Битва за Україну. День чотириста дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто п’ятий

Укрінформ
Міжнародний центр переслідування за злочини агресії (ICPA) створено в Гаазі. Слідчі з України, Євросоюзу, США та Міжнародного кримінального суду починають роботу.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста девяносто пятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У Гаазі створено Міжнародний центр переслідування за злочини агресії (ICPA). Команди слідчих з України, Євросоюзу, США та Міжнародного кримінального суду починають роботу.

- Пресконференція з нагоди відкриття Міжнародного центру переслідування за злочини агресії. Основне:

  • Запуск ICPA є важливим наступним кроком у колективних зусиллях щодо припинення безкарності агресії проти України - Ладислав Хамран, президент Євроюсту.
  • Створений механізм слугуватиме не лише інтересам розслідування злочинів Росії в Україні, підтримає національні розслідування у країнах, які беруть участь у процесі, а й зміцнить усю міжнародну юридичну систему розслідування злочину агресії - Андрій Костін, генеральний прокурор України. 
  • Робота ICPA сприятиме всебічному розслідуванню злочину агресії, який є ключем до вчинення масиву інших злочинів - убивства цивільних, тортур, сексуального насильства, примусового переміщення цивільних, включно з дітьми, мародерства - Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду.

***

- Під час свого головування у Раді Європейського Союзу Іспанія має продовжити санкційний тиск на Росію, забезпечувати Україну необхідним озброєнням, а також підзвітність щодо воєнних злочинів рф, активізувати роботу з використання надходжень від заморожених російських активів - УНН. На цьому наголосила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

- Іспанські військові перекидають систему протиповітряної оборони NASAMS, розміщену в Латвії, у сусідню Литву, щоб допомогти захистити саміт НАТО, Німеччина вже перекинула з цією ж метою комплекси Patriot - War is Boring.

ЦИТАТИ ДНЯ

Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант: «Ви (воїни-зенітники – ред.) впевнено домінуєте в українському повітряному просторі й створюєте надійний щит. Від початку повномасштабного вторгнення ви не тільки вистояли, а й зберегли наявний протиповітряний потенціал, знищуючи ворога там, де за всіма розрахунками і прогнозами недолугих експертів вас уже давно не існувало. Ви – наші вартові неба, наш спокій і захист!».

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «Зелене світло є начебто від усіх учасників новоствореної авіаційної коаліції, тому треба якомога швидше просувати. У Повітряних силах усе готове. Ми готові приймати техніку, льотчики готові хоч завтра виїжджати і проводити уже навчальний процес».

Адмірал Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «Контрнаступ – це дуже важко. Люди не повинні думати, що це просто прогулянка. Тож ми маємо підтримувати Україну, бо це дуже важкий час для них. Ми не повинні говорити, що вони мають рухатися швидше, або що нас розчаровує темп».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Захисники за тиждень звільнили 37 кв. км на сході і півдні країни − Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

- Основні бої тривають у Берхівці і Кліщіївці. Ворог підвів туди два полки десантно-штурмових - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.  На півдні Сили оборони наступають на Мелітопольському та Бердянському напрямках, зокрема, в напрямках Новодарівки, Приютного, Новоданилівки, Роботиного, Новосілки, Старомайорського. На всіх напрямках захисники мали успіх.

- Сили оборони України впродовж минулого тижня знищили 94 місця компактного скупчення російських військових, сім пунктів управління, 22 зенітно-ракетних комплекси, 31 безпілотник «Шахед», 5 станцій радіоелектронної боротьби, 19 складів зброї - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

- На Таврійському напрямку триває просування Сил оборони, за минулу добу російські окупанти втратили тут до трьох рот вбитими і пораненими і 12 складів боєприпасів - бригадний генерал Олександр Тарнавський.

- Протиповітряна оборона знищила 13 із 17 ударних дронів «Shahed-136/131, які випущені Росією з південно-східного напрямку  – Повітряні Сили ЗСУ.

- На Бахмутському напрямку тривають активні бойові дії й зберігається загроза наступу в бік міста Часів Яр, командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський особисто побував у районі бойових дій - "Українська правда".

- Артилеристи Десантно-штурмових військ Збройних сил України в районі Бахмута Донецької області знищили щойно доставлені боєприпаси російських загарбників - пресслужба ДШВ ЗСУ.

- На Донбасі ліквідували командира спецзагону окупантів "Ахмат" Євгена Писаренка - росЗМІ.

- На Бердянському напрямку морські піхотинці збили російський ударний гелікоптер Ка-52 з переносного протитанкового ракетного комплексу "Джавелін" - пресслужба 36 ОбрМП.

- Українські військові на південному напрямку знищити комплекс спостереження "Муром-П", який також називають "оком мордору", за допомогою дрона-камікадзе "Пегас" - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та начальник Генштабу Сергій Шаптала побували на Рівненській атомній електростанції - Ліга.Новини. Разом з президентом НАЕК "Енергоатом" Петром Котіним та директором АЕС Павлом Ковтонюком опрацювали питання обміну інформацією між військом та енергетиками – задля аналізу, планування та прогнозування можливих сценаріїв розвитку подій на окупованій Росією Запорізькій атомній станції.

***

- Унаслідок удару російськими безпілотниками по адміністративній будівлі та двом багатоквартирним житловим будинкам в Сумах 2 людини загинуло, 19 поранено - Сумська ОВА.

- В Ізюмі на Харківщині в руках у чоловіка вибухнув невідомий предмет, постраждалого госпіталізували з численними пораненнями - Харківська ОВА.

- У Новій Каховці після сходу води внаслідок російського теракту окупанти поновили свої бойові позиції, збільшили чисельність військ та нікого не допускають до берегової зони - Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки.

- Навколо заводу «Кримський титан» у м. Армянськ в тимчасово окупованому Криму російські загарбники розмістили ракетні комплекси «Панцир-С1» - розслідувачі Evocation.info. На заводі можуть знаходитися штаби російських окупаційних військ і склади з боєприпасами.

- ЗАЕС знову підключили до єдиної доступної резервної лінії електропередач вперше за чотири місяці, проте ситуація на об’єкті залишається «надзвичайно вразливою» та нестабільною - Рафаель Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.

- Російські окупаційні чиновники в Криму у режимі, аби не спровокувати паніки, намагаються вивозити родини та документи, які фіксують їхню причетність до злочинної діяльності -  Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України. Потужності Кримського мосту перевантажені, там довготривалі черги, контроль і додаткові перевірки. Довжина затору 13 км.

- Внаслідок удару ворогв минулого тижня по Краматорську померла поранена раніше відома українська письменниця й громадська діячка Вікторія Амеліна. Вона документувала злочини армії РФ - український ПЕН-клуб. Вічна пам’ять…

- За минулу добу росіяи обстріляли Дніпропетровщину, Херсонщину, Донеччину, Запоріжжя, 2 мирних жителів вбито,  13 –поранено – дані ОВА.

***

- У тимчасово окупованій Голій Пристані на Херсонщині, станом на ранок 3 липня, у центральній частині міста - критична ситуація через підтоплення - Голопристанська МВА. Рівень води в низинах подекуди сягає до 0,7 м. Відтік води в цій частині здійснюється лише за рахунок зниження ґрунтових вод та випаровування.

- У р.Інгулець нафтопродуктів не виявили, солоність води Чорного моря в Одеській області відповідає нормі - Херсонська ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Рішення про участь президента України Володимира Зеленського у саміті НАТО у Вільнюсі ще не ухвалене, все буде залежати від ситуації на полі бою - Сергій Никифоров, речник Президента. 

- У Польщі завершилися Європейські ігри-2023. За підсумками змагань збірна України посіла третє місце у загальнокомандному заліку, здобувши 41 нагороду - 21 золоту, 12 срібних та 8 бронзових. Офіс Президента привітав збірну України з успішним виступом - Укрінформ.

- Після чвертьфінального поєдинку з Францією (3:1) на Євро-2023 (U21), збірна України вийшла до півфіналу та здобула історичну путівку на Олімпіаду-2024, футболіст нашої команди Георгій Судаков очолив список найкращих бомбардирів турніру - Укрінформ.

- Національне агентство із запобігання корупції внесло британську корпорацію Unilever, яка широка представлена в Україні брендами Domestos, Axe, Rexona, Dove тощо, до переліку міжнародних спонсорів війни - пресслужба НАЗК. Компанія сплачує значні податки до російського держбюджету, тим самим робить свій внесок у продовження війни Росії проти України.

- Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з міністром сільського господарства та продовольчого суверенітету Франції Марком Фено продовження роботи Чорноморського зернового коридору -  Мінагро.

- Українська влада із зони бойових дій з підконтрольних районів Донецької, Харківської та Херсонської областей евакуювала 139 тисяч громадян - Британська розвідка. Чверть українців залишили свої домівки через російське вторгнення.

- Через російську збройну агресію проти України постраждали вже 1582 об'єкти культурної інфраструктури, із них майже третина зруйнована - МКІП.

- Навчальні заклади України забезпечені укриттями на 67,8%, але робота з облаштувань та будівництва нових сховищ ведеться постійно. Для цього на 2023 рік передбачено 1,5 млрд грн з державного бюджету - Оксен Лісовий, міністр освіти та науки України.

- Комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» 4 липня перевірить та опечатає вивільнені корпуси території Нижньої лаври - МКІП.

***

- Україна експортувала у 2022/2023 маркетинговому році (з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року) 48,996 мільйона тонн зернових і зернобобових - пресслужба Мінагро.

- Міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило рейтинг стійкості Ощадбанку з рівня «СС» до рівня «ССС-» - пресслужба Ощадбанку.

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скасувала своє рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення - пресслужба НКРЕКП.

- Кабмін прийняв постанову про продовження державного регулювання цін на окремі види продовольчих товарів у період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування - Держпродспоживслужба. Регулювання цін протягом зазначеного періоду здійснюватиметься шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на обмежений перелік харчових продуктів.

- За рік дії урядової грантової програми «єРобота» держава інвестувала в розвиток бізнесу 4 млрд грн - Мінекономіки. За програмою “Власна справа” надано 5 061 мікрогрант на 1,2 млрд грн, на розвиток переробних підприємств - 455 грантів на 2,4 млрд грн, на садівництво та розвиток тепличного господарства - 88 грантів на 325 млн грн.

- ДП «Ліси України» у 2023 році отримало 1,6 млрд грн чистого прибутку, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року - Юрій Болоховець, в.о. генерального директора ДП «Ліси України».

- Поповнення карток готівкою через термінали з 1 серпня потребуватиме введення номеру телефону - НБУ.

- Після повернення оподаткування реалізації пального, мережі АЗС за добу  підняли його вартість на суму від 2 до 5 грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Світовий банк 3 липня повідомив про приїзд до Києва Геворга Саркісяна, постійного голови представництва банку в Україні. Це відбулося після телефонної розмови Володимира Зеленського з новим президентом Світового банку Аджаєм Бангою, під час якої він просив відновити роботу представництва в Україні - Ліга.Новини.

- Швейцарія дає Україні понад $6 млн для ремонту близько 30 шкіл в Україні, які безпосередньо постраждали від бойових дій. Йдеться про Чернігів, Одесу та Полтаву - Федеральна рада Швейцарії.

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін спільно з Копенгагеном передадуть Україні десятки танків Leopard 1А5 найближчими тижнями - Rzeczpospolita.

***

- Євросоюз для збереження «зернової угоди» розглядає можливість дозволити російському підсанкційному банку створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів SWIFT - Financial Times.

- Міжнародні навчання Сил спеціальних операцій «Strong & United 2023», в яких беруть участь підрозділи спеціальних операцій Литви, Польщі та Німеччини, проходитимуть 3-13 липня - LRT.

- НАТО не зможе дати відповідь на питання про вступ України до Альянсу, поки триває російсько-українська війна - міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Альянс за жодних обставин не повинен стати стороною конфлікту.

- Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус під час спільної пресконференції зі своїм польським колегою Маріушем Блащаком закликав Туреччину дозволити прийняти Швецію до НАТО вже «незабаром» - CNN.

- Колишній віце-президент США та конкурент Дональда Трампа на президентських виборах Майк Пенс підтримує поставку Україні різних видів озброєнь, зокрема, боєприпасів. Така допомога у національних інтересах США - FREEДОМ.

- Польща та Німеччина наприкінці травня 2023 року планували відкрити ремонтний центр танків Leopard на польській території. Однак досі країни не можуть домовитися  щодо деталей -  Spiegel.

- Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що Австрія дозволяє країнам ЄС транзит матеріалів воєнного призначення через свою територію до України, і це не порушує її нейтралітет - телеканал ORF.

- Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що уряд нейтральної Австрії вирішив приєднатися до європейської ініціативи "Небесний щит" – програми із захисту повітряного простору, започаткованої Німеччиною - Euractiv.

- Російська держкорпорація «Росатом» через понад рік після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну остаточно припинила свою діяльність у Чеській Республіці - Radio Prague International.

- У Грузії назвали недружнім рішенням санкції України проти Georgian Airways, яка відновила польоти в Росію - "Грузія Online". До МЗС Грузії викликали українського дипломата.

- Саудівська Аравія та Росія обмежили видобуток та експорт нафти: хочуть підняти світові ціни - Bloomberg.

- Двоє британських лордів - Річард Балф і Роберт Скідельські - відвідали вечірку у Лондоні, яку організував посол РФ у Великій Британії Андрєй Келін  - The Guardian. Річард Балф вірить, що війна завершиться переговорами і Україна віддасть частину своєї території Росії. Роберт Скідельські заявив, що виступає проти російського вторгнення в Україну, але «хотів показати свою повагу і прихильність до російського народу».

ВОРОГ

- Конфлікт Міноборони Росії зі спільнотою «військових блогерів» може свідчити про те, що російське військове командування не вважає, що в умовах українського контрнаступу в нього є успіхи, про які можна було б доповісти Путіну – ISW.

- У Росії завели справу про "фінансування тероризму" проти міжнародного алкогольного холдингу "Global Spirits" і оголосили в розшук його бенефіціара, українського бізнесмена Євгена Черняка  - РИА Новости, ТАСС.

- Коментарі Путіна про фінансування ПВК "Вагнер" - "прямий доказ" того, що найманці були незаконною частиною російської армії у війні проти України - Reuters.

- У Росії на вимогу влади створили програми для стеження за користувачами месенджерів месенджерів Telegram, WhatsApp і Signal з метою придушення внутрішньої опозиції до війни проти України − The New York Times. Розробками технологій для стеження займається група компаній "Цитадель", яка колись частково контролювалася російським бізнесменом Алішером Усмановим.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-