Битва за Україну. День чотириста сімдесят восьмий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят восьмий

Укрінформ
Протягом доби відбулося 21 бойове зіткнення з окупантами, авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по скупченнях ворога.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українські війська продовжують вести наступ, займаючи панівні висоти, лісосмуги з метою поступового витіснення ворога з підступів до Бахмута – командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Російські окупанти на першій лінії оборони на півдні подекуди підтягують свої війська з другої лінії оборониоб'єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку. Ворог створив оборонні інженерні загородження, і кожен метр звільненої території дається з великими труднощами.

На території Угорщини на даний час перебувають 11 захисників України, яких Росія утримувала як військовополонених – встановлено їх прізвища, про сімох з них раніше взагалі не було жодних відомостей, повідомив уповноважений з питань осіб зниклих безвісти Олег Котенко. В уряді Орбана заявили, що не знали про передачу українських військовополонених з Росії до Угорщини.

13-та зустріч Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн»)

  • Україна, за допомогою партнерів по НАТО, вже змогла побудувати надійну систему протиповітряного захисту, і вважає її подальший розвиток пріоритетом номер один – міністр оборони Олексій Резніков.
  • Під час засідання Комісії НАТО-Україна були досягнуті конкретні зобов’язання союзників по Альянсу щодо організації спеціалізованого тренування для українських пілотів на літаках F-16 – Олексій Резніков.
  • Міністерство оборони Швеції за підсумками засідання Контактної групи підтвердило, що українські льотчики візьмуть участь в "ознайомчому навчанні" на шведських винищувачах JAS 39 Gripen – заява.
  • Іспанія надасть Україні додатково 20 гусеничних броньованих машин, 4 танки «Леопард» та військовий шпиталь – Міністерство оборони Іспанії.
  • Україна отримує чергову підтримку з боку Німеччини, який відправляє 64 ракети для системи ППО Patriot – Welt.
  • НАТО прагне провести перше засідання нового органу співпраці з Україною – Ради Україна-НАТО, де Україна буде рівною з союзниками НАТО, – на Вільнюському саміті в липні. Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив за підсумками дводенної зустрічі міністрів оборони – "Європейська правда".
  • Країни Північноатлантичного альянсу погоджуються, що встановлений у НАТО поріг внесків в оборону на рівні 2% від ВВП має бути мінімумом, а не «стелею», і це дуже важливо, в тому числі, для закупівлі зброї та боєприпасів для України - міністр оборони США Ллойд Остін.

Ракетні атаки по містах України

  • Вдень 16 червня, в українському небі, були знищені шість “Кинджалів”, шість “Калібрів” і два розвідувальні БПЛА ворога – Повітряні сили ЗСУ.
  • На Київщині внаслідок ракетного удару у п'ятницю зруйновані 3 приватні будинки і 33 пошкоджені, легкі травми отримали 7 осіб, серед них – двоє дітей 4-х і 13 років – начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов
  • У Кривому Розі в лікарні залишається 8 людей, які отримали поранення внаслідок ворожої атаки 13 червня. "На жаль, жертв цього ракетного удару стало 13», – голова МВА Олександр Вілкул.
  • У Бучанському районі Київської області внаслідок обстрілу і займання лісового масиву відбувається масова детонація боєприпасів, покинутих на колишніх позиціях російської армії.

Підрив Каховської ГЕС

Виїзне засідання уряду на Херсонщині

  • Уряд розглядає можливість побудови житла для людей, які втратили свої оселі через підрив Каховської ГЕС, в межах Херсона та в населених пунктах області – прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
  • Уряд виділяє 560 млн грн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим унаслідок підриву Каховської ГЕС у розмірі 5 тисяч гривень на одну особу та понад 980 млн грн із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на виплати за пошкоджені та зруйновані будинки.
  • До ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС залучені понад 1,4 тис. осіб та більш ніж 124 одиниці техніки, головне завдання після відходу води – відновлення електрики й централізованого водопостачання.

Економічні й екологічні наслідки

  • Підтопленими внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС залишаються 34 населені пункти, з яких 17 – на підконтрольній Україні території. Упродовж 15 червня відкачано 22 тис. тонн води з 88 будинків та підвалів (з початку робіт - більше 59 тис. тонн з 245 будинків) – ДСНС.
  • Рівень води у Дніпрі на позначці «Херсон» щогодини знижується на 2-5 см і станом на 16 червня становить 1,67 метра – ПрАТ «Укргідроенерго».
  • У Кривому Розі через обміління Каховського водосховища почали будувати канал Інгулець–Південне.
  • Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що спостерігачі організації продовжать уважно стежити за ставком-охолоджувачем Запорізької АЕС – відеозвернення.

Наслідки для культури

  • У Запоріжжі після падіння рівня води у Дніпрі внаслідок підриву Каховської ГЕС відкривається багато затоплених раніше об'єктів та артефактів. Науковці знайшли на узбережжі залишки дерев'яних човнів ХХ ст., повідомляється на сторінці Національного заповідника Хортиця.
  • У будинку української художниці Поліни Райко в Олешках, який затопило внаслідок підриву ГЕС, збереглося близько 30% фресок.
  • Унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС у зоні ризику опинились 147 закладів культури та мистецької освіти – повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Російський слід»

  • "Докази та аналіз доступної інформації, включаючи сейсмічні датчики та обговорення з провідними експертами, вказують на високу ймовірність того, що руйнація була викликана заздалегідь закладеними вибуховими речовинами в критичних точках конструкції греблі", – висновок юридичної компанії Global Rights Compliance цитує Reuters.

Міжнародна реакція і допомога

  • Франція відправила новий гуманітарний вантаж постраждалим. Він включає водоочищувачі, мотопомпи, генератори, надувні човни та водонепроникні комбінезони для рятувальників.
  • Агентство США з міжнародного розвитку USAID разом з партнерами надало Херсонському водоканалу мобільну систему очищення води, яка може забезпечити чистою водою 25 тис. осіб на добу – Посольство США в Україні.
  • Норвегія передала українському енергосектору 26 вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою понад 240 тонн - заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

ЦИТАТИ ДНЯ

Курт Волкер, колишній спецпредставник США у справах України: “Зараз не можна дійти іншого висновку, крім того, що Росія зберігає наміри напасти на Україну і зробить це за будь-якої нагоди. Тож аби цього не сталося, найкращим рішенням є членство України в НАТО».

Джим Ріш, сенатор-республіканець: «Через понад рік від початку повномасштабної війни РФ проти України по всьому світу залишаються замороженими російські державні активи на суму понад $300 мільярдів. З огляду на жорстокість Росії та її воєнні злочини буде правильно, щоб кошти уряду РФ у Сполучених Штатах були конфісковані та перепрофільовані на те, аби допомогти Україні відновитися».

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини: «Злочини сексуального насильства російські військовослужбовці вчиняють на всій тимчасово окупованій території України. Там точно ніхто нікого не зупиняє, навпаки, ми фіксуємо факти, коли це підтримується».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Там, де українські воїни обороняються, жодної позиції не втрачено. Підрозділи ЗСУ успішно вели наступальні дії на напрямках Новоданилівка, Роботине, Левадне і Старомайорське та мали успіх у районі міста Вугледар –речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

Протягом доби відбулося 21 бойове зіткнення з окупантами на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня — Генштаб.

* * *

  • Російські загарбники вдень, 16 червня, обстріляли житлові райони Херсона, влучили у приміщення медичного та навчального закладу, а також пошкодили багатоповерхівку, постраждало 23 цивільних, з них троє діти – Андрій Єрмак.
  • Воїни Сил спеціальних операцій (ССО) ЗСУ врятували п'ятьох російських загарбників, які тонули після підриву Каховської ГЕС. Тепер полонені поповнять обмінний фонд України – пресслужба ССО.
  • Журналісти програми Схеми отримали супутникові фото Planet Labs, на яких видно результати ударів по окупантах на базах під Генічеськом.
  • На Луганщині через великі втрати ворог збільшив кількість шпиталів та завіз два пересувних крематорії.

НОВИНИ: Україна

Російська влада хоче підірвати Запорізьку АЕС для дестабілізації в Україні, а також для того, щоб світ тиснув на Київ, вимагаючи зупинити цей конфлікт – Володимир Зеленський в інтерв’ю NBC News.

Президент України подякував сенаторам США за реєстрацію законопроєкту про передачу конфіскованих активів РФ Україні, за «за потужну двопартійну підтримку цього питання про справедливість для України та всіх жертв російського терору».

У резолюції Європарламенту про підтримку вступу України до НАТО є пункт, у якому президента Зеленського закликають не підписувати законопроєкт про «містобудівну реформу». Європарламент «застерігає проти використання майбутніх заходів із відбудови у спосіб, який був би вигідним окремим групам інтересів за рахунок рівних правил гри й прозорості».

Президент Зеленський відзначив шість підрозділів Збройних сил за результативність на фронті: ОСУВ (Об'єднане стратегічне угруповання військ. – Ред.) «Хортиця» – десантників 80-ї окремої бригади ДШВ. ОСУВ «Таврія» – воїнів 23-ї окремої механізованої бригади, морпіхів 35-ї і 37-ї окремих бригад, воїнів 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та 128-ї окремої бригади сил ТрО.

На «Рівненській АЕС проведено інспекцію МАГАТЕ на відсутність незаявленого ядерного матеріалу в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Візит президента ПАР

  • Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса прибув до України дорогою до Росії, аби пропонувати мир з Росією за умови призупинення дії ордера на арешт Володимира Путіна Міжнародним кримінальним судом і послаблення санкцій – Reuters.
  • Президент ПАР та інші африканські лідери: президенти Замбії, Сенегалу, Коморських Островів, прем'єр-міністр Єгипту, міністр закордонних справ Уганди, – відвідали Бучу Київської області, де було вбито 458 мирних жителівпресслужба президента ПАР.
  • Генеральний прокурор України Андрій Костін обговорив із лідерами африканських держав забезпечення відповідальності за скоєні Росією воєнні злочини. Під час візиту до Бучі Костін показав місця злочинів, скоєних російськими військовими. "Трибунали в Руанді, Сьєрра-Леоне, Чаді та Центральноафриканській Республіці додають впевненості в тому, що створення спеціального трибуналу є необхідним та можливим. Ми будемо вдячні за підтримку африканськими партнерами наших ініціатив у сфері правосуддя", – наголосив він.
  • Делегація лідерів африканських країн скористалась бомбосховищем під час російської атаки на Київщину вдень 16 червня – Reuters.

***

Україна розробляє механізм проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства в умовах війни, які будуть надані державою зараз, а сплачені Росію після притягнення її до відповідальності за воєнні злочини – заявила віцепрем'єр-міністр Ольга Стефанішина.

Дружина Президента Олена Зеленська і віцепрезидент Єврокомісії з питань популяризації європейського стилю життя Маргарітіс Схінас у Києві обговорили Всеукраїнську програму ментального здоров’я.

"Укрпошта" отримала три нагороди World Post and Parcel Award, зокрема у номінації «Найкраща марка світу» за марку з російським кораблем – генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

* * *

  • Українська компанія "Старлінк", яка раніше виграла в першій інстанції суд за позовом компанії Ілона Маска SpaceX щодо прав на бренд Starlink, перемогла ще раз – в Господарському суді м.Києва, де вимагала компенсації своїх витрат на юристів.
  • Господарський суд Тернопільської області 15 червня ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями (XVI-XVII ст.) у місті Кременець Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику – сайт МКІП.

Служба безпеки України

  • ... затримала російського агента, який займався підготовкою нової російської повітряної атаки по Вінниці.
  • ...оголосила підозру двом одеситам, які знімали постановочні відео на замовлення російських телеканалів.
  • ... повідомила про підозру колишньому заступнику міністра оборони та екскерівнику Департаменту державних закупівель цього відомства, які причетні до розкрадання у березні 2022 року бюджетних грошей на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Данія готова навчати українських льотчиків на винищувачах F-16, надавши доступ до своєї авіабази Скрюдструп у Піденній Ютландії – в.о міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен в інтерв'ю TV2.

Болгарія хоче долучитись до ініціативи ЄС з надання Україні мільйона артилерійських снарядів упродовж року. Болгарія одна з двох країн ЄС, окрім нейтральної Ірландії, які не долучились до спільної закупівлі боєприпасів для України через Європейську оборонну агенцію (EDA). Тепер очільник болгарського міноборони хоче переглянути це рішення – Politico.

Україна наполягає на прискоренні процесу ухвалення 11-го пакета санкцій ЄС, а також застосуванні руйнівних санкцій проти російського військово-промислового комплексу – пресслужба МЗС.

Естонія є першою європейською країною, яка розробила правове рішення для використання заморожених активів Росії на підтримку України – глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна.

Міністри оборони країн НАТО на зустрічі у Брюсселі не дійшли згоди щодо перших після закінчення Холодної війни оборонних планів Альянсу. Туреччина заблокувала рішення через формулювання географічного розташування, зокрема стосовно Кіпру.

Влада Ізраїлю веде переговори щодо продажу свого флагманського танка Merkava двом країнам, одна з яких європейська – Reuters.

* * *

  • Безпілотний винищувач Bayraktar KIZILELMA успішно пройшов нові випробування, зокрема на великій висоті – технічний директор Baykar Makina Сельчук Байрактар.
  • Китай з космодрому Тайюань здійснив черговий запуск ракети-носія Long March-2D, яка вивела на навколоземну орбіту 41 супутник, встановивши національний рекорд за кількістю доставлених у космос апаратів однією ракетою-носієм – Xinhua.
  • Поліція Токіо за підозрою в крадіжці передових технологій заарештувала громадянина Китаю, який працював дослідником токійського Національного інституту промислових наук і технологій – NHK.
  • Громадянина Росії заарештували та звинуватили у змові з метою здійснення атак програм-вимагачів LockBit проти американських та іноземних компаній – Міністерство юстиції США.

ВОРОГ

Журналісти ВВС разом ідентифікували понад 25 тисяч російських військовослужбовців. За останні три місяці кількість загиблих непрофесійних військових значно зросла: 780 мобілізованих цивільних та 1236 в’язнів. «Деякі родичі навіть не знали, що сталося з їхніми близькими, поки BBC не розшукало їх», – йдеться у публікації.

У Білорусі нижня палата парламенту ухвалила закон, який дозволяє порушувати кримінальні справи щодо померлих людей та судити їх. Справи можуть порушуватися за статтями про злочини, які не мають терміну давності, як-то підготовка чи ведення агресивної війни, порушення законів і звичаїв війни, тероризм, геноцид та інші.

Путін доручив створити на базі федерального центру психіатрії інститут вивчення поведінки ЛГБТ-людей. Про це заявив міністр Михайло Мурашко на засіданні Держдуми, де розглядався законопроект про заборону в Росії "зміни статі".

Мер Новокузнецька Сергій Кузнєцов відмовив у проханні місцевого жителя відремонтувати спортзал для людей з інвалідністю. Відмову він пояснив тим, що "багато коштів йде на допомогу сім'ям мобілізованих, загиблих".

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-