Битва за Україну. День вісімсот двадцятий

Битва за Україну. День вісімсот двадцятий

Укрінформ
На Харківщині російський наступ зупинено: Ворог зав'яз в боях і вимушений перекидати резерви з інших ділянок. Військові підприємства у Татарстані атаковано дронами ГУР

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Дрони Головного управління розвідки Міноборони атакували підприємства оборонно-промислового комплексу у Татарстані (РФ) – Укрінформу підтвердило джерело у ГУР. Раніше у російських ЗМІ з'явилась інформація, що промислові підприємства Нижньокамська та Казані у Татарстані атакували безпілотники. Проводилась евакуація співробітників Нижньокамської ТЕЦ, «Нижньокамськвуглецю», «Оргсинтезу», «Танеко», «Таіф-НК», «Нижньокамськнафтохіму» та «Нижньокамськшини».  Інформація про результати ураження обʼєктів уточнюється.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Російські терористи користуються тим, що Україна досі позбавлена достатнього захисту ППО та надійної можливості знищувати пускові установки терористів саме там, де вони розташовані, – поблизу наших кордонів. І це слабкість – не наша слабкість, а світу, який уже третій рік не наважується поводитися з терористами саме так, як вони на це заслуговують».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Не називаючи поіменно та не присоромлюючи нікого, я ще раз закликаю країни, які мають Patriot, прискорити рішення і надати ці комплекси Україні. Я вважаю, що сім комплексів Patriot – це не така вже й велика ціна за довгостроковий мир в Європі. Але вони потрібні зараз, а не завтра. На жаль, самі лише слова солідарності не перехоплюють російські ракети»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Ворог продовжує активні наступальні дії на більшості напрямків. Найбільше – у смугах оборони військових частин на Куп'янському та Покровському напрямках. Сили оборони України стримують натиск та дають рішучу відсіч штурмовим групам супротивника – Генштаб.

- Голова Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що СБУ долучилась до знищення 11 російських кораблів, зокрема, великого десантного корабля «Олєнєгорський горняк» – Укрінформ. Оснащення морських дронів Sea Baby реактивними системами залпового вогню – це яскраве свідчення того, що СБУ щодня вдосконалюється, щоб впроваджувати кращі військово-технологічні рішення для знищення ворога.

- У Харківській області після незначних успіхів у ході наступальних дій ворог повністю завʼяз у вуличних боях за Вовчанськ, понісши дуже високі втрати в особовому складі штурмових підрозділів. Наразі ворог з різних напрямків перекидає резерви, намагаючись підтримати активні штурмові дії, але безуспішно – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.  В районі Липців росіяни також зазнали істотних втрат, перейшовши до оборони, проводять мінування.

- Російський агресор не досяг у Харківській області і близько того, що планував – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони. задіювали у цілому на північному кордоні РФ задіювала угруповання понад 50 тисяч осіб.

- На Купʼянському напрямку тривають бої у лісовому масиві на північ від міста. Складною є ситуація в районі Кислівки, де ворог намагається прорвати оборону та вийти до річки Оскіл – головнокомандувач ЗСУ. Інтенсивні бойові дії тривають в районі Іванівського і на підступах до Часового Яру.

- Найбільш жорсткі бої тривають на Покровському та Курахівському напрямках. Ворог намагається прорвати оборону наших військ на вузькій ділянці фронту між населеними пунктами Старомихайлівка – Бердичі – головнокомандувач генерал Сирський.

- Сили оборони 22 травня збили російський штурмовик СУ-25 на Покровському напрямку – Генштаб.

- На війні загинув Олег Мельничук – відомий легкоатлет – пресслужба Національного олімпійського комітету України

***

- Унаслідок російського удару по книжковій друкарні в Харкові 7 людини загинуло і 20 дістали поранення – ОВА.

- Від російського ракетного удару по місту Люботин на Харківщині постраждали вісім людей – ОВА. Росія завдала удару авіабомбами по Дергачах, 13 постраждалих.

- Росія завдала близько десяти ударів по Харкову та вдарила по селищу Золочів у Богодухівському районі та місту Люботин, дев'ятеро людей постраждали – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський під час саміту United24 у Києві оголосив про старт глобального збору на бойові роботизовані платформи – пресслужба глави держави.

- 23 травня, в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських захисників та захисниць, які виборюють свободу та незалежність України – Укрінформ. У День морської піхоти України Президент Володимир Зеленський зустрівся із захисниками та відзначив їх державними нагородами. Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов привітав українців та українок з Днем Героїв.

- За I квартал поточного року «Агенція оборонних закупівель» уклала рекордну кількість контрактів, яка перевершує кількість за весь 2023 рік. Зокрема, вже придбані 7600 дронів на суму понад 1 млрд грн – Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони.

- Хмельницький міськрайонний суд звільнив від відбування покарання перших двох ув’язнених, які висловили бажання мобілізуватися; ще 50 подібних справ суд розглядатиме 22 травня – пресслужба суду.

- Верховна Рада за своєю квотою призначила на посаду судді Конституційного суду України Сергія Резніка – Укрінформ.

- На підставі повідомлення за відповідною резолюцією директора НАБУ Управлінням внутрішнього контролю НАБУ розпочато досудове розслідування щодо можливого витоку інформації – пресслужба НАБУ.

- Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11150 щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), яким продовжено до 1 січня 2028 року термін оформлення невитребуваних земельних ділянок – Мінагрополітики.

- Кількість відмов у перетині кордону військовозобов’язаними після набуття чинності закону про мобілізацію збільшилась: прикордонники щодня відмовляють у перетині близько 200-250 чоловікам, які не підпадають під категорії пропуску. До цього прикордонники в середньому відмовляли у перетині кордону десь 150-200 особам – ДПСУ.

***

- Команда Міжнародного Валютного Фонду на чолі з головою Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером розпочинає 23 травня зустрічі у Києві з представниками влади України та іншими партнерами – Укрінформ.

- Україна з початку 2024 року залучила близько 11,8 млрд дол. від ЄС, МВФ, Японії, Канади, Великої Британії та Норвегії – Мінфін.

- Експорт олійної продукції через порти Одеси зараз становить близько 75%-80%, до повномасштабного вторгнення ця цифра була близько 90% – Степан Капшук, генеральний директор асоціації «Укроліяпром».

- Україна 2023 року поставила на ринок Європейського Союзу 45,8 тис. тонн меду, що стало другим результатом і становило 28% всього імпорту цього продукту країнами блоку – Євростат.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія надіслала в Україну пакет військової допомоги на суму 150 млн фунтів стерлінгів (понад 190 млн дол.) для посилення протиповітряної та морської оборони – Грант Шеппс, міністр оборони Британії.  

- Адміністрація Байдена планує в п’ятницю оголосити про виділення нового пакета військової допомоги для України в розмірі $275 мільйонів на тлі зусиль українських захисників стримати наступ російських військ на Харківському напрямі – агентство АР.

- У Білому домі точаться дискусії щодо дозволу Україні бити американською зброєю по території Росії − після поїздки до Києва, держсекретар Ентоні Блінкен закликає президента Джо Байдена зняти обмеження – New York Times.

- Євросоюз закликає Росію звільнити усіх свавільно затриманих цивільних українців та надати вичерпні списки і місцеперебування всіх українців, позбавлених волі – заява ЄС щодо агресії Російської Федерації проти України.

- Верхня палата польського парламенту (Сенат) без внесення поправок ухвалила урядовий закон щодо продовження легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії – Укрінформ.

- Польська влада посилює безпеку головного транзитного вузла для військової допомоги Україні. Здійснено серію арештів, що свідчить про занепокоєння щодо диверсійних операцій РФ – Bloomberg.

- У Норвегії заявили про посилення обмежень в’їзду до країни для громадян Росії з 29 травня – сайт Міністерства юстиції та громадської безпеки Норвегії.

- Пекін вважає необґрунтованими заяви британських політиків про передачу Росії зброї китайського виробництва для використання у війні проти України і засуджує подібні «безвідповідальні наклепницькі висловлювання» – Ван Веньбінь, речник МЗС КНР. Міністр оборони Великої Британії у середу заявив, що Китай вже надає або готується надати летальну допомогу Росії, яку та використовуватиме у війні проти України.

- Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовився взяти до розгляду скарги Міхеїла Саакашвілі щодо кількох кримінальних проваджень, порушених проти нього у Грузії – сайті ЄСПЛ.

- На черговому засіданні Асоціації європейських торгово-промислових палат планують ініціювати виключення Росії та Білорусі як країн, політика яких не відповідає принципам Європи – Укрінформ.

- Громадяни Росії, які приїхали в Туреччину після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, покидають країну через неможливість отримання дозволів на проживання та фінансові проблеми, зокрема, із банківськими послугами через санкції – Reuters.

ВОРОГ

- Путін видав указ, яким дозволив конфісковувати майно США, американських громадян, резидентів, компаній, що працюють переважно на американському ринку, і компаній, що їм належать, для виплати компенсацій за конфісковані російські активи – Радіо Свобода.

- Путін вирушив у  Білорусь і ввечері зустрінеться в Мінську з самопроголошеним Лукашенком – росЗМІ. 23 травня очікується «велике спілкування» Путіна і Лукашенка в Мінську, а 24 травня «буде цілий день цього самого офіційного візиту».

- Російські правоохоронці затримали заступника начальника генштабу РФ генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна. Генерала звинувачують у отриманні хабаря в особливо великому розмірі – Медиазона.

- Найбільша російська нафтова компанія «Роснєфть» просить уряд РФ надати їй податкові пільги для компенсації витрат через атаки безпілотників на НПЗ – росЗМІ.

- Самопроголошений Лукашенко призначив новим начальником Генерального штабу країни та першим заступником міністра оборони Павла Муравейка – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-