Битва за Україну. День сімсот сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят п’ятий

Укрінформ
Українські хакери разом з СБУ атакували російський дата-центр, знищено 300 ТБ даних. Внаслідок пожежі виведено з ладу російський ракетний корабель «Серпухов»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський провів 8 квітня засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили, зокрема, захист Харкова від російських ударів та можливість посилення ППО та РЕБ у Харківський області – Зеленський у Telegram. Кабінет міністрів готує заходи економічної підтримки для Харкова та області.

***

- Уряд Греції може передати Україні до 32 винищувачі F-16  у рамках оновлення авіапарку – РБК-Україна.

- Перший саміт миру у Швейцарії можуть провести вже в червні. На нього запросять до ста країн – Bloomberg. Такої кількості країн вдасться досягнути завдяки запрошенню держав Глобального Півдня. Офіційна заява кабінету міністрів Швейцарії може надійти вже 10 квітня.

ЦИТАТА

Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «Чим більше українців знайдуть у собі мужність стати до лав ЗСУ, тим менше буде шансів у Росії втілити її кровожерливі задуми. Тому я закликаю українців залишити емоції, не піддаватись провокаціям. Маємо усвідомити, що відсидітися нікому не вдасться. Адже на кону – доля країни, доля нашої нації».

Александер Стубб, президент Фінляндії: «Звичайно, коли йдеться про негайний мир, він починається з діалогу, а після діалогу ви починаєте встановлювати параметри. Але я думаю, що холодна правда в цьому конкретному випадку полягає в тому, що єдиний спосіб досягти миру – це на полі бою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські хакери, яких пов’язують з кібердепартаментом СБУ, знищили дата-центр, яким користувалися російські промислові гіганти. Серед них – Газпром, Лукойл, Телеком та провідні підприємства російського ВПК – Укрінформ.

- На військово-морській базі у місті Балтійськ Калінінградської області 7 квітня внаслідок пожежі виведено з ладу ракетний корабель «Серпухов»: всередині повністю знищено його засоби зв’язку та автоматизації – ГУР Міноборони. Відновлення боєздатності «Серпухова» потребуватиме тривалого часу.

- У ніч на 8 квітня 2024 року ворог завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої частини Запорізької області та 24 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим, а також районів Курська та,Єйська – РФ. Сили ППО вночі збили 17 «Шахедів» та ракету – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- На фронті російські війська просунулися на захід від Авдіївки. Позиційні бої тривають в районі Кремінної, на північний захід від Бахмута, на ділянці адмінкордону Донецької, Запорізької областей та біля Кринок на Херсонщині – сайт ISW.

- Бригада «Сталевий кордон» за допомогою FPV-дрона знищила реактивну систему залпового вогню «Ураган», з якої російські загарбники обстрілювали Харківську область – Держприкордонслужба.

- Бійці Нацгвардії минулого тижня знищили 16 російських танків та 94 артилерійські системи – Ігор Клименко, глава МВС.

***

- Росія змінила тактику атак по енергоінфраструктурі України, використовуючи високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених, ніж Київ, районах. Деякі об'єкти не зможуть повністю відновити до наступної зими – Financial Times.

- Російські окупанти ударними безпілотниками атакували Одеську область. Пошкоджено логістично-транспортний об'єкт. Уламками збитого Shahed також пошкоджено АЗС. Люди не постраждали – Олег Кіпер, голова Одеської ОВА.

- У Звягелі Житомирської області через атаку російських ударних дронів по обʼєкту інфраструктури виникла загроза забруднення повітря, жителям міста рекомендовано залишатись вдома із закритими вікнами, школи переведені на дистанційне навчання – Звягельська міськрада.

- У Сумах і Білопіллі внаслідок авіаційних ударів одна людина загинула і п'ятеро поранено – Сумська облпрокуратура.

- У Запоріжжі ворог завдав удару по промисловому об'єкту, пошкоджено також 7 багатоквартирних будинків та медичний заклад. Постраждало щонайменше шестеро людей – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА.

- Внаслідок атаки безпілотниками у ніч на 8 квітня пошкоджене обладнання на одній із підстанцій НЕК «Укренерго» та дві високовольтні повітряні лінії – Укренерго.

- Інформації про суттєві пошкодження після вибуху дрона на ЗАЕС наразі немає – ГУР.

***

- Наказ про розстріл українських військовополонених під Кринками віддав полковник Сергій Іштуганов. У ГУР інформація про цей воєнний злочин збирається та перевіряється –  LIGA.net.

- Росія знищила понад 60 тисяч гектарів українських лісів – розслідування NGL.media.

- Від початку повномасштабного вторгнення до 25 березня 2024 року агресія Росії зруйнувала або пошкодила 1 046 пам’яток культурної спадщини, найбільше – на Харківщині – МКІП.

- У Чорному морі за березень 2024 року загинули 130 чорноморських китоподібних. Їхні тіла виявили біля берегів Краснодарського краю, на різних берегах тимчасово окупованого Криму та в бухтах Севастополя – Іван Русєв, директор науково-дослідного відділу національного природоохоронного парку «Тузлівські лимани».

- Внаслідок обстрілів Донецької, Харківської, Запорізької, Херсонської, Сумської областей,  3 людей загинули, 10 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення, що пов’язані з мобілізацією та військовим обліком, виключив кримінальну відповідальність і визначив розміри штрафів для громадян і посадових та юридичних осіб – Сергій Іонушас, голова комітету.

- Профільний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити  у новій редакції законопроєкт № 10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ). Втім, без зауважень бізнесу та узгодження іноземних партнерів – Данило Гетманцев, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева провела зустріч із конгресменами США, які перебували цього тижня з візитом в Україні. До складу делегації увійшли члени як Демократичної, так і Республіканської партій – представництво Президента в АРК. Ташева звернула увагу на те, що цього року відзначатимуться 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу.

- Очільники Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко зустрілися із членами Конгресу США та представниками Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) США – пресслужба САП. Головною темою зустрічі стали досягнення українських антикорупційних органів упродовж 2023 – 2024 років.

- При Міноборони України вперше за час існування відомства створили новий координаційний дорадчий орган для Департаменту внутрішнього аудиту – Аудиторський комітет, до якого зокрема увійшли аудитори з держав НАТО – Укрінформ.

- У Міністерстві культури каналам, які беруть участь у телемарафоні «Єдині новини», підтвердили статус критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – Інтерфакс-Україна.

***

- Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом «Слідства.інфо» за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями з боку працівників СБУ і ТЦК – пресслужба Офісу генпрокурора.

- ДБР відкрило кримінальну справу щодо загибелі підлітка на київському фунікулері – затриманому планують оголосити підозру в умисному вбивстві. Затриманий – водій Управління державної охорони – LIGA.net.

- ВАКС призначив покарання у вигляді шести років позбавлення волі колишньому директору Чернівецького перинатального центру за підкуп посадовців Чернівецької облради – САП.

***

З початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося залучити вже понад 83 млрд доларів США завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами – пресслужба Мінфіну.

- Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 483,6 млн доларів США, а також купив 29,6 млн дол. США – сайт Нацбанку.

- Станом на 8 квітня 2024 року у системі Prozorro.Продажі проведено понад 10,8 тис. успішних земельних аукціонів із продажу та оренди землі, на яких залучено 2,82 млрд грн – АТ «Прозорро.Продажі».

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила низку змін, що підвищать привабливість українських газосховищ для європейських замовників – пресслужба регулятора.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

  • з главою МЗС Великої Британії Девідом Кемероном скоординували наступні кроки для пошуку та доставки додаткових систем протиповітряної оборони – соцмережа X глави української дипломатії.
  • з главаю МЗС Японії Йоко Камікавою обговорили шляхи просування Формули миру Президента Володимира Зеленського та зміцнення особливого глобального партнерства – соцмережа X Дмитра Кулеби.

- Сенаторка США від Республіканської партії Джоні Ернст очікує, що Конгрес проголосує за пакет допомоги для України впродовж кількох наступних тижнів – Радіо Свобода.

- Данія виділяє 40 мільйонів данських крон (понад $5,8 млн) на відновлення пошкоджених українських енергетичних систем у відповідь на військові атаки Росії на енергоінфраструктуру України – МЗС Данії.

- Литва запропонувала розібрати свої закриті ТЕС та надати запчастини для відновлення української енергосистеми – Герман Галущенко, міністр енергетики.

- Нацбанк та Міністерство фінансів США підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво у сфері кібербезпеки – пресслужба НБУ.

- Так звана ІТ-коаліція в рамках Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») сформувала експертні підгрупи, а двоє її учасниць – Естонія та Люксембург – оголосили про нові фінансові внески – пресслужба Міноборони.

- Україна та Угорщина підписали зміни до угоди між урядами щодо контролю прикордонного руху, що дозволить розпочати роботи для запуску нового пункту пропуску для легкового автотранспорту – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

- На кордоні з Польщею наразі заблокованими залишаються три напрямки – «Ягодин», «Рава-Руська», «Угринів». У черзі на них перебувають близько 500 вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужба України.

***

- Під час свого візиту до Вашингтона міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон попередить, що США ризикують безпекою Заходу, затримуючи новий пакет допомоги Україні – The Telegraph.

- Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що варто бути готовими до активізації російських кібератак і кампаній дезінформації у спробах вплинути на європейські вибори та забезпечити кращі результати політсилам, більш вигідним для Москви – Digi24.

- Європейські оборонні підрядники попереджають, що залежність від китайської бавовни, яка використовується для виробництва пороху, загрожує їхній здатності розширювати виробництво боєприпасів для підтримки ЗСУ – Financial Times з посиланням на шведську компанію Saab і німецьку Rheinmettal.

- Франція подвоїть виробництво радарів повітряного спостереження ground master – Рolitico.

- В Іспанії представили потужний розвідувальний дрон SIRTAP – Зазначається, що цей БПЛА може літати 20 годин. Його вантажопідйомність становить 750 кг. Безпілотник може подолати дистанцію близько 2000 км.

- Напад РФ на Україну, ситуація на Близькому Сході та у Східній Азії потребують змін у політиці Японії. Союз Японії та США стає все важливішим – Фуміо Кішіда, премʼєр-міністр Японії.

- На місцевих виборах у Польщі перемагає партія Качинського. За даними екзит-полів, PiS набрала 33,7% голосів виборців, випередивши ліберальну «Громадянську коаліцію» з її 31,9% голосів. Офіційні результати голосування на виборах до місцевих органів влади Польщі стануть відомі не раніше 10 квітня – Reuters.

- Чеська влада за співпрацю зі спецслужбами РФ має намір депортувати уродженця Росії Олександра Степанова, який мешкає у Чехії майже 20 років – Radio Prague International.

- Перша група військових з Німеччини прибула до Литви – це частина бригади, яка буде повністю розгорнута в країні протягом чотирьох років – LRT.

- Голова уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що, всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон про «іноагентів» – Грузия Online.

- Пекін заперечує надання Китаєм військової підтримки Росії для її війни проти України та запевняє в належному контролі за експортом товарів військового призначення – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

- Армія оборони Ізраїлю в неділю відвела свої підрозділи з півдня сектора Гази, але війна з ХАМАС ще триває і далека від завершення, заявив начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Галеві – The Times of Israel.

ВОРОГ

- Станом на 8 квітня ситуація з паводком в Оренбурзі погіршується. Вранці рівень води в річці Урал становив 872 см і наближається до небезпечного значення – 930 см. Мер Оренбурга Сергій Салмін закликав абсолютно всіх жителів міста евакуюватись через можливе затоплення після прориву дамби в Орську – росЗМІ.

- У Центрі судноремонту «Дальзавод» у Примор'ї сталося займання багатофункціонального судна постачання «Катерина Велика». Це унікальний корабель, який здатний доставляти вантажі в арктичних широтах. За попередніми даними, три особи перебувають у лікарні, одна – загинула – Далекосхідна транспортна прокуратура РФ.

- Росія, традиційний експортер нафтопродуктів до країн Центральної Азії, звернулась до Казахстану з проханням створити аварійний резерв автобензину обсягом 100 000 тонн для постачання на російський ринок у разі виникнення там дефіциту – Reuters.

- РФ набирає некваліфікованих лікарів із країн Африки у зв'язку з браком власного персоналу через війну та мобілізацію – Міноборони Великої Британії.  Станом на січень 2024 року, протягом попередніх 15 місяців кількість лікарів скоротилася на 7500, виною тому є довгий робочий день та низька заробітна плата.

Метою візиту глави МЗС Росії Сергія Лаврова до Китаю може бути прагнення з’ясувати напередодні європейського турне Сі Цзіньпіна, наскільки КНР готова враховувати європейські інтереси замість російських – Олексій Їжак, експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

- Російський волонтер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям повернутися додому, помер у СІЗО в Бєлгороді. Жодних подробиць про причини його смерті немає – BBC.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-