Битва за Україну. День сімсот сімдесят перший

Битва за Україну. День сімсот сімдесят перший

Укрінформ
На засіданні Ради Україна-НАТО вирішено знайти у своїх арсеналах додаткові системи ППО для України. Дві групи українських пілотів на завершальному етапі навчання на F-16

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів Президенту Володимиру Зеленському про оборонні та активні дії українських військ на найближчий час – Укрінформ.

Дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що першим питанням, яке він порушуватиме перед союзниками, будуть поставки в Україну більшої кількості систем протиповітряної оборони – Укрінформу.

- Відкриваючи засідання ради Україна-НАТО генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг сказав, що союзники по НАТО продовжують послідовно підтримувати Україну, і важка ситуація, що складається на полі бою, є приводом для збільшення такої підтримки, а не для зменшення її обсягів – Укрінформ.

- Союзники по НАТО домовилися на засіданні Ради Україна-НАТО в Брюсселі 4 квітня знайти у своїх арсеналах додаткові системи ППО для надання Україні – Дмитро Кулеба. Німеччина, яка є лідером коаліції протиповітряного захисту, шукатиме системи Patriot для України не лише у країнах Альянсу, але й по усьому світу.

Пресконференція генсека НАТО. Головне:

  • Північноатлантичний альянс не має жодних планів щодо розгортання військ в Україні, і український уряд не звертався з таким запитом.
  • Союзники по НАТО можуть надати Україні більше допомоги для деокупації територій. В іншому випадку ситуація може стати ще більш небезпечною.
  • Українці звільнили 50% території, яку Росія окупувала на початку війни. Вони змогли завдати успішні глибокі удари по різних військових об'єктах у тилу Росії. І вони змогли фактично відкрити коридор у Чорному морі, потопивши багато російських кораблів – це важливі військові досягнення Збройних сил України.

- Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна зрештою вступить до НАТО, оскільки підтримка Києва з боку держав-членів Альянсу залишається «твердою, як скеля». Наша мета на саміті – допомогти побудувати міст до цього членства – Укрінформ.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен обговорили негайні заходи у відповідь на ракетний терор Росії та кроки для розблокування американської допомоги – Укрінформ.

- Німеччина підтримує створення в НАТО довгострокових структур з метою координації поставок озброєння та тренування українських військовослужбовців, однак скептично ставиться до створення фінансової структури підтримки України в рамках Альянсу – Анналена Бербок, глава МЗС ФРН.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО: «Єдиний шлях досягти справедливого та стійкого миру в Україні – це мати сильні Збройні Сили України, оскільки це є єдиний спосіб переконати Путіна, що вони (росіяни – ред.) не переможуть на полі бою. Якщо союзники по НАТО нададуть Україні те, що ми маємо поставити, то Україні вдасться здобути нові перемоги».

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго»: «Єдиним шляхом убезпечення енергосистеми від тяжких наслідків атак росіян є розосередження виробництва електроенергії по всій території України – треба будувати сотні маленьких електростанцій».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Дві групи пілотів опановують пілотування винищувачів F-16 у Данії та США. Це один із завершальних етапів навчання українських пілотів. Вони відточують майстерність, практику, набирають льотні години, каже він – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Ворог намагається вибити підрозділи українських захисників з плацдарму на лівому березі Херсонщини, але не має успіху і тому перебуває в постійному пошуку нової тактики – Наталя Гуменюк, начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

- На Оріхівському і Херсонському напрямках українські захисники знищили ще один пункт запуску ворожих безпілотників та 40 одиниць техніки й озброєння російської армії – Сили оборони Півдня.

- ЧФ намагається захистити свої кораблі від атак українських морських дронів, сховавши їх у бухті, вхід до якої перегороджений затопленими баржами – Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських Сил ЗСУ.

- Росія збільшила кількість атак на Новопавлівському напрямку, де не досягає успіху, але в цілому у березні по всій лінії фронту кількість штурмів зменшилась – розвідка Великої Британії.

- Воїни 66-ї окремої механізованої бригади імені князя Мстислава Хороброго на Лиманському напрямку за попередню добу уразили п’ять складів з боєкомплектами та три позиції російських військ – Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Бійці 46-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України за допомогою FPV-дрона знищили ворожу реактивну систему залпового вогню «Град» – бригада повідомила у Фейсбуці.

- Розвідувальний безпілотник WarDog, розроблений українськими учасниками кластера Brave1, вже використовується на Запорізькому та Харківському напрямках – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації. Дрон може вести розвідку в умовах складних рельєфів та під дією ворожого РЕБ.

- Починаючи з 2014 року РФ затримала 41 громадянина України за участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана – Кримськотатарський ресурсний центр.

- Уночі 4 квітня Росія застосувала проти України 20 дронів-камікадзе «Шахед», 11 з них вдалося знищити – Генштаб ЗСУ.

***

- Ядерна установка «Джерело нейтронів» вранці 4 квітня знеструмлена через обстріли російськими військами Харкова; наразі живлення відбувається від дизель-генераторів – пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

- Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила 1682 атаки на медичну систему України від початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року, що призвело до 128 смертей і 288 поранень медичного персоналу та пацієнтів – ВООЗ.

- Через підриви на вибухонебезпечних предметах із 24 лютого 2022 року загалом загинули 289 осіб, із них – 15 дітей – МВС.

- Внаслідок російського обстрілу вранці 4 квітня відключилася одна із ліній, яка забезпечує зовнішнє енергопостачання на Запорізькій атомній електростанції – Енергоатом.

- Протягом доби ворог атакував енергетичну інфраструктуру у Харківській та Дніпропетровській областях. На Харківщині через атаку дронами вночі пошкоджено обладнання енергооб’єкта – Міненергетики.

- Внаслідок нічної атаки «Шахедів» на Харків загинули 3 рятувальників та цивільна жінка, ще 12 людей дістали поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили, зокрема, ситуацію на фронті, безпілотники, засоби РЕБ і протиповітряну оборону – сайт президента.

Сьогодні опубліковано підписаний Президентом Зеленським закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний» – МОУ. Закон набуде чинності 4 травня. Громадяни, які наразі мають статус «обмежено придатний», повинні повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців, тобто до 4 лютого 2025 року. Після повторного огляду військові, які визнані непридатними, – будуть звільнені з військової служби, а визнані придатними – продовжать службу.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з послом США в Україні Бріджит Брінк обговорив потреби енергетичної інфраструктури, яка зазнала пошкоджень внаслідок останніх російських атак – Міненергетики.

- У справі хакерської атаки на оператора мобільного зв’язку «Київстар» Служба безпеки України оголосить підозри членам хакерського угруповання SandWorm, а також посадовцям Головного розвідувального управління Генштабу Росії. Після цього матеріали справи спрямують до Міжнародного кримінального суду – Ілля Вітюк,  начальник Департаменту кібербезпеки СБУ.

- У публічному реєстрі НАЗК відсутні декларації за 2023 рік 11-ти чинних народних депутатів: четверо з них не подали документи, а декларації сімох обранців вилучили з публічного реєстру. Серед тих, хто не подав документи, – підозрювані у держзраді Дубінський, Шуфрич та Пономарьов – НАЗК.

- Фактично щоденно прикордонники упереджують спроби незаконного перетину по зеленій ділянці кордону, тобто поза межами пунктів пропуску. І таких випадків найбільше фіксується на кордоні з Молдовою та Румунією – Андрій Демченко, речник ДПСУ

- Колишнього радника Офісу президента та посадовця СБУ Артема Шила, якого підозрюють в організації схеми заволодіння майже 100 млн грн на закупівлях в УЗ, 4 квітня взяли під варту до 31 травня із заставою в 30 млн грн – Центр протидії корупції. Пізніше стало відомо, що за Шила внесли заставу у розмірі 30 млн гривень. Хто саме це зробив не повідомили через конфіденційність.

- Експерти Українського інституту національної пам’яті (УІНП) визнали російського письменника Михайла Булгакова українофобом та імперцем за світоглядом. Тому топоніми та пам'ятники, присвячені йому, можуть вважатися символікою російської імперської політики, а їхнє перебування у публічному просторі – пропагандою країни-агресорки – висновок УІНП.

***

- Міжнародний валютний фонд відстежує масовані ракетні й повітряні удари по українській мирній інфраструктурі та не виключає, що це може вплинути на макроекономічні прогнози для України в найближчій перспективі – МВФ.

- Міжнародна компанія Grant Thornton завершила незалежний аудит ПАТ «Укрнафта». Чистий прибуток за результатами 2023 року становить 23,6 млрд грн – пресслужба компанії.

- Після 22 березня Україна може експортувати електроенергію тільки у денні чи нічні години при її надлишку; у всі інші години імпорт значно переважає над експортом – Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

- Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти за основу доопрацьований законопроєкт №9256-д, яким посилюється контроль за діяльністю організаторів азартних ігор та лотерей – Данило Гетманцев, голова профільного комітету.

- За оперативними даними, загальна заборгованість на ринку електроенергії становить 52-53 млрд грн порівняно із 60 млрд грн станом на грудень 2023 року – Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Голосування у Палаті представників США щодо військової допомоги Україні може відбутися щонайменше в середині квітня або й пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон шукає шляхи пом'якшення позиції республіканців, які дотримуються жорсткої лінії – Bloomberg.

- Президент Республіки Польща закликає країни НАТО збільшити витрати на оборону з двох до трьох відсотків ВВП – Польське радіо.

***

Візит Дениса Шмигаля до Латвії

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом, де обговорили посилення співробітництва у сфері безпеки між державами – Укрінформ.

- Денис Шмигаль під час зустрічі з прем'єр-міністеркою Латвії Евікою Сілінею обговорив надання військово-технічної допомоги Україні – сайт уряду.

- Латвія готує новий пакет військової допомоги для України, передасть перші безпілотники в межах «коаліції дронів» на суму 1 млн євро та вкладеться фінансово у чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України – внесе 10 млн євро – Евіка Сіліня, прем'єрка Латвії.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся із парламентарями Саейми Латвії на чолі зі спікеркою парламенту Дайгою Міерінеею, де обговорили заборону імпорту аграрної продукції з Росії – Укрінформ.

***

- Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що НАТО і Європейський Союз не мають стратегії щодо Росії – партнери не обговорюють, як має закінчитися війна Росії проти України – Deutsche Welle.

- Президент Франції заявив, що не сумнівається в тому, що Росія прагне зірвати Олімпійські ігри в Парижі, оскільки маніпуляція інформацією є одним з її головних знарядь – France Info.

- Цьогорічну Дрезденську премію миру посмертно присуджено російському опозиціонеру Олексію Навальному. Премію отримає вдова політика Юлія Навальна – RTL.  

- Південна Корея у відповідь на погрози Москви вжити заходів через запроваджені Сеулом антиросійські санкції закликала Росію краще докласти зусиль для повернення двосторонніх відносин у нормальне русло й дотримуватись міжнародного права – Yonhap.

- Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску «Рава-Руська», «Ягодин» та «Угринів», у чергах – 1400 вантажівок – ДПСУ.

- МВС Фінляндії 4 квітня повідомило, що не відкриватиме кордон з Російською Федерацією після 14 квітня, адже ситуація на кордоні не змінилася – сайт відомства.

ВОРОГ

- Путін заявив, що Росія не може бути об'єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує «міжконфесійна злагода та єдність» – росЗМІ.

- Міністерство оборони РФ заявило, що під час телефонної розмови 3 квітня між міністром оборони Франції Себастьєном Лекорню та його російським колегою Сергеєм Шойгу «була відзначена готовність до діалогу щодо України» – ЗМІ. Франція заперечує заяву Росії, що вона нібито висловила готовність до діалогу щодо України або обговорення можливих мирних переговорів під час розмови міністрів оборони.

- Росія скоротила залізничний експорт бензину вдвічі у березні після запровадження паливного ембарго. Зростання внутрішнього попиту та незаплановані зупинки нафтопереробних заводів призвели до напруження ситуації на внутрішньому ринку – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-