Резніков про перспективи отримання F-16: «Пташкова» коаліція відбулася

Резніков про перспективи отримання F-16: «Пташкова» коаліція відбулася

Відео
Укрінформ
Під час засідання Комісії НАТО-Україна були досягнуті конкретні зобов’язання союзників по Альянсу щодо організації спеціалізованого тренування для українських пілотів на літаках F-16, що відкриє шлях до майбутньої поставки цих літаків в Україну.

Про це сьогодні на зустрічі з журналістами за підсумками засідання Комісії НАТО-Україна заявив міністр оборони України Олексій Резніков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я дуже задоволений, тому що сьогодні почув те, на що ми очікували. Поряд із наданням різних нових пакетів допомоги по зброї та по техніці від наших країн-партнерів, учасниць Рамштайну, чітко прозвучав намір щодо створення тренувальної коаліції по F-16, або «коаліції бойових літаків». Все починається з навчання. Але «пташкова» коаліція, я вважаю, відбулася», - зазначив міністр.

Читайте також: На «Рамштайні» заслухали плани підготовки українських військових на літаках і танках

Він повідомив, що Нідерланди й Данія вже офіційно підтвердили своє лідерство у цих програмах, а також зобов’язання організувати та забезпечити навчання для українських пілотів, інженерів та техніків для опанування F-16. Сполучені Штати це підтримують офіційно. Інші країни також висловили готовність приєднатися, мірою розвитку цього проєкту, в той чи інший спосіб, включаючи надання фінансування або спеціалізованого обладнання.

«Зараз буде писатися відповідна програма. Я ще не бачив представників Командування наших Повітряних сил., але до липня вже має бути підготовлена та затверджена програма цієї підготовки, і відповідно, буде зрозумілим старт, коли в одній з країн для українців буде створений тренінговий центр. Не буду говорити в якій, - вони самі про це оголосять. Але це точно буде зроблено до Вільнюського саміту», - додав Резніков.

Читайте також: Тренування українських пілотів дозволяє готувати постачання літаків – Столтенберг

Він зауважив, що у цьому тренувальному центрі буде все необхідне, від симуляторів до відповідного обладнання. Паралельно проходитимуть курси з англійської мови для українських пілотів та інженерів.

«Після цього окремі країни будуть готовими оголошувати про готовність надати літаки, які ми будемо поступово отримувати від країн-партнерів, які увійдуть до цієї коаліції. Але не варто очікувати до саміту про оголошення щодо надання таких літаків. До саміту у Вільнюсі буде відомо, де і коли розпочнеться така тренувальна програма. Країни мають оцінити свої можливості з надання такої техніки, як це свого часу відбулося із танками», - сказав керівник військового відомства України.

Читайте також: Навчання українських пілотів на F-16 може розпочатися влітку - міноборони Нідерландів

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі в рамках першого дня роботи Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони відбулося засідання Комісії НАТО-Україна та зустріч Контактної групи з оборони України під егідою США. У цих заходах взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Учасники розглядали шляхи продовження та прискорення надання Україні військової допомоги для наступу проти російських загарбників та для звільнення територій, а також питання щодо перспектив членства України в НАТО та отримання гарантій безпеки на період, поки таке членство відбудеться.

Ці та інші найважливіші питання щодо діяльності Альянсу будуть розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО 11-12 липня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-