Зеленський закликав ЄС запровадити санкції за порушення прав людини в окупованому Криму

Зеленський закликав ЄС запровадити санкції за порушення прав людини в окупованому Криму

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський запросив Президента Європейської ради Шарля Мішеля взяти участь у саміті Кримської платформи і закликав Європейський Союз запровадити санкції щодо порушників прав людини в окупованому Криму.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це глава держави заявив під час спільної з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем зустрічі із ЗМІ у Києві.

Зеленський зазначив, що візит Мішеля в Україну припав на сьомі роковини окупації українського півострова Крим.

«Наші оцінки ситуації в окупованому Криму, зокрема щодо системних порушень прав людини збігаються. Я дякую за послідовну політику ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму. Водночас потрібні більш дієві міжнародні кроки. Питання Криму має бути винесене на міжнародний порядок денний... Я виступив з ініціативою провести установчий саміт Кримської платформи, який відбудеться в Києві 23 серпня... Разом з іншими міжнародними лідерами я запросив на цю зустріч і пана президента (Євроради Ш.Мішеля - ред.) Я дуже розраховую на його особисту участь», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Мішель провели спільну пресконференцію для ЗМІ

Він також нагадав, що Європейський Союз нещодавно схвалив новий глобальний санкційний режим за порушення прав людини.

«У зв'язку з цим я запропонував запровадити такі ж санкції щодо тих, хто чинить свавілля на окупованому півострові Крим. Це могло б стати потужним внеском Брюсселя у діяльність Кримської платформи», - зазначив Президент України.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Читайте також: Кілька десятків ОТГ готові підписати меморандум про місцеву Кримську платформу - Джапарова

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному Саміті, проведення якого заплановане на 2021 рік в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-