Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні - Урсула фон дер Ляєн в Давосі

Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні - Урсула фон дер Ляєн в Давосі

Укрінформ
Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні, яка змогла відстояти незалежність, знищити половину військового потенціалу країни-агресора, повернути половину окупованих територій та поновити морське сполучення для транспортування зерна.

Про це сьогодні у Давосі під час спеціального звернення до учасників Всесвітнього економічного форуму заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Росія зазнає провалу у стратегічних цілях. Це, перш за все, військовий провал. Ми не маємо забувати: коли Росія вдерлася до України, багато хто боявся, що Київ упаде за кілька днів, а решта країни – протягом тижнів. Цього не сталося. Навпаки, Росія втратила близько половини своїх військових спроможностей. Україна відкинула Росію з половини захоплених територій. Україна відтіснила російський Чорноморський флот та знову відкрила морські коридори для доставки зерна для світу. І Україна відстояла свою свободу та незалежність», – наголосила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що Росія зазнає також невдачі в економічній сфері. Європейські та міжнародні санкції відокремили її від сучасних технологій та інновацій, Росія потрапила у залежність від Китаю.

Читайте також: Зеленський у Давосі зустрівся з генсеком НАТО

За словами президента Єврокомісії, Росія зазнала також дипломатичного провалу. Фінляндія приєдналася до НАТО, невдовзі це зробить і Швеція. Україна, своєю чергою, є ближчою до мети членства в Європейському Союзі, ніж будь-коли раніше. 

«Все це говорить, що Україна може перемогти у цій війні. Але ми маємо надавати їм сили для спротиву. Українцям потрібне передбачуване фінансування у 2024 році та у наступні роки. Їм потрібне стале постачання зброї, щоб захистити Україну та повернути її законні території. Їм необхідні спроможності, щоб стримати майбутні атаки Росії. І вони також потребують надії. Вони мають знати, що виборюють краще майбутнє для своїх дітей. Це краще майбутнє України має ім'я – Європа», – підкреслила президент Європейської комісії. 

Вона нагадала, що минулого місяця Європейська рада прийняла рішення розпочати з Україною про членство в ЄС. «Це (членство в ЄС – ред.) буде українським історичним досягненням. І це буде європейською відповіддю на поклик історії», – додала фон дер Ляєн. 

Як повідомлялося, у Давосі розпочав роботу Всесвітній економічний форум, який зібрав разом впливових політиків, економістів, представників бізнесу та громадськості з усього світу. У зустрічі бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Єрмак у Давосі зустрівся із Салліваном - обговорили оборонні потреби України й Формулу миру

З початку російського вторгнення в Україну ЄС та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, військову та гуманітарну допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув майже 85 млрд євро. 

1 лютого в Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн ЄС, за пропозицією Європейської комісії, ухвалюватимуть зміни до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які включатимуть, зокрема, створення Українського фонду в обсязі 50 млрд євро.

Фото: World Economic Forum

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-