Прем’єрка Естонії: Єдина безпекова гарантія для України - членство в НАТО

Прем’єрка Естонії: Єдина безпекова гарантія для України - членство в НАТО

Оновлено
Укрінформ
Найнадійнішою і найдешевшою гарантією безпеки для України є членство в НАТО.

Про це заявила прем’єрка Естонії Кая Каллас у четвер у Брюсселі перед початком зустрічі лідерів ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

«Єдина безпекова гарантія і найдешевша – членство в НАТО», - сказала Каллас, відповідаючи на запитання щодо безпекових гарантій Україні на саміті у Вільнюсі.

Водночас вона визнала, що цього не може статися, доки в країні точиться війна.

Каллас додала, що це є не європейським питанням, а питанням НАТО. Вона переконана, що необхідно домовитися щодо «чіткого шляху» України в Альянсі.

Прем’єрка Естонії переконана, що країни ЄС мають робити більше також для підвищення власної обороноздатності. Вона навела дані, згідно з якими з 1999 до 2021 року інвестиції Євросоюзу в потреби оборони збільшилися на 19,7%, тоді як США збільшили їх за той же період на 65,7%, Росія - на 292%, а Китай – на 595%.

Читайте також: Членство України в НАТО обговорять після саміту у Вільнюсі - Столтенберг

«Ясно, що ми робимо недостатньо», - констатувала очільниця естонського уряду, додавши, що це особливо актуально зараза, коли партнери передають багато зброї Україні. Вона також підкреслила важливість розвитку оборонної індустрії.

Каллас була ініціатором спільних закупок озброєнь і продовжує просувати цю ідею. Нині обговорюються варіанти реалізації програми.

«Росія нестабільна, непередбачувана і небезпечна», - підкреслила Каллас, але зауважила, що так було і до спроби путчу, і такою вона залишається і зараз. Білорусь, за її словами, також як була агресором, так їм і залишається. Обидві країни були й залишаються небезпечними, тож треба сконцентруватися на допомозі Україні, а не на внутрішніх проблемах РФ, сказала Каллас.

Глава уряду Естонії також поінформувала, що на саміті в Брюсселі обговорюватиметься питання відповідальності: «Йде боротьба за мир і боротьба за справедливість, тому дуже важливо, щоби просувалося питання створення міжнародного трибуналу».

Читайте також: Членство України в НАТО: у Литві сподіваються до саміту знайти «потрібні слова»

Очільниця естонського уряду вважає за необхідне використовувати російські заморожені активи на відновлення України, про що також говоритимуть у Брюсселі цього тижня. «Коли йдеться про відновлення України, несправедливим було би використовувати гроші наших платників податків, це мають бути гроші росіян, олігархів», - сказала політик. Вона наполягає на посиленні економічного та політичного тиску на РФ.

Говорячи про членство України та Молдови в ЄС, Каллас сказала, що «дисконту для них не буде», треба виконати критерії й провести важкі реформи.

Як повідомлялося, саміт ЄС проходить у Брюсселі 29-30 червня.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-