Кислиця в РБ: звіт комісії ООН подає картину неймовірних у XXI столітті злочинів росії

Кислиця в РБ: звіт комісії ООН подає картину неймовірних у XXI столітті злочинів росії

Укрінформ
Звіт Незалежної міжнародної комісії з розслідування подій в Україні, оприлюднений 16 березня, подає шокуючу картину злочинів, які можуть видаватися неймовірними у XXI столітті.

Про це заявив у п’ятницю постійний представник України при ООН Сергія Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Кислиця зачитав кілька промовистих уривків зі звіту. Зокрема, значна частина документа присвячена масовим зґвалтуванням та тортурам, якими вони супроводжувалися.

«Члени сім'ї, у тому числі діти, іноді були змушені дивитися, як злочинці ґвалтують їхніх близьких», – процитував постпред документ ООН.

Читайте також: Країна, яка коїть воєнні злочини, не може головувати у Радбезі ООН – Кислиця про росію

Окупанти часто вдавалися до вбивств цивільних, «найпоширенішим методом вбивства був постріл в голову з близької відстані».

Кислиця також розповів, що внаслідок ракетного терору з боку росії, пік якого припав на зимовий сезон, Україна тимчасово втратила 44% потужностей АЕС, 75% – ТЕС і 33% теплоелектроцентралей.

«Тактика облоги та випаленої землі», яку застосовує росія, призвела до руйнування щонайменше близько 59 тис. житлових будинків, 436 лікарень і понад 2,2 тис. навчальних закладів. 17,6 млн українців, або близько 40% населення, продовжують гостро потребувати гуманітарної допомоги, зазначив постпред.

Читайте також: Кислиця: москва засмічує Радбез ООН наративами, як поганим холестерином

За його словами, забруднено близько 174 тис. кв. км, або 30% всієї території нашої країни, майже 50 тис. кв. км сільськогосподарських угідь нині непридатні для використання через замінювання, нерозірвані боєприпаси або воєнні дії.

Кислиця нагадав, що рік тому російські авіабомби знищили маріупольський театр, що використовувався як притулок і був позначений величезним написом «Діти».

«Ми досі не знаємо точної кількості жертв, і росія зробила все можливе, аби замести сліди свого злочину, щойно Маріуполь був окупований», – зазначив український посол.

Читайте також: Зеленський: Ми досі не знаємо точної кількості загиблих у театрі Маріуполя

Він підкреслив, що Україна вітає видання ордерів МКС на арешт президента рф володимира путіна й уповноваженої з прав дитини в апараті президента рф марії львової-бєлової

«Цей крок ще раз засвідчує: процес забезпечення правосуддя триває і рано чи пізно закінчиться тим, що путін, львова-бєлова та інші воєнні злочинці опиняться на лаві підсудних», – додав Кислиця.

Читайте також: СБУ збирає доказову базу, яка обов’язково приведе путіна до лави підсудних – Малюк

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН обговорила гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену російською війною.

Цього ж дня судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової, яких підозрюють у скоєнні воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей.

Читайте також: Ордер на арешт путіна: генпрокурор пояснив, що це означає для диктатора

У четвер було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-