Комісія ООН наразі не виявила геноцид в Україні, але помітила «деякі аспекти»

Комісія ООН наразі не виявила геноцид в Україні, але помітила «деякі аспекти»

Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія ООН із розслідування порушень в Україні наразі не встановила, що росія здійснює в Україні геноцид. Однак вона помітила деякі аспекти, які "можуть викликати питання щодо цього злочину".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова міжнародної комісії ООН Ерік Мьосе на пресконференції у Женеві під час представлення повного звіту роботи цієї комісії упродовж минулого року.

"Ми не виявили, що в Україні був геноцид. Але ми, звичайно, стежимо за всіма видами доказів у цій сфері. І ми відзначили, що є деякі аспекти, які можуть викликати питання щодо цього злочину. Наприклад, певні висловлювання у російських медіа, які спрямовані на певні групи. Але ми ще не зробили жодного висновку щодо цього", - сказав Мьосе.

Під час пресконференції одна журналістка звернула увагу на те, що депортація українських дітей до росії, яка спрямована проти окремої етнічної групи та знищення її ідентичності, може бути ознакою геноциду. Так само як і бомбардування росією міст і зрівняння з землею цілих населених пунктів, а також знищення важливих культурних об'єктів України.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

У відповідь Мьосе заявив, що він "вже навів один приклад, де досліджували ситуацію", але "є також інші приклади", які було згадано у запитанні. За його словами, комісія дуже добре обізнана з цього приводу та продовжить роботу в напрямку дослідження ймовірного геноциду в Україні, якщо її мандат буде продовжено, або ж рекомендуватиме продовжити роботу в цьому плані.

Як повідомляв Укрінформ, Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні встановила, що російська влада вчинила в Україні численні порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, а також "широкий спектр воєнних злочинів".

Окрім того, комісія дійшла висновку, що російські атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, як і застосування тортур з боку російської влади "можуть становити злочини проти людяності".

Як відомо, 4 березня 2022 року Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 "Про становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії". Відповідно до цієї резолюції, було засновано Незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-