Маршалок польського Сенату в Раді: У новому небезпечному світі Польща і Україна не виживуть поодинці

Маршалок польського Сенату в Раді: У новому небезпечному світі Польща і Україна не виживуть поодинці

Укрінформ
Маршалок польського Сенату Малгожата Кідава-Блонська закликала захищати польсько-українську дружбу від недовіри, яку Росія прагне посіяти між народами обох країн.

Про це Кідава-Блонська заявила під час виступу у Верховній Раді України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я тут сьогодні перед вами, щоб сказати про те, що нас об’єднує, - про польсько-українську дружбу. Ми віримо в неї, і ми її практикуємо. Але ми також добре знаємо, що нічого не дано назавжди. Ми повинні захищати нашу дружбу від недовіри, особливо зараз, коли цю недовіру намагається вселити нам наш спільний ворог Росія», - сказала маршалок польського Сенату.

За її словами, Путін, як і всі російські царі до нього, чудово знає, що Україна і Польща непереможні, коли діють спільно, а «як тільки нашому спільному ворогу вдається посіяти в нас недовіру, Польща і Україна стикаються зі смертельними випробуваннями».

Кідава-Блонська зазначила, що польсько-українські відносини – це «виклик сьогодення».

«Це робота, яку виконують наші політики та дипломати, історики та підприємці. Але польсько-українська дружба – це також завдання для наших шкіл і університетів, для вчителів нашої молоді, а також для наших церков», - наголосила маршалок польського Сенату.

Вона також акцентувала, що у новому небезпечному світі і Польща, і Україна не можуть вижити поодинці.

Читайте також: Україна та Польща розпочинають офіційні перемовини щодо тексту безпекової угоди

«Обидві наші країни потребують Європейського Союзу і НАТО. Нам потрібні друзі як по один бік Атлантики, так і по інший. Польща є членом ЄС і НАТО, Україна має право і повинна бути там. Процес приєднання має пройти якомога швидше. Україна може розраховувати на нашу підтримку на кожному етапі», - запевнила Кідава-Блонська.

Вона додала, що Глобальний саміт миру, що відбудеться у Швейцарії, слід розглядати як вираз найширшої підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.

«Памʼятаємо, що жоден мирний саміт не може стати "новою Мюнхенською змовою". Та не можна забути, що лише Україна має Майдан, щоб вирішувати своє майбутнє», - сказала Кідава-Блонська.

Політикиня також підкреслила, що намагання нав'язувати Україні будь-які позиції суперечить та порушує принцип суверенітету націй і поваги до їх права на самовизначення.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 24 травня, в Україну з офіційним візитом прибула маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська.

Фото: Верховна рада України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-