як повідомляв Укрінформ, інавгураційний саміт Кримської платформи запланований 23 серпня 2021 року в Києві. Очікується, що на ньому буде представлений український та міжнародний план деокупації Криму

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-