У МЗС розповіли подробиці про ухвалену в ООН резолюцію щодо Криму

У МЗС розповіли подробиці про ухвалену в ООН резолюцію щодо Криму

Укрінформ
Третій комітет ООН на 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН схвалив проект резолюції «Становище з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна)».

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

Співавторами документа стали 42 країни, а проголосувала за нього 71 держава (як заявили в МЗС, «незважаючи на шалений тиск із боку Росії»), проти були 25 і 77 утрималися.

Як повідомили в міністерстві, пропонована резолюція Генасамблеї має на меті «змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини». Оновлений, порівняно з попереднім роком, текст проекту резолюції «значною мірою підсилює вимоги міжнародного співтовариства до країни-окупанта», - додали в МЗС.

Читайте також: Порошенко вітає рішення ООН щодо оновленої "кримської" резолюції

«По-перше, це підтримка України в питанні деокупації Криму. Оголошена на цьогорічному 72-му засіданні ГА ООН ініціатива президента щодо створення міжнародної групи друзів Криму отримає міцну основу зі схваленням резолюції. По-друге, документ містить заклик до виконання проміжного рішення (наказу) Міжнародного суду ООН у справі «Україна проти Росії» від 19 квітня 2017 року, яке досі не виконано Росією. Маємо консолідувати зусилля та примушувати Росію до його виконання. По-третє, доступ до півострова міжнародним моніторинговим місіям залишається закритим. Це питання має прямий вплив на щоденне життя жителів Криму, а відтак потребує негайного вирішення. Постійний прямий міжнародний моніторинг ситуації матиме ефект стримувального фактору та контрольного механізму за дотриманням Росією своїх обов’язків як окупаційної влади згідно з міжнародним гуманітарним правом. Резолюція є одним з елементів забезпечення тиску на Росію та відкриття Криму для міжнародного моніторингу» – так передали в МЗС основний зміст документа.

«Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН у другій половині грудня 2017 року і головне – примушення Росії до її повного виконання. Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатись навколо наших спільних цінностей та захистити жителів Криму від свавілля окупантів», – мовиться в коментарі МЗС.

Читайте також: Ірина Геращенко: пропозиції РФ про "місію з охорони місії" - абсолютно неприйнятні

Сам же проект резолюції є «логічним продовженням минулорічної резолюції Генасамблеї 71/205 щодо прав людини в окупованому Криму».

«Рішення щодо внесення нового документа зумовлене продовженням злочинної політики Росії у окупованому Криму. Змушені констатувати, що Росія не виконала жодного положення попередньої резолюції ГА ООН 71/205, нарощуючи репресії щодо українців за національністю, кримських татар та інших осіб, які висловлюють незгоду з окупацією півострова. Незважаючи на численні звернення Управління верховного комісара з прав людини, Росія відмовилась також надати доступ до території тимчасово окупованого Криму представникам ООН», – заявили в МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-