Уряд опрацьовує можливість виплати допомоги мешканцям підтоплених територій - Верещук

Уряд опрацьовує можливість виплати допомоги мешканцям підтоплених територій - Верещук

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив профільним відомствам якнайшвидше опрацювати питання надання грошової допомоги мешканцям підтоплених внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС населених пунктів.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Вони (мешканці підтоплених територій, які евакуювалися-ред.) будуть підпадати під ВПО. Про це сьогодні на нараді просив Прем'єр-міністр й поставив нам відповідні завдання. Ми зараз розв'яжемо необхідні питання. Прем'єр-міністр також поставив невідкладне завдання розробити проєкт щодо грошової допомоги мешканцям, які потрапили у зону лиха. До завтра така постанова має бути зроблена. Йдеться про грошову допомогу, а не тільки про компенсацію через єВідновлення», - сказала Верещук.

Відео: Телемарафон "Єдині Новини"

За її словами, йдеться про одноразову грошову виплату. ЇЇ розмір визначать найближчим часом. «Зараз ми невідкладно о 15 год збираємося на нараду і розробляємо таку постанову. Через декілька днів люди зрозуміють, якою буде розмір такої грошової допомоги», - додала глава Мінреінтеграції.

Вона нагадала про те, що всім евакуйованим буде виплачена фінансова допомога в розмірі 2000 гривень на дорослого і 3000 гривень на дітей віком до 18 років та осіб із інвалідністю, та решта передбачених державою соціальних виплат. «Далі ми говоримо про ті гроші, які виплачуються внутрішньо переміщеним особам. В даному випадку люди, які перемістилися навіть у межах області, бо багато з них із зони підтоплення, перемістилися у межах Херсонської області, але туди, де не було лиха. І на сьогодні вони підпадають під сферу дії постанови, яка визначає їх як ВПО. Вони отримуватимуть такі виплати по 2 та 3 тисячі щомісяця», - сказала Верещук.

Віцепрем’єр-міністр підтвердила те, що мешканці постраждалих населених пунктів можуть розрахувати на компенсацію за житло, знищене внаслідок підриву Каховської ГЕС у межах «єВідновлення».

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: загинули 10 людей, 42 вважаються зниклими безвісти

Верещук також нагадала про те, що жителі Херсонщини, які вимушено евакуюються з населених пунктів через затоплення, можуть знайти житло у безпечних районах країни, скориставшись програмою «Прихисток». Оголошення про надання прихистку розміщують безпосередньо люди, власники житла. «Понад 100 тисяч заявок подали, де люди мають можливість проживати. Я дякую за це нашим громадянам. 10 тисяч на сьогодні є вільними. Тобто, є вільні місця», - додала вона.

Як повідомлялося, через підрив дамби Каховської ГЕС без електропостачання залишаються 22 населені пункти на Миколаївщині та деокупованій частині Херсонщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-