Росія чинить жорсткий тиск на українців у Криму - експерт

Росія чинить жорсткий тиск на українців у Криму - експерт

Укрінформ
Українці в Криму - це друга за розмірами етнічна спільнота після кримських татар на окупованому півострові, яка піддається жорсткій денаціоналізації та асиміляції з боку Росії.

Про це координатор Таврійської гуманітарної платформи, кандидат історичних наук Андрій Іванець розповів у ході панелі «Крим. Вчора, сьогодні, завтра», яка відбулася в університеті Газі а Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом із кримськими татарами українці в Криму піддаються систематичному тиску з боку окупаційного режиму. Є ціла низка жорстких заходів, які вживає РФ в окупованому Криму, які спрямовані проти української громади, на її денаціоналізацію, поступову асиміляцію», - зазначив Іванець.

Серед наведених науковцем статистичних даних: порівняно з 2014 роком кількість людей, які навчаються українською мовою, зменшилася на 98%.

«Тиск з боку силових структур, судовий та досудовий тиск, погрози на адресу активістів української громади, незаконне позбавлення волі, їх викрадення. Ми досі не знаємо, де перебувають, що сталося із деякими з них. Повне знищення українських політичних партій та організацій, переслідування релігійних конфесій в Криму. За 5 років кількість громад зменшилася із 46 до 9 на сьогодні, кількість священиків з 25 до 5. І зараз намагаються забрати головну споруду – собор рівноапостольних Володимира та Ольги у м. Сімферополі», – розповів Іванець.

Читайте також: Балуху нарешті змогли передати продукти і теплі черевики

Ще одним небезпечним механізмом асиміляції української громади в Криму науковець називає незаконне переміщення колоністів на територію Криму. «Склад населення змінено на 10-20% – заїхали російські громадяни, які не знають українських соціокультурних стандартів, традицій, культури. Вони негативно впливають на зміну етнодемографічного складу кримського населення. Це є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Женевської конвенції 1949 року», - додав вчений.

На його переконання, наразі створюється негативна довгострокова тенденція для української громади Криму і ця ситуація потребує великої уваги з боку Української держави, необхідно думати про статус українців в Криму, заходи підтримки їхньої ідентичності, розробити бачення, як консолідувати громаду етнічних українців в Криму після звільнення території від окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-