Чорноморський флот РФ має «бойове ядро» із 30 кораблів - ВМС України

Чорноморський флот РФ має «бойове ядро» із 30 кораблів - ВМС України

Ексклюзив
Укрінформ
Бойовим ядром Чорноморського флоту РФ є 30 кораблів, серед яких близько десяти – це ракетоносії. Загалом в Криму Росія тримає 80 одиниць суден різного типу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, відповідаючи на запитання, скільки суден РФ наразі тримає в кримських портах.

«Тут треба розділити і сказати першочергово про ракетоносії. Їхня кількість коливається в районі десяти. Ця цифра періодично змінюється, тому що якісь кораблі заходять, якісь виходять на обслуговування. В середньому десять, плюс-мінус одна-дві одиниці в Азово-Чорноморському регіоні, і цей басейн слід розглядати як єдиний, оскільки він більш-менш замкнений. Іноді вони перекидають ракетоносії в Азов, що, в принципі, ні на що не впливає. Що стосується кількості загалом, Росія має більше 30 бойових одиниць, куди входять як носії крилатих ракет (підводні, надводні), там теж коливається їхня кількість – підводних п'ять-шість постійно. Також сюди входять сторожові, патрульні, ракетні катери, які мають протикорабельні системи для запуску. Тобто більше 30 потужних одиниць, які є бойовим ядром Чорноморського флоту», – повідомив Плетенчук.

Читайте також: ВМС: Зміїний та «Вишки Бойка» - під вогневим контролем України, це «сіра зона»

За його словами, окрім того, є ще менші одиниці – це різноманітні каркасні катери меншого розміру, меншого значення, наприклад катери типу «Серна» або «Раптор».

«Це теж бойові одиниці, вони озброєні, це патрульні катери, але вони дійсно не мають спроможностей, які мають великі одиниці. Окрім того, існує ще допоміжний флот, який виконує різноманітні логістичні задачі – це військові буксири, вони озброєні так само, але у них зразки озброєння – більше для самооборони. Відповідно, це танкери, це різноманітні судна, які забезпечують життєдіяльність ЧФ. Окрім того, в Азово-Чорноморській акваторії ще присутня морська охорона ФСБ РФ. Там можна нарахувати до 20 одиниць корабельно-катерного складу, десять із яких постійно в морі охороняють так званий Кримській міст. Тож загальну кількість можна прикинути в районі 80 одиниць», – пояснив речник.

Читайте також: У ВМС назвали законні цілі України в окупованому Криму

Плетенчук нагадав, що наразі з Криму з основної військово-морської бази росіяни вивели в першу чергу носії, оскільки намагаються зберегти їх, а також деякі зразки патрульних сторожових кораблів.

Як повідомляв Укрінформ, 14 жовтня Плетенчук заявив, що командування ЧФ РФ розосереджує флот, перекидаючи кораблі та катери в Новоросійськ (РФ), Феодосію та Керч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-