За час блокади Керченської протоки Росія затримала понад 2200 суден - експерт

За час блокади Керченської протоки Росія затримала понад 2200 суден - експерт

Укрінформ
Від початку морської блокади у Керченській протоці Росія затримала 2249 суден, з яких кожне друге – європейське. Загальні втрати від їх вимушеного простою сягають $45 млн.

Про це у Брюсселі під час виступу на засіданні делегації Європарламенту в Парламентському комітеті асоціації Україна - ЄС розповів редактор порталу Black Sea News Андрій Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

«Після загострення ситуації у листопаді 2018 року час очікування суден для проходу Керченською протокою становив до п'яти діб. У цей час з’явилися резолюція Європарламенту, заяви Єврокомісії та Держдепартаменту США, окремих країн ЄС і Британського співтовариства. Після цього середній час очікування, коли росіяни пропустять судно з вантажем у Маріуполь або Бердянськ різко скоротилося - в середньому до 30 годин, і цей показник тримався близько пів року. Дехто почав говорити, що «керченська криза» вирішена. Але до початку блокади час проходження суден Керченською протокою не перевищував 5-7 годин», - розповів Клименко.

Він зауважив, що динаміка у змінах часу затримання суден відбиває модель поведінки Москви не лише у цій ситуації. Російські представники поводяться стриманіше, коли стикаються із серйозним спротивом - і знову починають нахабніти, коли відчувають, що він слабшає.

Читайте також: Генасамблея ООН: ЄС засудив мілітаризацію Криму

У зв'язку з цим Клименко нагадав, що найбільше час простою комерційних суден біля Керченської протоки скоротився в жовтні 2019 року – коли відбулося перше засідання Морського трибуналу ООН за позовом України проти Росії.

«За час блокади Керченської протоки Росія штучно затримала 2249 суден, кожне з яких у простої втратило, у середньому, чотири доби внаслідок дій ФСБ Росії в Азовському морі. Один день такого простою вартий близько $10 тис., тож лише вимушений простій завдав не менше $45 млн збитків. При цьому більше половини суден, що зазнають необґрунтованих затримок у Керченській протоці, мають відношення до ЄС – або за прапором, або за належністю судновласника, або за портом призначення вантажу», - поінформував український експерт.

Читайте також: Захопленим ФСБ рибалкам надають юридичну допомогу, жителі Керчі приносять в ізолятор їжу

Він додав, що за динамікою подій, зі збільшенням кількості інцидентів (останнім з яких стало незаконне затримання чотирьох українських рибалок силами ФСБ), можна зробити висновок, що Росія готується до загострення. За прогнозом Клименка, воно може відбутися або на хвилі «победобєсія» після 9 травня, або під час російських навчань «Кавказ 2020», коли в Чорному морі, за попередньою оцінкою, будуть зосереджені до 100 бойових кораблів РФ, у тому числі, передислокованих з інших флотів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-