Міністри НАТО розглянуть перехід до довгострокової підтримки України - Столтенберг

Міністри НАТО розглянуть перехід до довгострокової підтримки України - Столтенберг

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн Альянсу серед головних питань обговорять зміни у системі постачання Україні зброї, боєприпасів та військового обладнання, що передбачає перехід від добровільних внесків країн-членів до колективних зобов’язань в рамках НАТО. 

Про це сьогодні перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Україна має термінові потреби. Будь-які затримки у постачанні допомоги мають наслідки на полі бою просто зараз. Тож ми маємо уточнити динаміку нашої підтримки. Ми маємо забезпечити надійну та передбачувану безпекову допомогу для України на тривалий період. Тож ми маємо менше покладатися на добровільні внески, а більше - на зобов’язання в рамках НАТО. Менше орієнтуватися на короткострокові пропозиції, і більше - на багаторічні зобов’язання», - наголосив Столтенберг.

Він наголосив, що в ці дні Росія здійснює нові масовані атаки на українське населення та цивільну інфраструктуру, продовжує тиск на лінії фронту.

«Ми маємо стояти твердо у нашій підтримці України. Я вітаю той факт, що союзники продовжують робити ключовий внесок у доставку зброї, боєприпасів та військового обладнання. …Союзники по НАТО надають 99% від усієї військової допомоги Україні. Тож якщо ми будемо більше робити в межах НАТО, наші зусилля будуть ефективнішими», - зазначив керівник Альянсу.

Він зауважив, що міністри сьогодні розглянуть, як НАТО може взяти більшу відповідальність з координації постачання військового обладнання та тренування українських військовослужбовців і здійснювати цю роботу в межах Альянсу. Союзники також обговорять багаторічні фінансові зобов’язання, щоб допомога Альянсу була більш стабільною та передбачуваною.

Читайте також: Столтенберг пропонує країнам НАТО створити фонд для України на $100 мільярдів - Bloomberg

За словами генсека, ця зустріч дає змогу досягнути консенсусу з цих питань, щоб надалі винести їх на Вашингтонський саміт.

«Москва має зрозуміти, що не зможе досягти цілей на полі бою і не зможе нас «перечекати». Завтра ми проведемо зустріч Ради НАТО-Україна. Разом з міністром Кулебою ми розглянемо поточну ситуацію та потреби України зараз і на майбутнє. Ми трансформуємо широкий пакет допомоги НАТО у багаторічну програму допомоги. Ми допомагатимемо Україні наближатися до НАТО, до стандартів НАТО в усьому - від оборонного замовлення та тилового забезпечення», - сказав керівник Альянсу.

Він додав: «Ми підтримуємо Україну на її шляху до членства в НАТО. Україна стане членом НАТО. Це питання "коли", а не "якщо"».

Як повідомлялося, у Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, одним з головних питань якої є продовження військової допомоги для України. Завтра ці питання будуть обговорюватися в форматі Ради Україна-НАТО за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-