Битва за Україну. День вісімсот двадцять перший

Битва за Україну. День вісімсот двадцять перший

Укрінформ
На Харківському напрямку Сили оборони зупинили ворога та проводять контрнаступальні дії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Генеральним директором національного інформаційного агентства «Укрінформ» відсьогодні призначено Сергія Череватого – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

- Увечері 23 травня Сили оборони України завдали ударів по військових об'єктах Криму... Не менше 6 балістичних ракет MGM-140 ATACMS потрапили у вузол зв'язку радіолокаційних та протиповітряних сил армії Росії – Телеграм-канал «Кримський вітер».

- Перша група бойових пілотів з України завершила навчання на літаках F-16, які проходили на військовій базі в Арізоні США. Зараз українські пілоти прямують до Європи для додаткового навчання – Ерін Ханніган, речниця повітряних сил Нацгвардії США.

ЦИТАТИ

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Партнери мають посилити військову підтримку України з огляду на поточну ситуацію на полях бою, але про використання західної зброї по території країни-агресора наразі не йдеться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Президент Зеленський у Харкові провів нараду щодо оперативної обстановки в регіоні та підготовки до опалювального сезону – сайт президента. Володимир Зеленський побував на місці зруйнованого російськими ракетами поліграфічного комплексу.

- На Харківському напрямку Сили оборони зупинили російські війська і намагаються відновити втрачені позиції – Ігор Прохоренко, т.в.о. заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу.

- Ворог веде наступальні штурмові дії на Купʼянському напрямку. Його ціллю є вихід до Купʼянська. На цьому напрямку противник успіху не має – Ігор Прохоренко. Ворог намагається прорвати українську оборону на Лиманському, Сіверському, Краматорському напрямках.

- На Покровському та Курахівському напрямках тривають запеклі бої. Ворог як вдень, так і вночі, застосовує дуже велику кількість особового складу, що підтримується важким озброєнням. Противник має там тактичний успіх, ми втратили деякі позиції, але в оперативному відношенні противник там успіху не має – Генштаб.

- Росія нарощує своє угруповання на межі з Чернігівською областю та біля кордону із Сумщиною – Генштаб.

- Протягом останнього тижня в ході наступу на Вовчанськ Росія задіяла підрозділи підконтрольного міноборони РФ «Африканського корпусу» разом із регулярними російськими військами та підрозділами «Шторм Z» – розвідка Британії.

- У ході реформи Генерального штабу ЗСУ його штатну чисельність планують зменшити на 60% – Євгеній Острянський, начальник Головного управління оборонного планування Генштабу.

- Німеччина передала Україні черговий великий пакет військової допомоги, до якого увійшли танки, машини та запчастини, боєприпаси тощо – сайт федерального уряду.

- Упродовж останнього року на фронті кількість засобів БПЛА літакового типу зросла майже втричі, а кількість засобів типу FPV зросла майже у 4 рази – Генштаб.

- Кошти на заплановане Генеральним штабом та Міністерством оборони зведення фортифікаційних споруд в Україні виділені в повному обсязі – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

***

- На Харківщині з початку нового наступу РФ загинули щонайменше 35 цивільних, 137 отримали поранення – ООН.

- Зараз у російській неволі перебувають 403 українських жінки. Чимало з них – незаконно утримувані цивільні – Коордштаб.

- Від початку повномасштабного вторгнення окупанти вбили в Україні 547 дітей, ще 1348 отримали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україну з офіційним візитом прибула маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська – Укрінформ.

- Малгожата Кідава-Блонська виступаючи у Верховній Раді України закликала захищати польсько-українську дружбу від недовіри, яку Росія прагне посіяти між народами обох країн – Укрінформ.

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і представники делегації Сенату Польщі на чолі з Малґожатою Кідавою-Блонською обговорили військову підтримку, санкції проти Росії та допомогу в постачанні енергетичного обладнання Україні – Укрінформ.

***

Кабінет міністрів

  • ухвалив постанову, що зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень;
  • ухвалив рішення про затвердження угоди між урядами України та Франції щодо гранту у сфері оборони та безпеки на суму 200 мільйонів євро;
  • затвердив постанову, що встановлює для українських виробників боєприпасів рівень прибутковості у розмірі до 25% від їхньої собівартості;
  • підтримав необхідну для реалізації закону про медичний канабіс постанову, якою внесено зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

- У Національному антикорупційному бюро заявили, що разом із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою досягли спільного бачення щодо організації подальшого об’єктивного та неупередженого розслідування фактів розголошення даних досудового розслідування – пресслужба НАБУ.

- За колишнього голову Державної фіскальної служби внесли заставу в понад 55 мільйонів гривень, на нього відтепер покладено низку процесуальних обов’язків – пресслужба Вищого антикорупційного суду.

- 22 травня Хмельницький міськрайонний суд задовольнив усі 50 клопотань про умовно-дострокове звільнення засуджених, які висловили бажання мобілізуватися до збройних сил України – пресслужба суду.

***

- Уряд України синхронізував із місією Міжнародного валютного фонду подальші спільні кроки з відновлення економічного зростання та проведення реформ – пресслужба Мінекономіки.

- Українські аграрії станом на 24 травня засіяли понад 12 млн гектарів ярих культур; у п'яти областях сівбу вже завершено повністю – Мінагрополітики.

- За січень – квітень 2024 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 554,7 млрд грн – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Рада ЄС сьогодні ухвалила так званий Шенгенський прикордонний кодекс, який регулює управління зовнішніми та внутрішніми кордонами, а також контроль за переміщенням осіб через зовнішні кордони Європейського Союзу – РЄ.

- Уряд Японії вирішив запровадити санкції проти дев'яти організацій, що базуються в Росії, а також двох кіпрських фірм, через які Москва закуповує зброю в Північної Кореї – Kyodo News.

- Саміт Північноатлантичного альянсу 24-26 червня 2025 року прийматиме нідерландське місто Гаага – Ганке Брюїнс Слот, міністерка закордонних справ Нідерландів.

- МЗС Румунії у п'ятницю заявило про оголошення персоною нон грата російського дипломата при посольстві РФ в Бухаресті – Romania Journal.

- Тимчасового повіреного у справах Росії в Естонії Ленара Салімулліна викликали в МЗС Естонії після того, як російські прикордонники вкрали понад 20 прикордонних буїв з акваторії річки Нарва – ERR. Європейський Союз назвав неприйнятними дії Росії, яка зняла естонські світлові буї, що позначали кордон між Естонією і РФ на річці Нарва, та звернувся до Кремля із вимогою припинити цю провокаційну діяльність, й негайно повернути світлові буї на їх законне місце.

- Варшава посилює захист аеропорту Ряшів-Ясьонка поблизу кордону з Україною, який є транспортним хабом для постачання західної військової допомоги Україні – МВС Польщі.

- Китай і Бразилія мають спільну позицію стосовно політичного врегулювання «кризи в Україні» та підтримують проведення мирної конференції, визнаної Україною і Росією, за рівноправної участі всіх сторін та з обговоренням усіх мирних планів – МЗС КНР.

- Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль негайно припинити військову операцію в місті Рафах у секторі Гази – CNN.

- Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над «переосмисленням» свого статусу в НАТО, щоб країна могла відмовитися від участі в діях Альянсу поза його межами – Bloomberg.

- Генштаб Ірану опублікував попередній звіт комісії з розслідування масштабів і причин аварії гелікоптера з президентом та главою МЗС на борту, не виявивши зовнішнього впливу на борт – TRT Haber.

ВОРОГ

- Путін готовий заморозити війну проти України, якщо домовленості про припинення вогню фіксуватимуть поточну лінію фронту – джерела Reuters.

- Путін заявив, що під час свого візиту до Білорусі має намір обговорити з Лукашенком питання безпеки, а також участі білоруської сторони в навчаннях з нестратегічною ядерною зброєю – росЗМІ.

- Літак колишнього президента України Януковича Dassault Falcon 900C (RA-09617) приземлився на летовищі білоруського міста Гомель – Телеграм-канал Беларускі Гаюн. Востаннє Янукович був у Білорусі у березні 2022 року.

- Росія відкликала свого посла у Вірменії до Москви для консультацій, не пояснивши причини рішення – росЗМІ.

- Арбітражний трибунал Міжнародної торгової палати (МТП) заборонив російському «Газпрому» передавати розгляд справи за позовом чеської енергетичної групи ČEZ у російські суди – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-