Данія виділяє майже $6 мільйонів на відновлення української енергосистеми

Данія виділяє майже $6 мільйонів на відновлення української енергосистеми

Укрінформ
Данія виділяє 40 мільйонів данських крон (понад $5,8 млн) на відновлення пошкоджених українських енергетичних систем у відповідь на військові атаки Росії на енергоінфраструктуру України.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомленні МЗС Данії.

«В останні кілька тижнів Росія вирішила посилити цілеспрямовані атаки, і ми стали свідками масштабних руйнувань української енергетичної інфраструктури. Данія виділяє 40 млн данських крон на необхідні відновлювальні роботи, щоб Україна могла підтримувати енергопостачання», - заявив міністр з питань співробітництва у сфері розвитку та глобальної кліматичної політики Дан Йоргенсен.

Новим внеском Данія допомагає забезпечити енергопостачання, а разом з тим і доступ українців до води та тепла наступної зими. Кошти виділено з цивільних фондів урядового фонду України.

Як повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з міністром клімату, енергетики та комунальних послуг Королівства Данія Ларсом Огором обговорили поточні потреби українського енергосектору.

«Ми спостерігаємо значні руйнування української енергетичної інфраструктури. Данія надає 5,8 мільйонів доларів як внесок у необхідну реконструкцію, щоб Україна могла підтримувати своє енергопостачання», – цитує данського міністра Міністерство енергетики України.

Галущенко під час зустрічі поінформував колегу про поточну ситуацію в українській енергетиці та наслідки останніх ворожих атак та подякував данській стороні за допомогу українському енергетичному сектору. Він зауважив, що саме Данія стала першим донором Фонду підтримки енергетики України. Загалом за два роки країна внесла до Фонду близько 11 мільйонів євро.

Читайте також: Дружнє плече європейської енергосистеми: як це працює

«Ми дякуємо Данії за це лідерство і ваш приклад, який згодом наслідували інші країни. Зараз Фонд – ефективний механізм допомоги енергосектору, через який закуповується обладнання для відновлення і ремонтів. Це посилює стійкість нашої енергосистеми», - зазначив він.

На зустрічі міністри обговорили поточні потреби українського енергосектору та заходи для забезпечення стабільної роботи української енергосистеми під час проходження наступного опалювального сезону.

Фонд підтримки енергетики України було створено у квітні 2022 року за ініціативи Германа Галущенка та єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Він акумулював понад 405 мільйонів євро від партнерів та став ефективним інструментом допомоги енергокомпаніям після російських атак.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого Президент України Володимир Зеленський і прем‘єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

12 березня уряд Данії оголосив про пакет військової допомоги Україні загальною вартістю близько 2,3 мільярда данських крон ($337 мільйонів). 

Фото: Міністерство енергетики України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-