Битва за Україну. День вісімсот двадцять четвертий

Битва за Україну. День вісімсот двадцять четвертий

Укрінформ
Новий рекорд: дрон ГУР Міноборони України атакував загоризонтну радіолокаційну станцію у РФ на відстані понад 1800 кілометрів. Україна і Іспанія підписали безпекову угоду

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Володимир Зеленський у понеділок, 27 травня, перебуває з візитом в Іспанії –  Reuters.

- Президент Зеленський та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали двосторонню безпекову угоду – Офіс президента.

Спільний брифінг Володимира Зеленського з Педро Санчесом. Основне:

  • Угода з Іспанією передбачає €1 млрд військової допомоги для України на поточний рік – Зеленський.
  • Для Іспанії було обов’язком підтримувати Україну в багатьох сферах протягом цих двох років війни. Іспанія стала десятою державою, яка підписала таку двосторонню угоду з Україною – Педро Санчес.
  • Підписана сьогодні Україною та Іспанією безпекова угода передбачає співпрацю у фінансовій та військовій сфері, розвиток спільних виробництв, підтримку відновлення України та розмінування – Педро Санчес.
  • Участь Іспанії у першому Глобальному саміті миру стане історичною. Вже 90 країн підтвердили свою участь, і ми продовжуємо працювати з лідерами світу заради ширшого представництва – Зеленський.
  • Росія застосовує понад три тисяч керованих авіабомб на місяць. Цього було застосовано 3,2 тисячі КАБів. Покращити ситуацію можуть сім додаткових систем Patriot. Для харківського напрямку потрібні хоча б дві такі системи – Володимир Зеленський.

***

- Після прийняття закону «Про прозорість іноземного впливу» влада Грузії відходить від європейського шляху розвитку, тож сьогодні європейські міністри закордонних справ проведуть першу оцінку ситуації, щоб визначити подальші дії – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Це справа союзників – приймати рішення про обмеження щодо (використання) зброї, яку вони поставляють в Україну, – це не рішення НАТО, це рішення окремих країн-союзниць. Деякі з них не мають жодних обмежень, інші застосовують різного роду обмеження. Моє послання у тому, що прийшов час зважити на (доцільність – ред.) деяких з цих обмежень. Заборона на удари по Росії ускладнює оборону України».

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «Ми боїмося того, що може подумати Росія, як Росія може відреагувати, як Росія може діяти, і цей наш страх виглядає так, ніби це запрошення не лише до більш жорстоких дій в Україні шляхом жахливих атак на цивільні об’єкти, знищення супермаркетів, вбивства дітей, жінок і невинних людей, але також у запрошенні діяти в наших країнах».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Новий рекорд: дрон ГУР Міноборони України атакував загоризонтну радіолокаційну станцію у РФ на відстані понад 1800 кілометрів, а саме – «Воронеж М» у м.Орськ Оренбурзької області. Цю інформацію Укрінформу підтвердило джерело у воєнній розвідці.

- Франція відправить своїх інструкторів в Україну для підготовки українських військовослужбовців. Відповідні дозвільні документи вже підписані – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

- На Харківському напрямку наші воїни сьогодні відбили атаку агресора в напрямку Липців. Українські підрозділи втілюють заходи з покращення рубежів оборони, на окремих ділянках мають успіх – Генштаб.

- Найбільша кількість бойових зіткнень сьогодні на Покровському напрямку – кількість ворожих атак з початку доби зросла до восьми. Бойові дії відбуваються у районах Новоолександрівки, Калинового, Сокола, Уманського, Новоселівки Першої, а також поблизу Нетайлового. Ситуація напружена – Генштаб (станом на 13:00).

- На Времівському напрямку окупанти вдруге за добу спробували атакувати біля села Старомайорське. Отримали вогневе ураження та відійшли – Генштаб. На решті напрямків суттєвих змін не було.

- В операційній зоні Сил оборони півдня загарбники здійснили чотири безуспішні штурми на Оріхівському напрямку та 8 – на лівобережжі Дніпра в районі населеного пункту Кринки. Зазнавши втрат, ворог відійшов на вихідні позиції – пресслужба Сил оборони півдня.

- У Балаклії на Харківщині через пожежу в лісі детонують боєприпаси, залишені окупантами в 2022 році – Балаклійська МВА.

- ЗСУ провели модернізацію власних танків та ввезених американських машин M1A1 Abrams. Для захисту техніки від безпілотників українські майстри самотужки закрили верхню частину машин сітчастими екранами – сайт Метінвесту.

- У ніч проти понеділка, ймовірно, українські безпілотники атакували об'єкти поблизу Геленджика в Краснодарському краї, де неподалік знаходиться палац Путіна. Всі дрони нібито були «уражені силами ППО» – Радіо Свобода.

- У місті Лівни Орловської області РФ два безпілотники впали на територію нафтобази. Унаслідок події загинув водій пожежної частини. Ще троє співробітників служб постраждали – росЗМІ.

***

- У зруйнованому «Епіцентрі» в Харкові загиблих вже 18, в лікарнях Харкова залишається 21 людина, двоє – в тяжкому стані у реанімації. Ідентифіковано загалом 14 загиблих, серед них – 17-річний хлопець – Слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області.

- 27 травня, у Харкові оголошено днем жалоби по загиблих у результаті російського бомбового удару по гіпермаркету «Епіцентр» – Харківська міськрада.

- «Епіцентр» виплатить по 1 млн грн родинам загиблих внаслідок удару по гіпермаркету в Харкові – Юлія Чудновець, керівниця департаменту у зв'язках з громадськістю компанії «Епіцентр К».

- Жертв в «Епіцентрі» могло бути ще більше – поблизу знайшли нерозірваний боєприпас – прокуратура Харківської області.

- Ворог 27 травня завдав ударів по Харкову. У Холодногірському районі міста від поранень померла жінка, кількість постраждалих зросла до 11 – Ігор Терехов, міський голова.

- У Харківській області з Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів евакуювали 11 тисяч 142 людини – ХОДА.

- У Снігурівці Миколаївської області російська ракета поцілила в автомийку самообслуговування, 3 людей загинули та 6 постраждали. Пожежу на площі 300 кв. м ліквідували – Миколаївська ОВА.

- В Україні від початку повномаштабної війни загинули 548 дітей та понад 1351 дитина отримала поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президенти України і Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа під час телефонної розмови домовилися найближчим часом підписати двосторонню угоду в межах Спільної декларації G7 про підтримку України – Телеграм глави Української держави.

- Очільник МКІП Ростислав Карандєєв представив колективу національного інформаційного агентства «Укрінформ» нового генерального директора Сергія Череватого – Укрінформ.

- Представники місії МВФ та влади України розпочали переговори про четвертий перегляд програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) – пресслужба Мінфіну.

- Сьогодні в Україні відзначають День екстреної медичної допомоги – Нацслужба здоровʼя.

- Нацслужба здоровʼя України оголосила про початок конкурсу з формування Ради громадського контролю при НСЗУ –  сайт Нацслужби здоровʼя.

- Свої облікові дані за кордоном через застосунок «Резерв+» з 18 травня оновили вже понад 14 тисяч військовозобов’язаних у 124 країнах – Міноборони.

Зламати систему застосунку «Резерв+» і отримати бази даних з нього неможливо, бо вони там не зберігаються – Мінцифри.

- В Україні в тестовому режимі запустили технологію мобільного зв'язку п'ятого покоління – 5G – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- На сьогодні в Україні зареєстровано 1,2 млн ветеранів, а після завершення війни, включно з членами родини, їх кількість зросте до 5-6 млн осіб – Максим Кушнір, заступник міністра у справах ветеранів.

- Із початку повномасштабної війни НАЕК «Енергоатом» працевлаштував 539 працівників тимчасово окупованої ЗАЕС на інші посади – пресслужба компанії.

- Україна офіційно підтвердила участь у Паралімпійських іграх-2024. Участь у змаганнях має взяти 207 українських спортсменів, попри допуск «нейтральних» спортсменів із Росії та Білорусі – Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту інвалідів України.

- Благодійний «Київський бал» для випускників, молоді та постраждалих внаслідок війни дітей відбудеться у колонній залі Київської міської державної адміністрації 31 травня – Укрінформ.

***

- Державне бюро розслідувань в рамках кримінального провадження досліджує обставини прориву російськими військовими кордону в Харківській області – сайт ДБР.

- СБУ заочно оголосила підозру заступнику міністра оборони Росії Алєксєю Криворучко, який брав участь у плануванні, підготовці та здійсненні повномасштабного вторгнення – СБУ.

***

- Після планового ремонту енергетики під'єднали до мережі атомний енергоблок АЕС. Водночас ще кілька готується до виходу у ремонт – пресслужба Міненерго.

- Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель – під окупацією – Мінагрополітики.

- Фонд державного майна 27-31 травня планує провести 14 приватизаційних аукціонів – пресслужба відомства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Глава МЗС України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, де закликав збільшити та пришвидшити військову допомогу для України, зокрема постачання додаткових систем ППО, а також підтримати удари України по військових цілях на території РФ – сайт МЗС.

- Перші снаряди, закуплені в межах чеської ініціативи щодо додаткових поставок військової амуніції, надійдуть в Україну в червні – Ян Ліпавський, глава МЗС Чехії.

- Російська Федерація втрачає в ході війни, розв'язаної проти України, до 24 тисяч військових щомісяця – Олаф Шольц, канцлер Німеччини.

- Франція та Німеччина мають намір цього тижня оприлюднити плани щодо тіснішої співпраці зі зміцнення протиповітряної оборони країн Європи – Bloomberg.

- Євросоюз за пропозицією Чехії ухвалив рішення включити до списку санкцій проросійських українських бізнесменів Віктора Медведчука, Артема Марчевського та медіаплатформу «Голос Європи» (Voice of Europe) – МЗС Чехії. Для екснардепа це означає заборону на в'їзд і транзит через усі країни-члени ЄС.

- На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС висловлено обурення щодо «моделі поведінки» Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення ЄС та перешкоджає прогресу в наданні найважливішої військової допомоги Україні – Euractiv.

Парламентська асамблея НАТО у Софії

  • Трьома основними темами вашингтонського саміту НАТО будуть стримування та оборона, підтримка України та глобальне партнерство Альянсу – Єнс Столтенберг.
  • Альянс не планує розгортати війська на території України, натомість важливо забезпечити їй достатній обсяг військової допомоги – Єнс Столтенберг.
  • Союзники по Альянсу на національному рівні мають переглянути обмеження, які накладаються на використання зброї, яка поставлена в Україну – Єнс Столтенберг.
  • Союзники по НАТО надали Україні безпрецедентну військову допомогу, але того, що вже зроблено, недостатньо. Саме тому союзники під час саміту у Вашингтоні мають погодити більш сталу та передбачувану багаторічну систему підтримки України, із збільшенням координуючої ролі Альянсу у цьому процесі – Єнс Столтенберг.

- МЗС Китаю дало відповідь на пропозицію Президента України Володимира Зеленського щодо участі у Глобальному саміті миру, зазначивши, що підтримають ту конференцію, яку визнаватимуть як Росія, так і Україна – Мао Нін, речниця МЗС Китаю.

***

- У Литві після підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях у другому турі виборів переміг чинний президент Гітанас Науседа – Delfi.

- В Ірані, після загибелі президента Ібрагіма Раїсі розпочався процес президентських виборів, які відбудуться 28 червня – TRT Haber.

- Голова уряду Японії Фуміо Кішіда, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та прем'єр-міністр Китаю Лі Цянь підтвердили важливість денуклеаризації КНДР на тристоронньому саміті – Kyodo.

- В Єревані поліція затримала 67 учасників акції протесту проти прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна – NEWS.am.

***

- Терористичне угруповання ХАМАС у неділю вперше за останні місяці завдало ракетного удару по одному з районів Тель-Авіва в центрі Ізраїлю – ВВС.

- ЄС наголосив на необхідності поважати рішення міжнародних судових інстанцій, уникати будь-якого тиску на ці інстанції у прийнятті судових рішень, та виконувати ці рішення, зокрема постанову Міжнародного суду ООН щодо припинення вогню з боку Ізраїлю в місті Рафах – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала удару по місту Рафах на півдні сектора Гази та знищила двох командирів ХАМАСу – The Times of Israel.

ВОРОГ

- У ЄС офіційно оголосили про створення нових рамкових правил для застосування санкцій щодо осіб, причетних до порушень прав людини у Росії, та запровадили їх щодо 19 російських громадян та однієї установи – сайт Євроради.

- Розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їх думку, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на підрив міжнародної підтримки України – The New York Times.

- РФ розгорнула масштабну інформкампанію до 10-ї річниці початку боїв за Донецький аеропорт – ЦПД. Ворог намагається перекласти відповідальність за розв’язання війни на Київ.

- Рішення міноборони РФ випустити новий журнал «Політрук» означає, що його метою є поширення хибних наративів про Україну для впливу на військових та населення Росії – Міноборони Великої Британії.

- У Росії офіційний ресурс з башкирської Уфи повідомив про похорон підполковника Євгенія Ритченка, заступника начальника штабу Центрального військового округу. Співрозмовник LIGA.net у ГУР повідомив, що «з високою долею ймовірності» загарбника ліквідували під час українського удару 13 квітня по тимчасово окупованому Луганську.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-