Атаки рф на енергетику України можна прирівняти до злочинів проти людяності – Комісія ООН

Атаки рф на енергетику України можна прирівняти до злочинів проти людяності – Комісія ООН

Доповідь
Укрінформ
Атаки росії на українську енергетику можуть прирівнюватись до злочинів проти людяності.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні (Комісії ООН), де викладено основні результати її роботи від початку її створення у березні 2022 року.

"Комісія вдячна українським посадовцям за забезпечення доступу та надання письмових відповідей на її запити. На глибокий жаль Комісії, її спроби встановити змістовну комунікацію з російською федерацією виявилися безуспішними, оскільки її вербальні ноти та листи залишилися без відповіді. Одна російська державна установа передала Комісії матеріали, які вона розглянула", - йдеться у документі.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: москва так і не почала сприяти розслідуванню Комісії ООН

У ньому повідомляється про те, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у російській федерації. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Комісія також дійшла висновку, що російські збройні сили здійснювали напади із застосуванням вибухової зброї у населених пунктах, явно нехтуючи шкодою та стражданнями, завданими цивільному населенню.

Комісія задокументувала випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Комісія ООН наразі не виявила геноцид в Україні, але помітила «деякі аспекти»

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Комісія також знайшла обґрунтовані підстави зробити висновок, що вторгнення та напади російських збройних сил на територію і збройні сили України кваліфікуються як "акти агресії проти України".

З метою розслідування Комісія здійснила 10 поїздок до України та відвідала 56 міст, селищ та населених пунктів. Комісія також відвідала Естонію та Грузію для проведення інтерв'ю з людьми з місцевостей, що постраждали від цього збройного конфлікту. Комісія провела 610 інтерв'ю із 595 особами (348 жінок та 247 чоловіків) особисто та дистанційно, оглянула місця руйнувань, поховань, місця утримання під вартою та катувань, а також залишки зброї, та ознайомилася із документами, фотографіями, супутниковими зображеннями та відео.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Згідно зі звітом, Комісія розробила окремий список ідентифікованих порушників і військових підрозділів, відповідальних за злочини і порушення. Цей список не міститься у доповіді.

Як повідомлялося, резолюцією 49/1, прийнятою 4 березня 2022 року, Рада з прав людини створила Незалежну міжнародну комісію з розслідування порушень в Україні з метою розслідування всіх ймовірних порушень та утисків прав людини і порушень міжнародного гуманітарного права, а також пов’язаних із ними злочинів у контексті агресії російської федерації проти України. 30 березня 2022 р., президент Ради з прав людини призначив Еріка Мьосе (Норвегія), Ясмінку Джумхур (Боснія та Герцеговина) та Пабло де Грейфа (Колумбія) як незалежних членів Комісії на чолі з Мьосе.

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-