Ірина Геращенко: пропозиції РФ про

Ірина Геращенко: пропозиції РФ про "місію з охорони місії" - абсолютно неприйнятні

Укрінформ
Гібридні пропозиції РФ про миротворців на Донбасі є абсолютно неприйнятними, і Україна розраховує на підтримку в цьому питанні партнерів у ООН і Раді Європи.

На цьому наголосила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час зустрічі парламентської делегації України в ПАРЄ з послами країн-членів Ради Європи.

"Ми, користуючись нагодою, говорили й про миротворців на Донбасі. Гібридні пропозиції РФ про "місію по охороні місії на лінії зіткнення" є абсолютно неприйнятними. Миротворці мають бути присутніми на всій тимчасово окупованій території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. Ми очікуємо в цьому питанні підтримки наших партнерів- членів ООН і РЄ",  - написала Геращенко.

За її словами, українські депутати закликали  приділяти особливу увагу проблемі порушення фундаментальних прав людини в окупованому Криму та на Донбасі.

"Ми виступаємо за те, аби РФ повернулася у міжнародне правове поле та почала, нарешті, виконувати свої зобов’язання. Наслідком російської збройної агресії є понад 10 тисяч загиблих українців, більше 20 тисяч поранених. Зростає кількість заручників - на сьогодні 157 українців, незаконно утримуваних у місцях неволі та в ОРДЛО, десятки - в РФ . Протягом 14 місяців немає жодного прогресу у питанні звільнення бранців.  Закликала міжнародних партнерів використати всі посередницькі зусилля задля звільнення, як Туреччина, яка сприяла звільненню кримських татар Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза", - зазначила перший віце-спікер.

Читайте також: Волкер і Сурков не змогли домовитися про розгортання сил ООН на Донбасі

Геращенко вказала на те, що розмова з дипломатичним корпусом була важливою та особливо актуальною напередодні січневої сесії ПАРЄ, "яка обіцяє бути важкою - росіяни планують "тушкою чи чучелом" повертатися в ПАРЄ, причому без виконання будь-яких передумов".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-