Джемілєв ніколи не ховається за історією або статусом - Джапарова

Джемілєв ніколи не ховається за історією або статусом - Джапарова

Відео
Укрінформ
Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова привітала лідера кримськотатарського народу, народного депутата Мустафу Джемілєва з днем народження.

Привітання вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Я мала нагоду спостерігати за його очима сотні раз в різних ситуаціях з різними людьми. В цьому спілкуванні завжди була людина та те саме життя в очах. Він ніколи не ховався за історією або статусом. Цій людині - Мустафа-ага - сьогодні 75! Його велич в людяності та простоті, незламності волі та безкінечній любові до життя!» - написала Джапарова.

Вона пригадала свою першу зустріч із Джемілєвим та розповіла про те, наскільки сильно поважає його кримськотатарський народ.

«Мустафа - це наш лідер», колись мені сказав тато. Після того мені довелось багато чути про нього від багатьох людей, але першу зустріч не забуду ніколи. Вона зафіксувалася в пам'яті так, наче це було вчора. Назвала б я цей момент, який став вирішальним протягом всього життя - «Людина», - написала перший заступник міністра інформполітики.

Джапарова додала, що було десь 12 років, коли велика делегація центрального меджлісу приїхала в Керч та навідалась в гості до її батька - делегата Курултаю, керівника регіонального Меджлісу. «Оскільки все у кримських татар починається з кави, то й тацю із запашним напоєм мені довелось нести із тремтячими руками, адже я мала вперше побачити лідера! Моє хвилювання зникло в ту саму мить, коли Мустафа-ага посадив мене поряд та почав невимушено розпитувати про життя та успіхи в школі. Тихим голосом, спокійно із життям в очах», - пригадала вона.

Мустафа Джемілєв - один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політв'язень, народний депутат України III-VIII скликань, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу.

Радянською владою Джемілєв був виключений з ВНЗ за свої політичні погляди і сім разів судимий. Загалом він провів у місцях позбавлення волі 15 років.

Читайте також: Геращенко каже, що у Раді до Джемілєва далеко всім “оптимістам та реалістам”

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена «За інтелектуальну відвагу» та ордена Турецької Республіки, лауреат почесних грамот Верховної Ради України та Кабінету міністрів України, лауреат премії імені Фрітьофа Нансена управління Верховного комісара ООН у справах біженців, імені Пилипа Орлика «За демократизацію українського суспільства», «Світло справедливості» та «Солідарності», володар «Хреста Солідарності Боротьби».

На його честь названо кілька вулиць у різних містах Туреччини, він почесний доктор права Сельджуцького університету та Вищого технологічного інституту, почесний доктор у галузі міжнародних відносин Чанаккаленського університету імені Вісімнадцятого березня, почесний громадянин турецьких міст Кастамону та Кириккале.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-