ЄС активно обговорюватиме гарантії безпеки для України впродовж наступних тижнів – фон дер Ляєн

ЄС активно обговорюватиме гарантії безпеки для України впродовж наступних тижнів – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз та його країни-члени упродовж наступних тижнів активно обговорюватимуть можливі майбутні гарантії безпеки для України, щоб підтримати реалізацію української Формули миру, кожен з 10-ти пунктів якої відповідають Хартії ООН.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками другого дня роботи саміту ЄС заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо європейського бачення запропонованого Україною Саміту миру та ймовірних модальностей щодо гарантій безпеки, які можуть бути надані Україні з боку міжнародних партнерів. 

«Щодо гарантій безпеки - ми будемо активно обговорювати цю тему протягом наступних тижнів, у тому числі під час саміту НАТО у Вільнюсі. Я думаю, що дуже важливо, в контексті розвитку таких гарантій безпеки, щоб Україна продовжувала шлях реформ. Щоб Україна змогла зміцнити країну, боротися проти корупції та проти відмивання грошей, мати чітку програму дій, сформувати ефективну та потужну судову систему. Оскільки Європейська комісія супроводжує уряд України у впроваджені цих реформ, я можу засвідчити - швидкість та рішучість, з якою вони (українці – ред.) виконують ці реформи, є вражаючою», - наголосила очільниця Єврокомісії.

Читайте також: Прем’єрка Естонії: Єдина безпекова гарантія для України - членство в НАТО

Вона зауважила, що всі прагнуть миру, але, без сумніву, ніхто не хоче миру більше за українців, та дала високу оцінку Формулі миру Президента Володимира Зеленського.

«Ця ініціатива, що складається з 10-ти пунктів, є чудовою основою для того, щоб рухатися далі. Тому що будь-який її окремий пункт і кожне слово погоджуються із Хартією ООН або з резолюціями Об’єднаних Націй. Це забезпечує широку глобальну підтримку для принципів, що викладені в цій Формулі миру», - сказала фон дер Ляєн.

«Щодо Саміту миру - безумовно, це рішення має приймати Україна та українська влада, коли організовувати та коли надсилати запрошення на такий саміт. Але я хочу висловити потужну підтримку з нашого боку усьому тому, з чого складається Формула миру Президента Зеленського», - додала глава ЄК.

Читайте також: На саміті НАТО Україні важливо отримати механізм дієвих гарантій безпеки - Стефанчук

Як повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі відбувся дводенний саміт ЄС. Серед інших питань лідери країн Європейського Союзу розглянули ситуацію в Україні та підтвердили непохитну рішучість продовжувати підтримувати її у боротьбі проти російської агресії так довго, як це буде необхідним, включаючи надання політичної, економічної, фінансової, військової та гуманітарної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-