РФ використовує Крим як базу для експансії на Балкани та Близький Схід – Резніков

РФ використовує Крим як базу для експансії на Балкани та Близький Схід – Резніков

Укрінформ
Російська Федерація здійснює мілітаризацію Криму, використовуючи його як базу для експансії на Балкани, Близький Схід та Середземномор’я.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на брифінгу для держав-членів ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Криму відбувається тотальна мілітаризація півострова. Росія використовує його як базу для експансії на Балкани, Близький Схід, усе Середземномор’я. Участь російських найманців у війні в Лівії та Сирії забезпечується з Криму», - наголосив Резніков.

Читайте також: Росія сприймає Західні Балкани як «поле бою» із НАТО та ЄС – представник Альянсу

За його словами, Росія також вчиняє масштабний воєнний злочин, системно змінюючи склад населення Криму, тим самим порушуючи Конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Віцепрем'єр-міністр нагадав, що у резолюції від 16 грудня Генасамблея ООН засудила порушення прав людини в окупованому Криму, нав'язування російського громадянства, проведення незаконних виборчих кампаній і голосувань, зміну демографічного складу населення Криму і придушення національної ідентичності.

Читайте також: Агресія РФ проти України змінила геополітичну ситуацію у Європі - МЗС

«Туди (до окупованого Криму – ред.) вже завезено понад 500 тис. осіб з Російської Федерації, щоб зменшити частку етнічних українців та корінного народу – кримських татар. За час тимчасової окупації вже відбулася заміна близько 25% населення», - наголосив урядовець.

Він підкреслив, що різке збільшення населення та масштабне військове будівництво призводить до варварської експлуатації водних ресурсів і перебоїв у постачанні води, знищення унікальної екосистеми Криму.

«Отже виклики виходять далеко за межі суто українських. Вони мінімум європейського масштабу. І причина цих викликів – російська агресія», - наголосив Резніков.

Читайте також: Нова стратегія НАТО має врахувати агресію Росії та вплив Китаю на глобальний баланс – генсек

Як повідомляв Укрінформ, до 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинено.

Українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-