Битва за Україну. День сімсот двадцять дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот двадцять дев’ятий

Укрінформ
Українська компанія створила машину для розмінування, яка очищає 5000 кв. метрів за годину. Комітети Європарламенту підтримали допомогу на 50 млрд євро для України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що прикордонні переходи з Україною, ділянки автомобільних і залізничних доріг в найближчі години буде внесено до переліку об'єктів критичної інфраструктури. Це дозволить без перешкод доставляти військову та гуманітарну допомогу Україні.

- Профільні комітети Європарламенту підтримали рішення щодо Ukraine Facility, багаторічної програми фінансової допомоги для України на 50 млрд євро – Віола фон Крамон, депутатка Європейського парламенту.

- Лідери G7 у річницю вторгнення планують оголосити нові санкції проти Росії – Bloomberg.

- У Данії заявили, що Україна може розраховувати на отримання перших данських винищувачів F-16 влітку 2024 року – Міноборони Данії.

- У штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер вранці розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ – Укрінформ. Вперше участь у зимовій зустрічі Асамблеї не беруть російські депутати.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Війна Росії проти України є загарбницькою, і Україна має право на самооборону, включно з заподіянням ударів по легітимних російських військових цілях за межами України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Авдіївському напрямку наші захисники за минулу добу відбили 19 атак противника в районах населених пунктів Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське – бригадний генерал Олександр Тарнавський.

- Сили оборони України зміцнюють ешелоновану оборону. За добу ліквідували 515 російських терористів на Таврійському напрямку, а також знищили 46 одиниць ворожої техніки.

- Російські війська трохи просунулися на північний захід від Авдіївки і не полишають спроб окупувати населені пункти Запорізької області, вони просунулися на захід від Вербового – на схід від Роботиного – ISW.

- Російська армія впродовж 22 лютого зробила спробу наступу на лінії «Часів Яр – Хромове – Бахмут», однак відступила через втрату великої кількості броньованої техніки – пресцентр Сухопутних військ ЗСУ.

- За минулу добу в зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» Сили оборони ліквідували 398 окупантів та знищили 138 одиниць техніки. Противник продовжує тиснути в районі Синьківки, намагаючись захопити її – Ілля Євлаш, начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця». Важка ситуація залишається поблизу річки Чорний Жеребець, куди противник стягує резерви та намагається активізувати наступальні дії.

- Цієї ночі сили ППО знищили 8 ударних безпілотників типу «Шахед», запущених росіянами – Повітряні сили ЗСУ.

- ЗСУ підтвердили удар по полігону російських військ біля Кринок. Щонайменше 60 загарбників вбито - Наталія Гуменюк, спікер Сил оборони півдня. Гуменюк заявила про щойнаменше три удари по скупченню російських військ на полігоні біля Нової Каховки. Там перебували і представники командування угруповання «Днепр».

- Україна, якщо матиме достатню підтримку партнерів і продовжить тримати оборону цього року, зможе перейти в контрнаступ у 2025 році – Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони.

- Машина для розмінування, яка очищає 5000 кв. метрів за годину, створена українською компанією Еfarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки – пресслужба Мінекономіки України.

- Сили оборони отримали десятки нових бронетранспортерів M113, обладнаних для евакуації поранених з поля бою. Ще кілька сотень очікуються найближчим часом – Рустем Умєров, міністр ооборони України.

***

- Ворог 22 лютого атакував прифронтову теплову електростанцію, внаслідок чого дістали поранення 9 працівників – ДТЕК.

- Ворог завдав авіаційного удару по Кураховому Донецької області, дев’ятеро людей зазнали поранень – Офіс генпрокурора.

- Відновлення резервної лінії живлення ЗАЕС ускладнене обстрілами – Укренерго.

- В Україні в результаті російської воєнної агресії зруйновано 131 публічну бібліотеку та ще майже 750 потребують ремонту – Валентина Здановська, головна бібліотекарка Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

НОВИНИ: Україна

- За оцінкою Кабміну України та Світового банку на відновлення української економіки впродовж наступного десятиліття знадобиться $486 млрд. Рік тому ці потреби були оцінені в $411 млрд. Про це в інфографіці Укрінформу.

- Президент Зеленський

  • провів засідання ставки верховного головнокомандувача, на якій окремо порушили питання винищувачів F-16. Було обговорено також ситуацію на всіх основних напрямках, надходження та витрата боєприпасів, ракет, дронів – соцмережі глави держави.

  • підписав указ, яким затвердив положення про проходження військової служби в Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства – сайт глави держави.

  • вніс у Верховну Раду проект Закону про внесення змін до глави ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо строків строкової військової служби – сайт Верховної Ради.

  • призначив Юрія Гусєва Послом в Азербайджані – сайт глави держави.

  • призначив Еміне Джапарову постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні – сайт глави держави.

  • провів зустріч з дипломатами, представниками держав і міжнародних організацій, на якій окреслив головні завдання України на 2024 рік – Телеграм глави держави.

  • відзначив великі перемоги України з початку війни з Росією. Про це він заявив в інтерв’ю на передовій з провідним політичним ведучим Fox News Бретом Баєром, повна версія якого вийде в ніч з четверга на пʼятницю за київським часом – Укрінформ.

  • подякував Данії за 15-й пакет військової допомоги Україні.

Верховна Рада

  • прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. «За» проголосували 262 народних обранці.

  • ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії воєнного стану. «За» проголосували 259 народних обранців.

  • прийняла у другому читанні та цілому закон про введення в Україні електронних аграрних розписок. Законопроєкт  підтримали 263 депутати.

  • підтримала створення тимчасової слідчої комісії для розслідування діяльності діяльності мера Києва Віталія Кличка і міської влади Києва. Рішення про створення комісії підтримали 252 народні депутати – Віталій Безгін, народний депутат від «Слуги народу».

- «Слуга народу» В'ячеслав Медяник складає депутатський мандат. Коаліція буде складатися з 234 депутатів – Ярослав Железняк, нардеп.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо обговорили підготовку двосторонньої безпекової угоди у рамках Спільної декларації G7 про підтримку України – Офіс Президента.

- Народні депутати подали до другого читання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449) понад 4 тисячі правок – Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

- Фундація Global Ukraine запрошує на віртуальну зустріч під назвою «Нові виклики діяльності української діаспори під час війни» – сайт Global Ukraine.

- Відтепер в Україні діятиме новий покращений проєкт з кібербезпеки BRAMA (БРАМА) – Укрінформ. БРАМА – це синергія громадян, приватного та державного секторів у протидії дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі.

- Платформа United24 разом із партнерами розпочала збір коштів на закупівлю 35 морских дронів Sea Baby для СБУ – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.

- Український ветеранський фонд спільно з українською комунікаційною агенцією plusone social impact запустив інформаційну кампанію, спрямовану на підтримку та реінтеграцію ветеранів у цивільне життя – пресслужба організації.

- Міжнародне агентство з атомної енергії провело чергову ротацію своїх місій при українських атомних електростанціях – Державна інспекція ядерного регулювання.

- Міносвіти і науки України затвердило календарний план організації та проведення Національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2024 році – Українському центрі оцінювання якості освіти.

- За попердній тиждень на фоні зростання кількості захворювань зафіксовано 6 летальних випадків внаслідок ускладнень грипу – Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар.

***

- Перші два судна «Українського дунайського пароплавства» з навантаженими українськими товарами баржами вирушать за альтернативним маршрутом на Дунаї найближчими днями – Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Нацбанк пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці, що стосуються, зокрема, і платіжних карток. Це означає, що держоргани матимуть доступ до банківських даних – Нацбанк.

- Аграрії вже отримали 10 млн грн грантів на розвиток садів і теплиць – Агроправда.

- Новий магістральний водогін у Дніпропетровській області, який має забезпечити питною водою Кривий Ріг та інші великі міста, що постраждали від обміління Каховського водосховища, вже на фінальній стадії готовності – Міністерство інфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила про пакет військової допомоги Україні на 247,4 млн доларів і повідомила, що її країна стала першою у Північній Європі, яка підписала з Україною угоду про гарантії безпеки. Термін дії документа - 10 років – The Guardian.

- Уряд Нової Зеландії оголосив про новий пакет військової та гуманітарної допомоги для України на майже 26 мільйона новозеландських доларів (16 мільйонів доларів США) та посилення антиросійських санкцій – заява міністрів закордонних справ Вінстона Петерса та оборони Джудіт Коллінз.

- Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон оголосив про введення понад 50 нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують незаконну війну Путіна в Україні – сайт британського уряду.

- Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс повідомив, що Британія передасть Україні ще 200 протитанкових ракет Brimstone, а також підготує ще 10 000 українських військовослужбовців – Sky News.

- Двадцять п'ять країн-учасниць Організації американських держав (ОАД) ухвалили декларацію до другої річниці від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

- Депутати Бундестагу не підтримали пропозицію опозиції надати Україні ракети Taurus – Укрінформ. Вони пообіцяли Україні далекобійну зброю, але не уточнили, яку саме.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із керівником Кабінету премʼєр-міністра Польщі Павлем Грасем і головою Комісії у закордонних справах Сейму Польщі Павлем Ковалем проблемні питання між двома державами та нарощення військових поставок – соцмережа X міністра МЗС України.

- Іспанські спецслужби переконані, що саме Москва відповідальна за вбивство російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні 2023 року перегнав гелікоптер Мі-8 на територію України – El Pais.

Блокування польсько-українського кордону

  • Уряди Польщі та України зустрінуться у Варшаві 28 березня, заявив польський прем’єр-міністр Дональд Туск, який не погодився на пропозицію президента України Володимира Зеленського зустрітися на кордоні — Onet.

  • Верховна Рада готова долучитися до діалогу із Сеймом і Сенатом Польщі у форматі Парламентської асамблеї Україна-Польща для розв'язання питання транспортування українського зерна через територію Польщі – Олена Кондратюк, віцеспікерка українського парламенту.

  • Станом на ранок 22 лютого в чергах очікують на можливість перетину кордону в бік України 2450 вантажівок – Андрій Демченко,речник ДПСУ. Блокування українсько-польський кордону триває.

***

- Американські розвідники повідомили своїм найближчим європейським союзникам, що якщо РФ збирається запустити на орбіту ядерну зброю, то, найімовірніше, зробить це цьогоріч – The New York Times.

- Комісія Сенату США проведе наступного вівторка слухання щодо використання американських чипів у російських системах озброєнь – Reuters.

- Велика Британія підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО – Sky News.

- Посла Росії у Канаді викликали до міністерства закордонних справ країни через загибель у колонії російського опозиціонера Олексія Навального – МЗС Канади.

- Латвія першою в ЄС забороняє імпорт агротоварів з Росії та Білорусі – LSM.lv.

- Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що Росія влаштовує спроби диверсій проти армій країн НАТО, зокрема погрожувала атакувати французькі літаки під час патрулювання в Чорному морі – RTL.

- Самопроголошена влада Придністров’я на 28 лютого готує «з’їзд депутатів усіх рівнів» – так званого парламенту Придністров’я, а також районних, міських, селищних та сільських рад, на якому готуються звернутися до Путіна і попроситися в РФ - «Європейська правда».

ВОРОГ

- Війна проти України, яку Росія сподівалась завершити швидко, затягнулась, тому кремлівська влада весь час шукає, як виправдати це в очах російського народу і налаштувати населення країни на довготривалий конфлікт та пов'язане з ним зниження рівня життя, водночас насаджуючи впевненість у «кінцевій перемозі Росії» – Міноборони Великої Британії.

- У РФ створили спеціальний загін зі спортсменів для участі у війні проти України, який спонсорують держкомпанії – Центр національного спротиву.

- Російська Федерація почала більше мобілізувати до армії жінок. Це свідчить про брак у ворога людського ресурсу – Ілля Євлаш, начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця».

- Російський суд наказав стягнути з німецької компанії Linde близько 114 млрд рублів за відмову будувати газопереробний завод для Газпрому – росЗМІ.

- Російські опозиційні журналісти, проаналізувавши кримінальні та адміністративні справи в судах РФ за 2018-2023 роки, дійшли висновку, що за масштабом репресій російський диктатор Володимир Путін «давно обійшов майже всіх радянських генсеків, крім одного – Йосипа Сталіна» – сайт опозиційного видання «Проект».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-