Лідери Веймарського трикутника обговорять в Парижі підтримку України та санкції проти РФ

Лідери Веймарського трикутника обговорять в Парижі підтримку України та санкції проти РФ

Укрінформ
Президенти Франції і Польщі Еммануель Макрон і Анджей Дуда, а також канцлер ФРН Олаф Шольц обговорять у понеділок ввечері у Парижі безпекову ситуацію в Європі та подальшу підтримку України.

Про це заявив голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ з посиланням на Канцелярію президента РП.

“Звісно, ми плануємо говорити про безпекову ситуацію, безпекову ситуацію в регіоні Центрально-Східної Європи, звісно з точки зору російської агресії в Україні та очікуваного українського контрнаступу”,- зазначив Пшидач.

Читайте також: У Польщі оприлюднили деталі розмови Зеленського і Дуди

Він підкреслив, що усі три країни погоджуються щодо того, що потрібно й надалі підтримувати Україну. За його словами, Польща зробила багато в цьому напрямку, і заохочуватиме західних партнерів до збільшення своєї участі в цій допомозі.

Пшидач наголосив, що для президента Дуди важливо, аби підготовчі заходи перед самітом НАТО були здійснені саме зараз – щоб підготувати позитивні рішення з точки зору інтересів польської держави та безпеки всього регіону.

“Ця тема буде домінуючою під час цього Веймарського саміту. Але перед ним, на запрошення президента Макрона, відбудеться окрема двостороння польсько-французька зустріч віч-на-віч”,- зазначив голова Бюро міжнародної політики при президентові РП.

Читайте також: Міністри країн Веймарського трикутника спільно відвідають Україну

На думку Пшидача, цей саміт буде хорошою нагодою, аби обговорити європейську політику щодо Росії.

“Черговий пакет санкцій, який обговорюється і трохи застряг на рівні переговорів у Брюсселі, а спільний, жорсткий сигнал від найважливіших країн ЄС, тобто Франції, Німеччини, Польщі, безумовно, виправив би цю ситуацію”,- констатував польський політик.

Він додав, що Дуда під час зустрічі говоритиме про заморожені кошти, які Російська Федерація має в різних частинах світу, в тому числі в Західній Європі.

Читайте також: Україна синхронізувала з Веймарським трикутником політичний календар інтеграції в ЄС

"Ми говоримо про конфіскацію, звичайно, щоб відбудова України в майбутньому відбувалася насамперед з цих коштів",- підкреслив Пшидач.

Він повідомив, що переговори лідерів у понеділок також стосуватимуться питання кримінальної відповідальності та можливого трибуналу, який у майбутньому розглядатиме воєнні злочини, скоєні в Україні.

"Безумовно, йтиметься про останні, дуже деструктивні дії Росії, у контексті ситуації в Запорізькій області - руйнування дамби в Новій Каховці", – додав Пшидач.

Веймарський трикутник - неформальне міжнародне об'єднання Польщі, Франції, Німеччини, яке засновано в 1991 році. Попередній саміт трикутника на рівні відбувся в лютому 2022 року в Берліні перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-