Комісія ООН назвала воєнним злочином незаконне переміщення дітей з України в росію

Комісія ООН назвала воєнним злочином незаконне переміщення дітей з України в росію

Доповідь
Укрінформ
Комісія ООН розглянула 164 випадки переміщення дітей на територію рф та окуповані нею території та встановила, що всі вони порушують міжнародне гуманітарне право і становлять воєнні злочини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

У документі констатується, що російські урядові особи вжили правових та політичних заходів щодо українських дітей, переміщених до російської федерації, зокрема, надання російського громадянства та влаштування дітей у прийомні сім’ї, "що, ймовірно, створює підстави, за яких частині дітей доведеться назавжди залишитися в російській федерації".

Читайте також: Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

На цьому тлі вказується на те, що у травні 2022 року президент рф володимир путін підписав указ про спрощення процедури отримання громадянства російської федерації для деяких категорій дітей. А в липні 2022 року уповноважена при президентові рф з прав дитини марія львова-бєлова заявила в інтерв’ю ЗМІ, що "тепер, коли діти стали громадянами росії, тимчасова опіка може стати постійною".

Комісія визначила три основні випадки, коли російська влада переміщувала українських дітей з одних районів, контрольованих російською владою в Україні, до інших таких районів, або до російської федерації. Зокрема, це діти, які: втратили батьків або тимчасово втратили зв'язок з ними під час військових дій; розділені з батьками, коли одного з батьків затримали у пунктах фільтрації; діти, які перебували в установах догляду.

Комісія розглянула випадки стосовно переміщення 164 дітей віком від чотирьох до 18 років з Донецької, Харківської та Херсонської областей.

Читайте також: Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

"Міжнародне гуманітарне право забороняє евакуацію дітей стороною збройного конфлікту, за винятком тимчасової евакуації, коли цього вимагають вагомі причини, пов’язані зі станом здоров’ям або лікуванням дітей, або якщо вони не перебувають на окупованій території, з їхньою безпекою. Для цього має бути надано письмову згоду батьків або законних представників", - йдеться у доповіді.

У всіх ситуаціях, які розглядала Комісія, переміщення дітей "не відповідало вимогам, встановленим міжнародним гуманітарним правом". При цьому, переміщення дітей "не було виправдано міркуваннями безпеки або станом здоров’я".

"Нема підстав, що вказували б на те, що переміщення дітей на територію, підконтрольну уряду України, було неможливе. Також вірогідно, що російська влада не намагалася встановити контакт із родичами дітей або з українською владою. Попри те, що переміщення мали бути тимчасовими, з різних причин більшість із них стали тривалими, а батьки або законні опікуни та діти стикалися з низкою перешкод у налагодженні контакту, возз’єднанні сім’ї та поверненні дітей до України", - йдеться у документі.

Читайте також: Атаки рф на енергетику України можна прирівняти до злочинів проти людяності – Комісія ООН

Також повідомляється про те, що в окремих випадках велика кількість дітей з територій, які перебували під контролем росії в Харківській, Херсонській та Запорізькій областях, тимчасово виїхали за згодою батьків до таборів відпочинку в окупованому українському Криму або в російській федерації. "Батьки та діти зазначили, що коли ці території повернулися під контроль уряду України, російська влада вимагала від батьків або законних опікунів особисто приїхати, щоб забрати своїх дітей, що передбачає тривалу та складну подорож і безпекові ризики. З цієї причини не всі батьки змогли забрати своїх дітей, що призвело до тривалих або навіть невизначених за часом розлучень із сім’єю", - йдеться у доповіді.

Крім того, батьки та діти повідомили Комісії, що під час перебування дітей у рф або на окупованих росією територіях України "в деяких випадках соціальні служби повідомляли дітям, що їх перенаправлять до установ догляду, прийомних сімей або усиновлять". "Батьки також розповіли Комісії, що в деяких установах діти були одягнені в брудний одяг, на них кричали та обзивали. Харчування було поганим, а деякі діти з інвалідністю не отримували належного догляду та ліків. Діти виражали глибокий страх того, що вони можуть бути назавжди розлучені зі своїми батьками, опікунами чи родичами", - зазначається у доповіді.

Також вказується, що батьки та родичі "зіткнулися зі значними логістичними, фінансовими та безпековими проблемами під час повернення своїх дітей". У деяких випадках для возз’єднання сімей "потрібні були тижні або місяці". Свідки повідомили Комісії, що багато молодших дітей, яких було переміщено, "не змогли встановити контакт зі своїми родинами і, як наслідок, могли втратити зв’язок із ними на невизначений час".

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

"Комісія дійшла висновку, що розглянуті нею випадки щодо переміщення та депортації дітей у межах України та до російської федерації порушують міжнародне гуманітарне право та становлять воєнні злочини", - йдеться у доповіді.

Крім того, було встановлено, що російська влада порушила свої зобов’язання, згідно з міжнародним гуманітарним правом, "що полягають у тому, щоб в усі можливі способи сприяти возз’єднанню сімей, роз’єднаних внаслідок цього збройного конфлікту".

"Така поведінка може також становити воєнний злочин у вигляді невиправданої затримки репатріації цивільних осіб", - зазначається у документі.

Читайте також: росія здійснила в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності – Комісія ООН

Комісія ООН заявила, що заходи щодо отримання громадянства рф та розміщення у сім’ях "можуть серйозно вплинути на особистість дитини, що є порушенням права дитини на збереження своєї індивідуальності, зокрема громадянства, імені та родинних зв’язків, без протизаконного втручання, як це визнається міжнародним правом прав людини".

Більше детально про те, які російські злочини встановила Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні, яка була створена Радою ООН з прав людини, у матеріалі Укрінформу за посиланням.

Як повідомлялося, 17 березня судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової, яких підозрюють у скоєнні воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей.

Читайте також: Німеччина закликає комісію ООН розслідувати всі факти викрадення росією дітей в Україні

путін і львова-бєлова можуть бути арештовані на території країн, які ратифікували Римський статут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-