Битва за Україну. День чотириста сімдесят четвертий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят четвертий

Укрінформ
Українські воїни звільнили від росіян село Сторожеве на Донеччині і село Новодарівка на Запоріжжі

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президент США Джо Байден у понеділок прийме у Білому домі Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Теми обговорення: триваюче вторгнення РФ в Україну та спроби переконати Туреччину розблокувати заявку на приєднання Швеції до Альянсу, а також підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі - AP.

-   Президенти Франції і Польщі Еммануель Макрон і Анджей Дуда, а також канцлер ФРН Олаф Шольц зустрінуться ввечері у Парижі на Веймарському саміті. Сторони обговорять безпекову ситуацію в Європі та подальшу підтримку України, конфіскацію замороженх коштів, які рф має в різних частинах світу.- Канцелярія президента РП.

-   Президент Анджей Дуда провів телефонну розмову з Президентом Зеленським. Сторони обговорили результати саміту Бухарестської дев'ятки у Братиславі та стан підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі в липні. - Polat News.

-   У Міжнародному суді ООН сьогодні відбудеться третій день публічних слухань у справі “Україна проти Росії” щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Слово у суді 12 червня має Україна, а 14 червня -  Росія – Укрінформ.

***

-   Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник просить Німеччину передати більше танків Leopard 2. Бундесвер у змозі передати таку техніку зі свої запасів, що перевищують 300 танків. Він також попросив для України «ще 60 БМП Marder» і поновив заклик передати крилаті ракети Taurus  - Tagesspiegel.

***

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

-   З Каховського водосховища вже втрачено понад 72% або 14,395 куб.км води -  Міндовкілля. По гідропосту «Нікополь» вже неможливо вимірювати рівні води, оскільки вода відійшла від пункту спостережень.

-   У Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській та Одеській областях споживання та використання води з акваторії Дніпра та інших водойм небезпечне – МОЗ. У поверхневих водоймах уже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників.

-   За ніч 12 червня рівень затоплення у Херсоні знизився на 21 см, у Миколаєві - на 6 см. Рівень води на Херсонщині на цей момент знизився на 64 см, до 3,29 метра. Ситуація без змін, у воді залишаються 46 міст, селищ та сіл, 32 на правому березі та 14 на лівому. На звільненій території затоплено 3801 будинок - Херсонська ОВА.

-   У Херсоні відновили роботу 12 трансформаторних підстанцій. Проте у місті залишаються підтопленими 110 трансформаторних підстанцій. Без світла – майже 15100 користувачів – Херсонська ОВА.

-   На Бериславщині Херсонської області залишаються підтопленими 270 житлових будинків - Володимир Літвінов, начальник Бериславської РВА. Із підтоплених населених пунктів району евакуйовано 238 осіб, з них 19 дітей та 4 маломобільні особи.

-   Зниклими безвісти внаслідок підриву Каховської ГЕС вважаються 42 людини, серед них семеро дітей, загинули 8 людей - МВС

-   В уламках та смітті, яке знесло водою з Каховського водосховища та зараз прибиває до узбережжя, зокрема Одеси, можуть бути небезпечні предмети. Прибирати сміття можна тільки після перевірки вибухотехніків - Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня. За даними Держприкордонслужби, прикордонники фіксують некеровані вибухи у воді боєприпасів, що детонують, зіштовхуючись з іншими предметами.

-   Зміна рівня води у низині Дніпра через теракт на Каїховській ГЕС не позначиться на роботі водозабору водоводу «Дніпро–Миколаїв» - Віталій Кім, начальник Миколаївської ОВА.

Затоплення на окупованій території

-   У захопленій росіянами Олешківській громаді на Херсонщині вода відступає, але почалася масова руйнація будинків, у соцмережах повідомляють про тіла загиблих: їх не збирають, росіяни проводять фільтрацію тих людей, яких вивезли з тергромади - Тетяна Гасаненко, керівниця Олешківської МВА.

Міжнародна реакція

-   Винуватицею вибуху на Каховській ГЕС може бути лише Росія - Матті Маасікас, посол ЄС, голова Представництва ЄС в Україні. В українців не було жодної мотивації підривати греблю Каховської ГЕС.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Вчора ми повернули з полону ще 95 наших хлопців, наших воїнів. Загалом за час після 24 лютого минулого року вже повернуто 2526 українців та українок. Про всіх пам’ятаємо, кожного і кожну шукаємо, всіх маємо повернути. І повернемо!».

Олексій Резніков, міністр оборони України: «Ця війна - війна ресурсів. Ресурсів - значить не тільки зброї, а й спроможностей її ремонтувати, обслуговувати. Тому важливими для нас питаннями є відкриття хабів з ремонту та оснащення техніки. Як на території України, разом з партнерами, так і у дружніх прикордонних країнах».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Морпіхи підняли український прапор над Сторожевим у Волноваському районі Донеччини. Воно було захоплене російськими військами у березні 2022 року - ВМС ЗСУ. Знищено близько 50 російських загарбників і чотирьох взято в полон.

-   ЗСУ звільнили від росіян село Новодарівку Запорізької області, де окупанти підірвали дамбу, що призвело до затоплення вздовж берегів річки Мокрі Яли - Запорізька окрема бригада тероборони.

-   На Бахмутському напрямку за минулу добу українські воїни  просунулись ще на 700 метрів - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Відбулося 3 боєзіткнення. Знищено 66 російських загарбників, ще 86 поранено, трьох взято в полон.

-   У тимчасово окупованому Криму пошкоджено радіолокаційну станцію росіян, за допомогою якої вони контролювали південне узбережжя України та значну частину акваторії Чорного моря. Це істотно послабить російські війська, їхню авіацію та ППО - Телеграм-канал «Кримські партизани».

-   Бійці ударної роти БПЛА 92 ОМБр виявили систему супутникового зв’язку окупантів на Сватівсько-Куп’янському напрямку та знищили її - Михайло Федоров, віцепрем’єр, міністр з цифрової трансформації.

-   Збройні сили України взяли в полон співробітника ФСБ, який керував загороджувальним загоном російської армії - СБУ. Практику застосування росіянами загороджувальних загонів вкотре підтвердило і перехоплення, здобуте СБУ.

-   Українські військові спростували заяву росіян про нібито знищення українського танка за допомогою дрона-камікадзе "Ланцет", насправді окупанти поцілили у дерев’яний макет - підрозділ К2 54-ої окремої механізованої бригади.

-   В окупованому росіянами Мелітополі Запорізької області близько опівночі вибухнув тепловоз у локомотивному депо, яким росіяни возять паливо на фронт. Це вже другий за останні 2 місяці - Іван Федоров, міський голова Мелітополя Іван Федоров.

***

Обстріли

-   Внаслідок обстрілу Харківщини пошкоджено інфраструктуру, отримали поранення троє людей  - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

-   У результаті авіаудару по Авдіївці пошкоджено Будинок культури та житлові багатоповерхівки, поранено 2 цивільних - Павло Кириленко, начальник Донецької ОВА.

-   Ворог обстріляв Херсон, мікрорайон Шуменський. Зазнали поранення троє людей -  Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської ОВА.

-   Росіяни скинули три авіабомби на місто Оріхів Запорізької області. Є один загиблий і один поранений. - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

-   За минулу добу російські загарбники 26 разів обстріляли Херсонську область, випустивши 132 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА та авіації, 74 рази обстріляли Запорізьку область, а також Донеччину. 4 людей загинули, 15 дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський підписав закон (№9278) про встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939– 1945 років. Вихідний день відтепер також буде 8 травня - сайт ВРУ.

-   Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт про захист прав споживачів (№6134). Мета ухвалення закону - гармонізувати законодавство України з європейськими нормами - сайт ВРУ.

-   Верховна Рада схвалила законопроєкт №5322, що імплементує в українське законодавство Регламент ЄС №1227/2011 про прозорість на оптовому енергетичному ринку та розширює повноваження Нацкомісії з енергоринку та комунальних послуг - пресслужба Нацкомісії. Прийняттям цього документа є посилення боротьби з олігархічною монополією в енергетиці, коли ключову роль на енергоринках відігравали не прозорі правила, а маніпуляція та зловживання монопольним становищем.

-   Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив профільним відомствам якнайшвидше опрацювати питання надання грошової допомоги мешканцям підтоплених внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС населених пунктів.

-   Уряд розширив перелік обов’язкових адміністративних послуг у ЦНАПах для учасників бойових дій, членів їхніх сімей, людей з інвалідністю внаслідок війни, а також родичів загиблих захисників і захисниць – Мінцифри. Вони зможуть офіційно встановити свій статус; отримати чи замінити посвідчення; продовжити дію документів; одержати витяг з Єдиного державного реєстру ветеранів війни; отримати грошову допомогу чи компенсацію.

-   Реформа держконцерну "Укроборонпром", що полягає в його перетворенні на акціонерне товариство, лишається заблокованою - перед її затвердженням на засіданні уряду зникли ключові пункти, що  дозвволяли зареєструвати нову оборонну компанію - "Економічна прада".

-   Експертам місії МАГАТЕ на ЗАЕС потрібен доступ до розташованої неподалік Запорізької ТЕС для з’ясування причин розбіжності між різними замірами висоти Каховського водосховища, яке поставляє воду для охолодження на атомну електростанцію. Планується оцінити ситуацію на Запорізькій АЕС та провести ротацію команди Місії МАГАТЕ з посиленою командою, представити програму допомоги у ліквідації наслідків катастрофи у Новій Каховці - Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.

-   Рівень води у Каховському водосховищі та у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС достатній для забезпечення потреб станції, ситуація контрольована - НАЕК «Енергоатом».

-   Перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк заявив, що уразити ракетами Київську ГЕС майже неможливо, для її захисту на сьогодні зроблено все необхідне - Укрінформ.

***

-   Колегія суддів Вищого антикорупційного суду стягнула в дохід держави 9,886 млн грн застави з депутата Київської міськради Владислава Трубіцина, обвинуваченого в одержанні 1,39 млн грн хабаря – САП.

-   Держбюро розслідувань передало на потреби однієї із бригад ЗСУ 17 автомобілів, арештованих у родичів обвинувачених у держзраді колишніх народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака. Вартість автомобілів становить 1,1 млн дол. США - ДБР.

-   Повідомлено про підозру начальнику кафедри одного з харківських вишів, який наказав студентам розібрати артснаряд калібром 152 мм. Внаслідок цього загинули двоє курсантів-рятувальників, а ще один отримав поранення - Офіс генерального прокурора.

***

-   Через підрив дамби Каховської ГЕС без електропостачання залишаються 22 населених пункти на Миколаївщині та деокупованій частині Херсонщини - Міненерго. Енергетики готові розпочати відновлювальні роботи, щойно почне відходити вода. Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 7760 МВт*год. Експорт відсутній.

-   За минулий тиждень Нацбанк купив 15,05 млн доларів, тоді як продав 292,69 млн доларів. Євро НБУ не купував і не продавав – НБУ.

-   Україна і Молдова підписали угоду про будівництво мосту через Дністер - пресслужба Мінінфраструктури України. Міст стане ключовою ланкою транспортного коридору між Києвом та Кишиневом, найкоротшим шляхом із центру України до країн Центральної та Південно-Східної Європи в обхід окупованого росіянами Придністров’я.

-   Міністерство сільського господарства США оновило прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2023/2024 маркетинговий рік. Показники України щодо виробництва пшениці та кукурудзи збільшаться відповідно на 1 млн т, до 17,5 млн т та на 2,5 млн т, до 24,5 млн т, порівняно з прогнозом місяць тому. При цьому, показники експорту пшениці та кукурудзи також збільшилися: на 0,5 млн т, до 10,5 млн т та на 2,5 млн т, до 19 млн т - пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

-   У 2022/2023 МР Україна експортувала 46,748 млн т зернових та зернобобових культур, 145,5 тис. т борошна. З початку червня з України було експортовано 1,411 млн т зернових та зернобобових - пресслужба Мінагро.

-   З початку війни 40% українців відчули зниження рівня доходів, у 15% - зарплати не змінились, а ще в 5% вони зросли - опитування Rakuten Viber.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   МЗС Ізраїлю заявило, що країна надасть Україні гуманітарну допомогу, призначену для мешканців районів у зоні підриву росіянами Каховської ГЕС. Буде доставлено 10 тонн продовольства та сотні тисяч літрів питної води - Vesty.co.il.

-   Уряд Молдови надав українським рятувальникам партію гуманітарної допомоги, зокрема — насосні станції, пластикові та надувні човни, гумові чоботи та мотопомпа -пресслужба ДСНС.

-   Виконавчий директор компанії Raytheon Technologies Грег Гейс, яка є виробником систем протиповітряної оборони Patriot, повідомив про нарощення обсягів виробництва до 12 систем на рік - The Wall Streat Journal. Компанія планує надати Україні ще п’ять систем протиповітряної оборони Patriot до кінця наступного року.

-   Виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен та міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен у понеділок оголосили про відправлення Україні додаткової партії боєприпасів - "Европейська правда". Йдеться про суму близько чверть мільярда данських крон (33,5 мільйона євро).

***

-   У Німеччині стартували навчання повітряних сил НАТО Air Defender 23 - Bloomberg. У них беруть участь понад 25 країн-партнерів і близько 250 літаків, з яких 190 – бойові, в тому числі винищувачі F-35 повітряних сил США і Нідерландів, а також розвідувальні літаки AWACS і транспортні літаки ВПС Японії. Мета - перевірка здатності ВПС реагувати на кризові ситуації в Європі на тлі посилення напруженості з Росією.

-   Під DDoS-атаку зловмисників потрапили швейцарські урядові вебсайти, відповідальність за яку взяла на себе російська група хакерів «NoName» - сайті Федеральної Ради Швейцарії.

***

-   Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі помер сьогодні у віці 86 років. У середу в Міланському соборі відбудуться державні похорони - ANSA.

ВОРОГ

-   Шойгу робить перебільшені заяви заради іміджу та на тлі критики - Британська розвідка. Він надав принаймні два коментарі щодо оборонних операцій Росії. Це контрастує з іншими ключовими періодами війни, коли він зникав з публічної площини.

-   Північна Корея прагне налагодити тісніші зв'язки з Кремлем і підтримала Москву після її вторгнення в Україну – Reuters. Кім Чен Ин пообіцяв "триматися за руки" з путіним і зміцнювати стратегічну співпрацю.

-   Кадировці із загону "Ахмат" на камери підписали з міноборони рф контракт, від якого раніше відмовився Пригожин - міноборони рф.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-