Столтенберг пропонує країнам НАТО створити фонд для України на $100 мільярдів - Bloomberg

Столтенберг пропонує країнам НАТО створити фонд для України на $100 мільярдів - Bloomberg

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд внесків союзників на суму $100 мільярдів протягом п’яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посилання на поінформовані джерела.

Члени НАТО все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми ведення обліку, зокрема, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму, сказали джерела.

Згідно із припущенням анонімних джерел агентства, пропозиція, швидше за все, зміниться до того, як союзники Альянсу дійдуть згоди.

У межах пакета НАТО також може взяти на себе оперативні обов’язки очолюваної США Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн»), яка координує поставки зброї в Україну приблизно із 50 країн, вважають джерела. За керівництва головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок може захистити Контактну групу від будь-яких політичних змін, які можуть виникнути після президентських виборів у США у листопаді, додали вони.

Читайте також: До коаліції бронетехніки для України входять 15 країн

«Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, спроба НАТО взяти на себе активнішу роль у наданні допомоги Україні означатиме зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у широкомасштабну війну з Росією, на активнішу допомогу Україні», - йдеться у матеріалі.

У НАТО та Білому домі не відповіли на запити Bloomberg щодо коментаря.

Нагадаємо, постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт заявила у вівторок, що швидке ухвалення Конгресом допомоги для України має критичне значення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-